Ostatní
Okup pozemku pod bytem
Prosím o radu.Budu odkupovat pozemek pod bytem,byt mám již odkoupen, jsem členka SVJ,po zápisu do katastru musím odkup náhlásit předsednictvu SVJ? A nebo je to moje soukrommá věc?
Návštěva evidence obyvatel
Naše předsedkyně SVJ zjištovala na evidenci obyvatel,zda máme všichni nájemníci trvalé pobyty v našem domě. Nemáme sice co tajit,pomine-li jednání úřednic,že jí toto vůbec sdělily,zdá se nám to jako zásah do soukromí.Předsedkyně takto jedná normálně ve všem. Prosím o názor ostatních.Děkuji.
většinový vlastník nerespektuje menšinu
Zdravím,u nás má 51%větš. vlastník tj.bytové družstvo a 49% mají vlastníci byt. jednotek.Rozhoduje o všem jedna osoba.Nemáme informace o účetnictví o plánovaných opravách, předběžných kalkulacích, cenách, atd. Jedním z mnoha příkladů jeho mizerné práce je výběr firem, které zateplovaly náš dům, tak kavlitně, že se opět již potřetí musí znova zateplovat.Při poslední schůzi vlastníků došlo na jeho návrh ke změně názvu organizace,nechal se zvolit do čela na 5 let.Nikdo z nás nečetl, co vlastně podepsal(prý si to můžeme kdo chceme přečíst u něj v kanceláři).Což u něj je zcela normální, že má vše v kanceláři a nikoliv sebou na schůzi, kterou sám svolal.Poté došlo k hlasování o úvěru na opravy domu,za dohledu notáře.Můj muž si dal tu práci a společně s notářem počítal hlasy pro a proti a zjistil, že pan notář se buď spletl a nebo podvádí.Notář ohlásil výsledek, který většinově podpořil návrh na vzetí úvěru.V tu chvíli se zvedl manžel a řekl, že výsledek není správný, 4krát notáře napomenul ústně, že to nesedí,až na jeho fyzickou reakci, že si jde hlasy přepočítat sám, notář přiznal barvu a řekl, že se spletl a tudíž se úvěr brát nebude.Nyní nám povedený zaměstnanec
forma "Vyúčtování"
Dobrý den,
rád bych se zeptal jakou formu musí mít dokument „Vyúčtování“. Ve
Stanovách nic specifického stanoveno nemáme. Proto bylo obsahem
„Vyúčtování služeb“ u nás pouze
- náklady na elektřinu – za výtah a za odběr ostatní společné elektřiny
- studená voda – STO (bez dalšího rozpočtená analogicky s TUV)
- a pak již jen to, co obsahuje Vyhláška 372/2001 (TUV+TEP)
- podpis a razítko zpracovatele dokumentu „Vyúčtování“ (u nás Správce)
Nyní ale zpracovatel předané „aktuelní Vyúčtování“ nepodepsal
(a ani Výbor – což ale nedělal nikdy). Někteří Vlastníci mají
tedy dokument „Vyúčtování služeb“ za neplatný.
Zateplování sklepů v bytovém domě platit společně nebo ze svého?
Pěkný den, jsem členem Sdružení nájemníků v bytovém domě. Na domovní schůzi nebylo schváleno spolufinancování zateplování sklepů ze společných prostředků. Bydlíme v přízemí a zateplení si musíme zaplatit ze svého. Sousedi nad námi téměř v zimě netopí, protože jim topíme z přízemí my. Přispět nám na úpravu však zásadně odmítají, prý to nepatří do společných záležitostí domu. Například na střechu a zatepleni štítu domu se skládáme všichni. Existuje nějaká právní úprava, kde by se dala najít odpověd? Děkuji.
Odstoupení z funkce předsedy bytového družstva
Dobrý den, po převodu bytů většiny bytů do osobního vlastnictví vznikla v našem družstvu komplikovaná situace, kterou již nejsem schopen déle zvládat. Chtěl bych se proto zeptat, jak rozumět § 248 Obchodního zákoníku:(1) Člen družstva, který je do své funkce zvolen, může z funkce odstoupit, je však povinen oznámit to orgánu, jehož je členem. Jeho funkce končí dnem, kdy odstoupení projednal orgán oprávněný k tomu podle stanov. Neurčují-li stanovy jinak, projedná odstoupení orgán, který ho zvolil. Příslušný orgán musí projednat odstoupení na svém nejbližším zasedání poté, kdy se o odstoupení dověděl, nejdéle však do tří měsíců. Po marném uplynutí této lhůty se odstoupení pokládá za projednané.
záruka za společné části budovy
Dobrý den, měl bych následující dotaz: stal jsem se vlastníkem jednotky a ve smlouvě je stanoveno ohledně záruky toto: Prodávající poskytuje Kupujícímu záruku v délce trvání 24 měsíců od převzetí Jednotky Kupujícím, a to na veškeré stavební práce v Jednotce.
Ohledně záruky na společných částech budovy není ve smlouvě ani zmínka…A zde bych potřeboval poradit – můžu jako vlastník jednotky reklamovat i vadu na společných částech budovy, i když záruka není ve smlouvě stanovena? Nebo tuto možnost nemám a mělo by reklamovat společenství vlastníku jednotek?
Propacení oken (novým vlastníkům bytu)
Chtěla jsem se zeptat: SVJ si na schůzi odhlasovalo,že se při celkové rekonstrukci domu budou proplácet okna těm vlastníkům ,kteří se je pořídili dříve.Ale jak je to s vlastníky kteří byt už s okny koupili a tuto výměnu oken si nefinancovali jako členové SVJ, kteří platili do fondu oprav?A nemají od této výměny oken fakturu znějící na jejich jméno.?..V našem SVJ máme takto koupené byty 4. Mají tito nový vlastníci bytu na toto proplacení nárok?Všichni vlastníci (kteří si okna pořizovali)si myslí,že nemají.Jelikož byt koupili za kupní cenu i s okny.
Rekonstrukce účetnictví
Dobrý den,
Stala jsem se novým pověřeným vlastníkem v SVJ, které funguje cca 13 let. Po celou dobu tuto funkci zastávala paní, která také „vedla“ účetnictví. Už při předání agendy jsem narazila v účetnictví na nějaké nesrovnalosti a jelikož předání probíhalo za přítomnosti právníka, tak jsem výhrady nechala zapsat do protokolu o předání. Poté jsem předložila doklady a ručně vedený deník ke konzultaci účetní firmě, která vyhotovila posudek z něhož vyplývá, že v účetnictví je mnoho chyb a není vedeno v souladu se zákonem o účetnictví. Je tedy nutné nechat udělat rekonstrukci, jelikož na předaný paskvil nelze navázat.
Síť do okna
Dobrý den, ráda bych věděla, jestli tady má někdo zkušenost se sítí do okna. Nejedná se o síť proti hmyzu, ale o síť kvůli zabezpečení aby nevypadla kočka. Firma , která instalaci provádí uvádí, že stavební povolení není třeba. Jsem vlastníkem bytu, máme tady odjakživa (50let) i sušáky na prádlo, ale takovouto síť tady zatím nikdo nemá. Instaluje se přímo před okno, v žádném případě nezasahuje před parapet. Vpodstatě ani není moc vidět, oka jsou 4×4 cm. Nejraději bych to riskla a nechala udělat. Jenom by mě zajímalo, jestli na mě společenství vlastníků může vyvíjet nějaký nátlak k případnému odstranění a co by muselo uvést jako důvod.

Poslední komentáře