Ostatní

nesouhlas s vyúčtováním topné sezony 2010

Vložil privat5 (bez ověření), 20. Květen 2011 - 20:04 ::

Dobrý den, obdržela jsem vyúčtování topné sezony 2010 od BD DRUŽBA, který byl správcem tento rok a platby záloh na služby a pevné platby byly zasílány BD. Od 1.1.2011 již platby poukazujeme na účet našeho SVJ. Byt jsme převzali dne 11.04.2011 pře­dávacím protokolem. Dne 20.04.2010 nám bylo vydáno rozhodnutí bytového družstva DRUŽBA s účinností od 01.04.2010 o výši pevných plateb a záloh na služby ve výši 5.000 Kč. V květnu jsme tedy zaslali 2× 5000.00 Kč (platbu za duben a květen) a od června jsme již platili SIPEM pracidelně měsíčně. S vyúčtování služeb ( s jejich) výší souhlasíme ale s námi zaplacenými zálohami ne. Zjistili jsme, že ve vyúčtování chybí jedna námi zaplacená platba ve výši 5.000,–- Kč a tak jsme v zákonné lhůtě odeslali reklamaci. Dnes jsme obdrželi odpověď od BD, že bylo skutečně zjištěno, že jsme v měsíci květnu 2010 zaplatili dvě platby a dále mi sdělují následující cituji:„Dle našeho názoru, resp. spíše doporučení, i vzhledem ke skutečnosti, že Vaše stěhování proběhlo v závěru měsíce dubna 2010, by bylo vhodné zmiňovanou platbu si vypořádat mezi sebou, tj. Vámi a původním vlastníkem bytu. Navrhujeme k tomuto problému i určitou pomoc svolat společně jednání mezi vámi, původním vlastníkem a zástupci BD.“

Má právník pravdu?

Vložil Rak (bez ověření), 20. Květen 2011 - 15:29 ::

Ve stanovách našeho SVJ se píše v článku „Práva a povinnosti vlastníků“: hradit stanovené příspěvky na výdaje spojené se správou domu a stanovené příspěvky na opravy, rekonstrukce a modernizace domu, a to poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu, neurčuje-li písemná dohoda všech vlastníků jinak.

Předmětem uzavřené smlouvy se správcem je úplatné zajišťování správy, provozu a oprav společných částí domu a pozemku a výkonu některých dalších práv… Činnost spočívá v právních úkonech, činnostech a jednáních jménem společenství a na jeho účet na základě plné moci.

Vyúčtování služeb za předešlé období

Vložil Míša (bez ověření), 17. Květen 2011 - 7:11 ::

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda existuje nějaký právní dokument, který ukládá SVJ do kdy má být zpracované vyúčtování služeb za předešlý rok? Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem

Míša

Financování rekostrukce domu SVJ

Vložil MoUr (bez ověření), 15. Květen 2011 - 13:34 ::

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné nabídnout vlastníkům a následně vést v účetnictví rekonstrukci domu, kde bude část vlastníků platit za rekonstrukci předem hotově a část vlastníků bude splácet úvěr? Děkuji Vám MoUr

plné moci dle par. 31 Obč.zák.

Vložil Blake, 14. Květen 2011 - 18:56 ::

Na shromáždění SVJ jsem předložil 6 plných mocí, na jejichž základě jsem byl zmocniteli písemně oprávněn mj. k těmto úkonům: účastnit se jednání, podávat návrhy, hlasovat… Platnost plných mocí nikdo nezpochybnil, stejně jako nezpochybnil platnost plných mocí předložených dalšími zmocněnci jiných zmocnitelů. Zpochybněno však bylo to, že jich předkládám více. S tvrzením, že je jistě v zákoně řešeno, že počet předložených plných mocí je limitován, prosadili zpochybňovači počtu mých zmocnění do usnesení, že platnost všech hlasování a platnost přijatého usnesení se odkládá do doby, než výbor doloží vyjádření právníka, že je možno zastupovat jedním zmocněncem vyšší či neomezený počet zmocnitelů. Paragraf 31 a další paragrafy Občanského zákoníku řeší, kdo a jak a k čemu může koho zmocnit, počet takových zmocnění pro jednoho zmocněnce však neřeší. Poradíte mi, jakým způsobem může výbor oprávněnost k tomuto vícečetnému zastupování doložit a jak dosáhnout toho, aby přijaté usnesení jakož i všechna hlasování byla platná?

Jednorázová odměna po revitalizaci domu

Vložil ipek (bez ověření), 10. Květen 2011 - 20:15 ::

Dobrý den, už jsem si tady přečetl mnoho co byla napsáno ohledně odměňování statut. orgánu a členů SVJ. Ale nenašel jsem jednoznačnou odpověď na mou otázku. Dokončili jsme revitalizaci domu a společenství vlastníků schválilo na shromáždění mimořádné odměny za práce spojené s revitalizací. V zápise je přesná specifikace činností, které byly vykonány a částky, které mají být vyplaceny. Ale mezi odměněnými jsou člověk mimo SVJ a členové výboru. Členové výboru za svou funkci, jako statutární orgán, nepobírají žádnou odměnu. Zajímá mě zda bez smlouvy a jak se zdr. pojištěním… Nebo lze DoPP? Děkuji. IP

Poplatek družstvu za pronájem bytu v osobním vlastnictví

Vložil Kalaš (bez ověření), 10. Květen 2011 - 10:38 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda za byt, který je v mém osobním vlastnictví, může družstvo vlastníků v případě pronájmu třetí osobě po mně požadovat poplatek za tento pronájem. Jedná se o částku nyní 1000,–Kč ročně, která byla odsouhlasena ostatními spoluvlastníky a nemám záruku, že kdykoliv může být navýšena. Na můj dotaz podle jaké právní úpravy postupovali, mně sdělili, že se informovali a stačí souhlas schůze spoluvlastníků. Děkuji. Milan Kalaš

dotaz ohledně vyvěšení plateb na nástěnku

Vložil bonnier, 6. Květen 2011 - 12:24 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, naše SVJ přišlo s tím, že na základě ochrany osobních údajů nemůže na nástěnce domu viset přehled zálohových plateb na služby a do fondu jednotlivých vlastníků bytů, je to tak nebo SVJ nemá pravdu? Děkuji předem za odpověď

SVJ Bez předsedy

Vložil Stepanka (bez ověření), 2. Květen 2011 - 6:52 ::

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné, aby výbor SVJ neměl předsedu. Dnes jsem dle výpisu z rejstříku zjistila, že naše SVJ má jen členy výboru.

Statistický úřad

Vložil SVG, 28. Duben 2011 - 12:28 ::

Dobrý den, má SVJ za povinnost vyplňovat a posílat statistickému úřadu „Hlášení -roční výkaz neziskových institucí, bytových družstev a vybraných institucí“ NI-101 podobně jako to dělají bytová družstva ? Děkuji.

Syndikovat obsah