Ostatní
nesouhlas s vyúčtováním topné sezony 2010
Dobrý den, obdržela jsem vyúčtování topné sezony 2010 od BD DRUŽBA, který byl správcem tento rok a platby záloh na služby a pevné platby byly zasílány BD. Od 1.1.2011 již platby poukazujeme na účet našeho SVJ. Byt jsme převzali dne 11.04.2011 předávacím protokolem. Dne 20.04.2010 nám bylo vydáno rozhodnutí bytového družstva DRUŽBA s účinností od 01.04.2010 o výši pevných plateb a záloh na služby ve výši 5.000 Kč. V květnu jsme tedy zaslali 2× 5000.00 Kč (platbu za duben a květen) a od června jsme již platili SIPEM pracidelně měsíčně. S vyúčtování služeb ( s jejich) výší souhlasíme ale s námi zaplacenými zálohami ne. Zjistili jsme, že ve vyúčtování chybí jedna námi zaplacená platba ve výši 5.000,–- Kč a tak jsme v zákonné lhůtě odeslali reklamaci. Dnes jsme obdrželi odpověď od BD, že bylo skutečně zjištěno, že jsme v měsíci květnu 2010 zaplatili dvě platby a dále mi sdělují následující cituji:„Dle našeho názoru, resp. spíše doporučení, i vzhledem ke skutečnosti, že Vaše stěhování proběhlo v závěru měsíce dubna 2010, by bylo vhodné zmiňovanou platbu si vypořádat mezi sebou, tj. Vámi a původním vlastníkem bytu. Navrhujeme k tomuto problému i určitou pomoc svolat společně jednání mezi vámi, původním vlastníkem a zástupci BD.“
Má právník pravdu?
Ve stanovách našeho SVJ se píše v článku „Práva a povinnosti vlastníků“: hradit stanovené příspěvky na výdaje spojené se správou domu a stanovené příspěvky na opravy, rekonstrukce a modernizace domu, a to poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu, neurčuje-li písemná dohoda všech vlastníků jinak.
Předmětem uzavřené smlouvy se správcem je úplatné zajišťování správy, provozu a oprav společných částí domu a pozemku a výkonu některých dalších práv… Činnost spočívá v právních úkonech, činnostech a jednáních jménem společenství a na jeho účet na základě plné moci.
Vyúčtování služeb za předešlé období
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda existuje nějaký právní dokument, který ukládá SVJ do kdy má být zpracované vyúčtování služeb za předešlý rok? Předem děkuji za odpověď a jsem s pozdravem
Míša
Financování rekostrukce domu SVJ
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné nabídnout vlastníkům a následně vést v účetnictví rekonstrukci domu, kde bude část vlastníků platit za rekonstrukci předem hotově a část vlastníků bude splácet úvěr? Děkuji Vám MoUr
plné moci dle par. 31 Obč.zák.
Na shromáždění SVJ jsem předložil 6 plných mocí, na jejichž základě jsem byl zmocniteli písemně oprávněn mj. k těmto úkonům: účastnit se jednání, podávat návrhy, hlasovat… Platnost plných mocí nikdo nezpochybnil, stejně jako nezpochybnil platnost plných mocí předložených dalšími zmocněnci jiných zmocnitelů. Zpochybněno však bylo to, že jich předkládám více. S tvrzením, že je jistě v zákoně řešeno, že počet předložených plných mocí je limitován, prosadili zpochybňovači počtu mých zmocnění do usnesení, že platnost všech hlasování a platnost přijatého usnesení se odkládá do doby, než výbor doloží vyjádření právníka, že je možno zastupovat jedním zmocněncem vyšší či neomezený počet zmocnitelů. Paragraf 31 a další paragrafy Občanského zákoníku řeší, kdo a jak a k čemu může koho zmocnit, počet takových zmocnění pro jednoho zmocněnce však neřeší. Poradíte mi, jakým způsobem může výbor oprávněnost k tomuto vícečetnému zastupování doložit a jak dosáhnout toho, aby přijaté usnesení jakož i všechna hlasování byla platná?
Jednorázová odměna po revitalizaci domu
Dobrý den, už jsem si tady přečetl mnoho co byla napsáno ohledně odměňování statut. orgánu a členů SVJ. Ale nenašel jsem jednoznačnou odpověď na mou otázku. Dokončili jsme revitalizaci domu a společenství vlastníků schválilo na shromáždění mimořádné odměny za práce spojené s revitalizací. V zápise je přesná specifikace činností, které byly vykonány a částky, které mají být vyplaceny. Ale mezi odměněnými jsou člověk mimo SVJ a členové výboru. Členové výboru za svou funkci, jako statutární orgán, nepobírají žádnou odměnu. Zajímá mě zda bez smlouvy a jak se zdr. pojištěním… Nebo lze DoPP? Děkuji. IP
Poplatek družstvu za pronájem bytu v osobním vlastnictví
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda za byt, který je v mém osobním vlastnictví, může družstvo vlastníků v případě pronájmu třetí osobě po mně požadovat poplatek za tento pronájem. Jedná se o částku nyní 1000,–Kč ročně, která byla odsouhlasena ostatními spoluvlastníky a nemám záruku, že kdykoliv může být navýšena. Na můj dotaz podle jaké právní úpravy postupovali, mně sdělili, že se informovali a stačí souhlas schůze spoluvlastníků. Děkuji. Milan Kalaš
dotaz ohledně vyvěšení plateb na nástěnku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, naše SVJ přišlo s tím, že na základě ochrany osobních údajů nemůže na nástěnce domu viset přehled zálohových plateb na služby a do fondu jednotlivých vlastníků bytů, je to tak nebo SVJ nemá pravdu? Děkuji předem za odpověď
SVJ Bez předsedy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné, aby výbor SVJ neměl předsedu. Dnes jsem dle výpisu z rejstříku zjistila, že naše SVJ má jen členy výboru.
Statistický úřad
Dobrý den, má SVJ za povinnost vyplňovat a posílat statistickému úřadu „Hlášení -roční výkaz neziskových institucí, bytových družstev a vybraných institucí“ NI-101 podobně jako to dělají bytová družstva ? Děkuji.

Poslední komentáře