Ostatní
Kde zmizeli někteří přispěvovatelé ?
Není vám divné kde zmizeli někteří přispěvovatelé ? Byl jim zamezen přístup na tento portál. Takže svoboda slova tady asi nefunguje že pane lake ? Asi jste hodně vnitřně uspokojen když taky zaznívá chvála jen na vás. S pozdravem a pěkný den ostatním přeje J.K.(zablokovaný uživatel)
Příležitostná činnost
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, naše SVJ si dalo zpracovat účetnictví a teď řešíme vyplacení odměny. Nejednalo se o firmu, ale soukromou osobu bez živ.listu. Musíme s ní sepsat „dohodu o provedení práce“ a zdanit ji, nebo můžeme využít tzn. „přiležitostnou činnost“ http://www.jakpodnikat.cz/…-cinnost.php , která se danit nemusí! Děkuji předem za rady a zkušenosti … SVJ82
Dodání dokladů k vedení agendy - fond oprav+investic
Dobrý den.
Žádám o radu jak nadále postupovat, když do dnešního dne nedodal zástupce daného samostatného sdružení domu podklady provedených investic za rok 2010. I přesto, že byl k dané věci požádán správcem.
Vysvětlení :
Struktura Společenství je dána Stanovami. Společenství se skládá ze třech samostaných sdružení domu a která hospodaří samostatně na Svůj účet.
Anonymoussss
zálohy na správu
Po dotazu na výboru SVJ, jak jsou vyúčtovány zálohy na správu jsem dostala k nahlédnutí „Vnitřní směrnice pro vedení účetnictví spol. vlast.jedn.“ zpracované SBD Poruba (správce) ve, kterém se uvádí mj. bod 4a)SVJ vybírá od vlastníků příspěvky na úhradu nákladů na správu domu tz. dlouhodobé zálohy na opravy a provoz domu,přísp. na st.orgán, úplatu za správu, pojištění domu a dlouh.spoření. Skutečné náklady účtuje na účtech 5.účt.tř. a souvzt.zápise snižuje přijaté záloy na účtech 955. V případě, že v domě SVJ má družstvo spol. podíl jsou uvedené zálohy placeny na účet družstva. Družstvo tyto částky měsíčně převádí na účet SVJ (kromě úplaty za správu) Zálohy za vlastníky i nájemce se používají ke krytí nákladů na správu domu.** Jejich zůstatek se finančně nevypořádává s jednotlivými vlastníky, ale zůstává k dispozici na účtu SVJ.**
Účetnictví - co s tím?
Dobrý den,
převzala jsem účetnictví od paní, která dělala léta pověřeného vlastníka a také „vedla“ účetnictví SVJ. Ve funkci skončila a já to po ní převzala. Z toho, co jsem doposud v ručně vedeném účetním deníku našla na mně jdou mrákoty. Uvádím několik příkladů:
- veškeré příjmy od vlastníků, jak zálohu na správu domu, tak např. přijaté zálohy na vodu účtovala 221/411
- platby záloh za energie ve společných prostorech 502/221
- nedělala vůbec žádné roční závěrky, převody počátečních zůstatků, neúčtovala o hospodářském výsledku atd.
Hlasování na základě plné moci
Dobrý den, měla bych dotazy.
- V našem SVJ by se měl volit výbor. V případě, že některý z majitelů bytu (nyní real.spol.) nepřijde na shormáždění a dá plnou moc některému z vlastníků SVJ, může onen vlastník, jež plnou moc přijal, hlasovat pak s onou plnou mocí (od real.spol) pro sebe do výboru? Lajcky řečeno, jako, že realitka si zvolila člena do výboru.
- Může člen SVJ dát plnou moc za sebe druhému spol. SVJ nebo to musí být cizí, nezávislý člověk, který není členem SVJ?
- Jak je to při volbě do výboru, mohu hlasovat sama pro sebe? V zákoně jsem nic nenašla a mám za to, že co není zakázáno je povoleno?
Hospodaření s penězi z FO předsedou SVJ
Dobrý den, ve vyúčtování za rok 2009 /dodáno v 4/2010/ se mi nelíbilo, že přeseda + jeden člen výboru podepisovali fa za práce,které byli prý uskutečněny. Jedná se o práce za nové okna, něco na střeše a zednícké práce ve spol. prostorech. Do r.2009 neexistovali zápisy o jednání na schůzi SVJ. Vše se domlouvalo jenom ústně. Okna byly domluveny na 80 tisíc- vyúčtováno 102 tisíc. Zdenické práce předseda nedokázal zdůvodnit atd. Navrhovala jsem zvolení nového předsedy, ale bohužel lidi /většinou důchodci kolem 70–80 let/ se nevyjádřili, na to sázi dosavadní předseda.Zažádala jsem ho dopisem o předložení podrobnějšího vyúčtování faktur,kde bude rozepsáno co za kolik ,ale odmítl. Co dělat? Podle Stanov musíme hradit FO na spol. účet,ale když špatně hospodaří předseda? Můžu penze třeba dávat advokátovi s tím, že když se bude něco v domě dělat zaplatím hotově a a spoň budu mít přehled co se spravovalo? Trestní oznámení na předsedu by byl běh na dlouhou trať.
Okna
Dobrý den, prosím, jsme nové SVJ a potřebujem poradit s účtováním. Prosím, když kupujeme nové okna pro SVJ? To se účtuje jak? Děkuji předem všem za pomoc.
Od kdy SVJ musi zacit uctovat?
Dobry den, chtel bych pozadat o radu ohledne zacatku uctovani za SVJ.
Prepoklad: Je druzstvo, kde dve BJ se prevedou a vznikne SVJ ze zakona. Nasledne se bude konat ustanovujici schuze a pak nasleduje zapis do OR.
Od kdy musi SVJ zacit uctovat?
- dnem, kdy se vzikne?
- po ustanovujici schuzi?
- dnem zapisu do OR?
- nebo od zacatku noveho ucetniho obdobi napr. roku?
Dekuji, rexmond
Převod financí sdružení vlastníků na SVJ a otázka zdanění
Dobrý den, chtěl bych se po půlroce znovu obrátit na kohokoliv fundovaného s dotazem, na který mi na Portále SVJ, kde jsem se dotazoval dříve připojením se k podobnému problému někoho jiného, nikdo neodpověděl (viz: http://www.portalsvj.cz/…num-sdruzeni). O co jde: Na počátku byl bytový dům, jehož byty na konci devadesátých let naše město nabídlo do privatizace – k odkoupení uživatelům jednotlivých bytů. Za tím účelem vzniklo občanské sdružení vlastníků bytových jednotek, kde se sdružili uživatelé, kromě uživatelů tří bytů, kteří odkup odmítli. Za těchto okolností se ostatní uživatelé složili a odkoupili tyto tři byty do vlastnictví tohoto sdružení. Později ze zákona vzniklo SVJ – tedy další subjekt, ale vzhledem k nájemnímu vztahu nezprivatizovaných bytů vůči ostatním vlastníkům nebylo možno sdružení rozpustit, neboť SVJ nemůže vykonávat činnost za účelem zisku. Před rokem členská schůze sdružení nabídla odkup nájemných bytů jednotlivým uživatelům do vlastnictví, z čehož jedni uživatelé bytové jednotky tuto možnost využili a na účet sdružení přišly finanční prostředky. Tyto prostředky bychom rádi využili na zateplení prostřednictvím dotačního programu ZÚ, v rámci kterého jsme v polovině loňského roku podali žádost (dosud nepřišel příslib). Žadatelem však bylo naše SVJ. Můj dotaz zní: – Existuje nějaký bezbolestný způsob převodu finančních prostředků ze subjektu sdružení na subjekt SVJ – např. formou mimořádného příspěvku na správu domu, který by pak bylo možno použít na zateplení v rámci dotace ZÚ? Bezbolestným způsobem myslím bez nutnosti následného danění. Tento převod by byl pochopitelně odsouhlasen na schůzi sdružení. Pro dokreslení dodávám, daň z převodu nemovitosti proběhla a že subjekt sdružení je jedním z členů subjektu SVJ (vzhledem k tomu, že dva zbylé byty ještě nebyly odkoupeny a síla jeho hlasu se odvíjí od podílu obytné plochy těchto bytů). Oba subjekty – Sdružení i SVJ má své vlastní účty a účetnictví, byť se jedná o jediný bytový dům, jak jsem již uvedl na začátku.

Poslední komentáře