Ostatní

autorizované měření emisí

Vložil Marcel Palát, 3. Březen 2011 - 10:48 ::

Dobrý den. Jsme Společenství vlastníků osmi bytových jednotek. Vytápění objektu ja zajišťováno kotlem na zemní plyn, který je umístěn ve společné kotelně v suterénu. Kotelna slouží pouze pro potřebu osmi členů Společenství. V domě není žádný podnikatelský subjekt, byty slouží výhradně svému účelu. Přesto místní odbor životního prostředí na nás požaduje zajištění autorizovaného měření emisí s odvoláním na ustanovení § 12 zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší. My se ovšem domníváme, s odvoláním na výše uvedený par. zákona, odst.2 ( (2) Povinnosti uvedené v odstavci 1 písm. b), f) a g) se nevztahují na

Stavební spoření, dotace - placení daně z příjmů

Vložil ajinka, 3. Březen 2011 - 10:43 ::

Musí podat SVJ daňové přiznání, v případě, že má založeno stavební spoření se státní podporou? A jak je to v případě přiznaných dotací Zelená úsporám – musí tuto dotaci zahrnout do daňového přiznání? Děkuji za odpověď.

Mimořádná záloha

Vložil leefi, 3. Březen 2011 - 8:21 ::

Dobrý den,poraďte mi prosím na schůzi jsme si odsouhlasili mimořádnou zálohu do FO dva z majitelů nám ji ovšem odmítají zaplatit tak jsem se chtěla zeptat jestli na konci roku to účtovat jako pohledávku nebo jim to proště o tu částku snížit předpis záloh nějak jsme se smířili s tím, že nám to nezaplatí. Děkuji Lenka

Pojistné plnění

Vložil leefi, 3. Březen 2011 - 8:10 ::

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jak naúčotvat MD/D pojistné plnění. Za poškození společných prostor jsme obrželi částku 4860,– 221/649 stačilo by to takto?

Prevadi se pomerna cast fondu oprav do noveho SVJ?

Vložil rexmond, 2. Březen 2011 - 22:49 ::

Dobry den,

chtel bych Vas poprosit o radu co se deje s FO, kdyz se cast bytu prevadi najemnikum. Tzn. pokud tam bude vice subjektu tak automaticky vznikne SVJ. Dale dodavam, ze pro vetsinu najemniku zustane druzstvo, kde nyni ve FO je pres 720 tis. Bytu v dome je 23.

Dekuji, Rexmond

příjem z pronájmu - anténa

Vložil Hanka 2 (bez ověření), 1. Březen 2011 - 9:32 ::

vlastníci SVJ mají příjmy z pronájmu antény, tj. zdaňují vlastníci ve svém dań.přiznání. Pokud jsem koupila byt v říjnu, budu zdaňovat pouze poměrnou část od října do prosince? A leden – září původní vlastník? Děkuji Hanka 2

Uzavření stavebního spoření

Vložil Míša (bez ověření), 28. Únor 2011 - 16:50 ::

Dobrý den. Chci znát názor od všech, zda je možné uzavření stavebního spoření za Společenství bez souhlasu vlastníků SVBJ. Můj názor je že ne ? A nejraději od pana Pavla.

Míša

soudni spory - vybor SVJ

Vložil Maria (bez ověření), 28. Únor 2011 - 14:27 ::

Dobrý den, mám dotaz týkající se pravomoci výboru SVJ vést soudy s jednotlivými vlastníky. Zjistili jsme, že nášemu výboru se nelíbilo, že nový vlastník provedl rekonstrukci ve svém bytě, aniž se dovolil předsedy, požádal tedy o prošetření stavební úřad, který usoudil, že se vlastník žádného pochybení nedopustil, rekonstrukce byla v rozsahu, který nevyžaduje ani povinnost nahlásit ji stavebnímu úřadu. Výbor nebyl se závěrem stavebního úřadu spokojen (hlavní roli zde ovšem hraje především osobní nevraživost předsedy vůči novému vlastníkovi) a zahájil soudní spor bez toho, aby o tomto kroku informoval kohokoli z dalších vlastníků. Na schůzi, kde se o tomto problému diskutovalo, vyjádřili přítomní vlastníci jednoznačně názor, že se soudním sporem nesouhlasí a nepřejí si, aby ho výbor vedl, předseda ale tvrdí, že rozhodovat o takovýchto záležitostech je výlučně v pravomoci výboru a na názory členů SVJ nemusí brát zřetel. Je skutečně možné, aby výbor SVJ vedl soudní spory, na něž vynakládá nemalé finance z fondu oprav, bez souhlasu ostatních vlastníků?

Funkční období výboru nebo funkční období členů výboru

Vložil Pavel, 28. Únor 2011 - 13:38 ::

Dnes se tu vyskytl nick M.Č., který má názor, že je rozhodující funkční období členů výboru a nikoliv funkční období výboru jako celku.

U obchodních společností a družstev se skutečně posuzuje funkční období podle data volby jednotlivých členů orgánů. Nicméně je velmi častým zvykem u obchodních společností i družstev, že se uskutečňují volby jednotlivých členů orgánů podle člena, který byl nejdříve zvolen. Ostatní členové orgánů jsou tak případně opětovně zvoleni před uplynutím svého mandátu. Pokud by v orgánu byl člen, kterému by skončil mandát, tak by bylo možné zpochybnit legitimitu činnosti celého orgánu.

obecný příjem

Vložil anon (bez ověření), 27. Únor 2011 - 19:25 ::

Chtěli bychom v domě pronajmout prostor za jednorázový poplatek a tyto peníze použít v budoucnu v rámci domu. Ale mám s tím takový problém:

Pokud to nazvu nájmem, bude to příjem vlastníků a ne SVJ. To mi nepřijde u jednorázové vyšší částky vhodné, navíc SVJ nemůže tyto peníze automaticky použít.
Budu to chtít dát do „FO“, ale na zálohy se podle mě nedá přispívat jinak než dle podílů, tedy nelze aby 3 lidi z domu mimořádně něco vložili.

Je nějaký další postup jak tyto peníze přímo dostat do peněz SVJ? Jak to nazvat a jak to zaúčtovat?

Syndikovat obsah