Ostatní

pronájem společných částí

Vložil Ameera, 28. Červen 2011 - 13:11 ::

dobrý den, rádi bychom pronajímali místnost ve společných prostorách a potřebujeme radu. Pokud budu chtít pronajmout v SVJ např. kočárkárnu… budu muset změnit: 1. prohlášení vlastníka – vyčleníme/označíme místnost přímo pro podnikání (je třeba 3/4 většinový souhlas přítomných vlastníků)? 2. se změnou účelu/charakteru místnosti, budeme muset provést změnu zařazení. Už to nebude ve společné části domu, ale bude to nová, nebytová jednotka, kterou smíme tedy pronajmout. Je to tak? 2b. Je skutečně nutné z takovéto místnosti udělat nebytovku? 3. Se vznikem nebytovky se musí provést přepočet metrů, součet všech metrů podlahové plochy se zvýší. Tím se sníží podíl jednotlivých vlastníků pro držení procent z jejich bytu (je třeba souhlasu všech vlastníků)? 4. na rejstříku se zapíše vlastník nebytovky. Je to pak ve vlastnictví SVJ, nebo všech vlastníků jmenovitě? 5. Jak se dělí příjem z této nebytovky? Lze odhlasovat na schůzi shromáždění, že to bude ponecháno ve fondu oprav? Nebo se to vyplácí jednotlivým vlastníkům? 5b. k tomu je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných vlastníků? 6. pokud dojde k prodeji bytové jednotky, musí se zároveň prodat také podíl na této nebytovce v pronájmu? Lze to nějak ošetřit, prosím? Možná by bylo lepší podmínit prodej společně s touto nebytovkou? Protože pokud by to nešlo, pak je zřejmě do budoucna jednodušší, aby pronajatá nebytovka byla ve vlastnictví SVJ? 7. Lze toto vůbec provést? Prosím o radu. Předem všem děkuji.

Střet zájmu

Vložil Karla (bez ověření), 27. Červen 2011 - 9:05 ::

Dobrý den. Mám dotaz, zda li je střet zájmu, když předseda výboru je v jedné osobě: dodavatel, investor a též objednavatel na rekonstrukci v daném Společenství. Celková částka má být kolem 6 000 000 Kč. Přesto tato pravomoc předsedovi dle Stanov Společenství nenáleží? ( podnikatel)

karla

družstevní byt

Vložil HANA-alfik (bez ověření), 26. Červen 2011 - 21:33 ::

Zdravím,poraďte mi,prosím,syn si koupil družstevní byt,Bývalý majitel mu sebral co se dalo:zvonek,kryty na světla v chodbě,bate­rie,umyvadlo,drá­ty klustům urval až u stropu,ale to nejhorší-nechal odpojit plyn.Teď čekáme,kdy přijde na řadu elektrika.Smlouvu dostaneme až po představenstvu a předběžnou v pátek.Díky Hanďa

Úrok z prodlení

Vložil Jitka (bez ověření), 21. Červen 2011 - 13:45 ::

Dobrý den, máme v SVJ byt v osobním vlastnictví. Majitelka nám již 2 roky neplatí do FO ani zálohy a to nemluvím ani o ročním vyúčtování. Již jsme ztratili trpělivost a po tolika urgencích jsme podali k soudu žalobu (zatím jen platební rozkaz, ten je rychlejší a když se neodvolá a převezme to, tak pro nás lépe, nebudeme se pak několik let soudit v civilním řízení). Teď mě zajímá otázka úroků z prodlení. Nyní nepodáváme daňové přiznání, neboť na FU nám bylo sděleno, že nemáme žádný příjem a daňové přiznání po nás nechtějí. Teď budeme mít příjem z těch úroků.

Změna členů ve výboru společenství

Vložil ajinka, 21. Červen 2011 - 10:18 ::

Jak by mělo postupovat Společenství vlastníků jednotek, pokud chtějí udělat změnu ve výboru společenství, ale ve stanovách mají, že pokud chtějí udělat jakoukoliv změnu ve výboru nemusejí mít u toho notářku. Předem děkuji za odpověď.

vyúčtování služeb v SVJ

Vložil Vlasta Kolínská, 21. Červen 2011 - 9:43 ::

V HN jsem se dočetla,že základem pro vyhotovení správného vyúčtování služeb ve SVJ je provedení inventarizace bydlících vlastníků bytů.Nyní v souvislosti s reklamací této služby jsem byla dotázána, která vyhláška, nebo jaké nařízení tuto povinnost této inventarizace osob nařizuje?Souvisí to hlavně se službami, které se účtují za počet osob v bytě/výtah,odvoz domov.odpadu a atd/Předem děkuji za odpověď. Kolínská

Odstoupení výboru, nový výbor + zelená úsporám

Vložil NOVÁ (bez ověření), 19. Červen 2011 - 16:24 ::

Dobrý den, prosím o radu od zkušených. 26.5.2011 odstoupil na shromáždědí výbor a ihned byl zvolen nový, do kterého jsem byla také zvolena. Starý výbor odmítá předat smlouvy, účet, no prostě vše, co by mněl.Tvrdí, že mu náš správce řekl, že dokud nebude nový výbor zapsán v rejstříku, tak není třeba nic předat a naše funkce ještě neplatí! Já jsem byla přesvědčená, že novému výboru začíná funkce následujícím dnem, tak nevím kde je pravda? Ve stanovách o tom nemáme ani zmínku. Může mi prosím někdo napsat, jestli je o tomto někde napsáno?

prodej bytu obec-stavajicimu najemci

Vložil Anonymous, 18. Červen 2011 - 13:28 ::

obec nam prodava byty za !zustatkovou cenu!ktera se prakticky nelisi od trzni ceny,potrebuji poradit kam se obratit a jak postupovat,dekuji vsem za vase rady,piste na email

sprava domu - vyuctovani

Vložil mirka (bez ověření), 17. Červen 2011 - 14:57 ::

Dobrý den, prosím Vás o radu. Dostali jsme roční zúčtování a zjistili jsme, že částka na správu domu je o 400 korun za rok vyšší než v loňském roce. Nikdo na shromáždění nic neschvaloval (, správce tuhle informaci nepředkládal (dokonce za 5 let trvání SVJ jsme nic takového neschvalovali-ani jsme neviděli účetní závěrku). Může si správce takto libovolně zvyšovat částku na správu v ročním vyúčtování. Pokud ne, prosím poraďte, jak se bránit. V případě, že jsme od vzniku SVJ nikdy neřešili kolik se mají platit zálohy, kolik se má platit správě a do fondu oprav, mohu přestat platit měšíční zálohy (podotýkám, že slušně jsme se chtěli dohodnout, ale starousedlíci na nás kašlou a táhnou v těhle podivnostech za jeden provaz).

přehlasování člena svj - revitalizace

Vložil jipa17, 16. Červen 2011 - 22:32 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně přehlasování člena SVJ při revitalizaci domu. Jeden člen SVJ se nehodlá podílet na splácení úvěru a požaduje umožnění splacení příslušné částky za revitalizaci ( jeho bytové jednotky ). Shromáždění vlastníků mu toto splacení neumožnilo. Má tento člen možnost i přes nesouhlas shromáždění SVJ svůj podíl splatit a nepodílet se na úvěru?

předem děkuji za odpovědi a reakce

Syndikovat obsah