Ostatní
Stížnost na nečinost výboru SVJ
Dobrý den, podávám Vám stížnost na načinnosat výboru SVJ Štúrova
1701/55, Praha 4 – Krč. Dne 270.07.2010 jsme písemně podali připomínky
na výbor SVJ, dne 30.05.2012 opětovné připomínky na nedostatky
společných porstorech SVJ. Nikdy nám něbylo otpovězeno, a nedostastatky
nebyly odstraněny. Jak máme postupovat na nečinnosat výboru, byly jsme
nuceni nemovitost (BJ) prodat, protože ze strany výboru jsme to brali jako
hrubý zásah do vlastnických práv, máme nárok na nějakou kompenzaci?
Děkuji a s pozdravem
Majetek SVJ - vstupní dveře bytu
Mám opět dotaz. Nedávno jsem zkoumala něco v prohlášení vlastníka a narazila v popisu vybavení jednotky na větu, že mi patří jen vnitřní strana vstupních dveří a stejně tak u oken. V části „Určení společných částí a prostor budovy“ je uvedeno, že mezi společné části patří „okna a dveře přímo přístupné ze společných částí“.
Byla jsem několikrát perzekuována jinými členy SVJ, abych si opravila své vstupní dveře bytu, že nejsou hezké (jsou staré, odřené a neopravené). Jenže z prohlášení vlastníka vlastně vyplývá, že já je nemám opravovat, nýbrž společenství. Mohla bych požádat SVJ o jejich opravu (přispívám si do tady tolik propíraného fondu oprav) a v jakém případě? Když jsou ošklivé nebo až když někomu padají na hlavu?
nutnost pravidelné fakturace záloh na správu domu a pozemku a na služby
Dobrý den,
prosím o radu. V našem SVJ máme člena – právnickou osobu, která z určitých interních důvodů vyžaduje po SVJ v případě jakékoli platby vystavení faktury (případně dobropisu, např. u vracení přeplatku). Z toho vyplývá, že SVJ musí tomuto vlastníkovi prakticky pravidelně, tj. každý měsíc, vystavovat fakturu na platbu zálohy na služby spojené s užíváním jednotky a zálohy na správu domu a pozemku (tzv. FO).
Bohužel jsem k tomu přišel už jako k zaužívané praxi, kdy tyto faktury jménem SVJ vystavuje správce domu. V poslední době jmenovaná právnická osoba začala faktury na zálohy pod nejrůznějšími formálními důvody vracet. Předpis záloh, který jim byl vždy při změně výše platby s rozpisem položek předán nijak nerozporovali, z jejich vyjádření plyne, že důvodem neuhrazení zálohy jsou opravdu jen náležitosti dokladu.
deratizace
dobry den v našem panelaku se objevili štěnice jsme společenství vlastníku bytovych jednotek.Předseda tvrdí ,že deratizaci musí zaplatit majitel bytu podle mně deratizace jednoho bytu nema smysl a je taky nesmysl aby jeden člověk platil deratizaci celemu panelaku jek to tedy je platí to opravdu ten jeden člověk nebo se to platí z fondu oprav?
Reklamace vyuctovani zaloh
Dobry den,
obdrzel jsem vyuctovani zaloh za rok 2012. Zjistil jsem, ze vyctovani zaloh na vodne/stocne a TUV bylo provedeno na zaklade chybnych hodnot konecneho stavu obou meridel.
Konecny stav teple vody na vyuctovani je 223,61 m3, dne 27/05 2013 je vsak konecny stav na nasem vodomeru 185,386 m3. Tyto hodnoty dokazuji, ze jsou nerealne a chybne.
Zaroven za rok 2012 nam bylo vyuctovano, ze jsem spotrebovali pouze 3,363 m3 studene vody (vodne/stocne), coz je take evidentne nesmysl.
Poslal jsem reklamaci na kontaktni osobu u spolecnosti, ktera nam zajistuje spravu domu. Ten vsak zamitnul reklamaci s tim, ze na predavacim, odectovem protokolu jsou stejne udaje jako ve vyuctovani. Coz je pravda, bohuzel manzelka pri podpisu protokolu si nezkontrolovala cisla obou meridel – pracovnik totiz pri odecitani koncovych stavu, zamenil obe meridla, tudiz koncovy stav u TUV zapsal k meridlu studene vody a naopak, koncovy stav studene vody zapsal k meridlu TUV. Manzelka pak kontrolovala pouze hodnoty koncovych stavu, nikoli zda jsou i ve spravne kolonce pro spravna meridla.
Rozúčtování dle zák. o službách
Dobrý den,
v §5/2/a zák. 67/2013 je uvedenododávka vody a odvádění odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech; není-li provedena instalace podružných vodoměrů ve VŠECH bytech nebo nebytových prostorech v domě, rozúčtují se náklady na dodávku vody a odvádění odpadních vod podle směrných čísel roční potřeby vody1Znamená to, že pokud chybí vodoměr v libovolné BJ,
1. že se provede rozpočet dle směrných čísel VŠEM ? (plyne to ze znění zmíněného § → Ano nebo ne?).
FINANČNÍ PLÁN SVJ
Pěkný den.Kdo tvoří finanční plán pro SVJ? A jakým způsobem? Zatím jsem o tom slyšel jen málo-tvořili jsme vždy jen plán oprav.Děkuji Honza
plna moc a volba predsedy svj
Dobry den,mam dotaz zda-li se muze na zaklade overene plne moci majitele bytove jednotky pro jeho najemce, stat najemce predsedou SVJ?
Smlouva se správcem
Spol.vlastníků vzniklo přechodem od SBD. Je samozřejmé, že nikdo z tehdejších vlastníků neměl žádné znalosti o právních předpisech SVJ. Z tohoto důvodu byl návrh Stanov SVJ a smlouva se správcem zpracována zřejmě odbornými pracovníky SBD. Kromě jiných nepřesností je ve smlouvě se správcem stano- veno, že: Správce provede vyúčtování rozdílu mezi zálohami a skutečnými náklady za celý dům podle jed- notlivých vlastníků po uplynutí zúčtovacího období, kterým je kalendářní rok, nejpozději do 30. 4. následujícího roku. Předmětem vyúčtování není zůsta-
Schválení účetní závěrky
Podle § 18 odst. 2 písm. f) ZoÚ musí být k účetní závěrce připojen podpisový záznam statutárního orgánu účetní jednotky.
Pokud účetní závěrku podle stanov SVJ schvaluje shromáždění, schvaluje ji až po verifikaci statutárním orgánem (výborem).
Jinými slovy, shromáždění může účetní závěrku schválit až poté, co ji podepíše (schválí) výbor.
Je má úvaha správná?

Poslední komentáře