Ostatní

+zástavní právo smluvní

Vložil Helush (bez ověření), 20. Červen 2013 - 15:19 ::

Dobrý den, před rokem jsem zakoupila byt v opraveném domě, kde polovina bytů je družstevních a polovina vlastníků.Prodej bytu zajištovala realitní kancelář a tak jsem ani netušila, že by tu mohl být nějaký háček. Po roce jsem ale zjistila, že mám na bytě věcné břemeno a to zástavní právo smluvní. V podstatě toto věcné břemeno má v domě 48 bytů a 26 bytů je bez tohoto břemene. Bylo mi jasné , že se splácí úvěr na opravu domu, ale pátrala jsem proč to nemají i ostatní byty. Zjistila jsem, že v době, kdy se bral úvěr na opravu, mohlo družstvo ručit pouze družstevními byty, nikoliv byty vlastníků a tak se stalo, že toto věcné břemeno má pouze zmíněných 48 bytů.

Změna prohlášení vlastníka

Vložil Romanan (bez ověření), 18. Červen 2013 - 23:09 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké musí být procentní zastoupení vlastníků při hlasování o změně prohlášení vlastníka, změna se týká vymezení společných prostor domu. Do současné doby do společných prostor domu nepatřily okna. Protože společenství plánuje rekonstrukci domu chce, aby okna byla zahrnuta do společných prostor a mohly se čerpat naspořené peněžní prostředky z fondu oprav právě na výměnu oken. S tímto nesouhlasí někteří vlastníci, kteří si již na své náklady okna vyměnili. Před výměnou oken, kterými zatékalo do bytu, vlastníci obdrželi stanovisko výboru, že okna nepatří do společných prostor domu, tudíž si je vlastník bytu musí vyměnit na své náklady. Zajímalo by mě, zda je možné změnit prohlášení vlastníka a čerpat již vytvořený fond na opravu společných prostor, pokud s tím nebudou souhlasit všichni vlastníci?

SVJ Choceň 1537-1541

Vložil anon (bez ověření), 18. Červen 2013 - 15:44 ::

Před dvěma lety jsem podal trestní oznámení,na výbor SVJ.SVJ provedlo výměnu oken jen u některých bytů.Okna nejsou společná.A peníze pocházejí s účtu,kam se skládají finanční prostředky na správu a provoz společných částí domu. Státní zastupitelství v Ústí nad Orlicí,JUDr.Pavel Kačírek v rozhodnutí o zastavení řízení konstatoval,pro­vedeným šetřením bylo zjištěno,že výplně oken v bytech si hradili sami vlastníci.Dále napsal,oznamo­vatel,jako vlastník bytové jednotky,není spoluvlastníkem majetku společenství a proto mu případná škoda na tomto majetku nevzniká.

účtování fonfu oprav

Vložil SVJ Zahradní 925, 17. Červen 2013 - 21:21 ::

Chci se zaptat: fond oprav účtuji předpisem311/324a na konci roku naspořenou částku(poníženou o náklady) zaúčtuji 324/955– to jsou prodtředky určeny na opravy a údržbu. Nyní přišel čas tyto prostředky čerpat.Proti kterému účtu účtové osnovy se z 955 utracená částka zaúčtuje? Díky. M.

Selský rozum

Vložil Selka (bez ověření), 17. Červen 2013 - 15:51 ::

Složité a rozsáhlé informace o krátkodobých a dlouho dobých zálohách na opravy a udržování majetku mně nepřinesly (při mém selském rozumu) jasné odpovědi na níže uvedené otázky:

1. za krátkodobou zálohu na opravy a udržování se

považuje doba 1 roku?

2. Musí, nebo nemusí se tato záloha po skončení

účetního období vyúčtovat?

3. při převodu přeplatku do příštího (příštích)

období)stává se tento dlouhodobou zálohou?

4. co když krátkodobá záloha je předepsána v takové

výši, že několikanásobně převyšuje skutečně vyna-

Choceň SVJ 1537-1541

Vložil anon (bez ověření), 16. Červen 2013 - 19:53 ::

Výbor SVJ utratil nejméně 11 000 000 Kč a vykázal v hospodaření domu,pouze 3988680 Kč a to za rok 2011 a 2012 Co stím?

odstranění lítaček

Vložil Jirkovský Fr. (bez ověření), 13. Červen 2013 - 14:17 ::

Prosím, může se pár lidí domluvit, že zlikvidují lítačky?Děkuji za odpověď.

kontrolní komise - daně a odvody

Vložil Libraian, 10. Červen 2013 - 14:12 ::

Dobrý den,

zajímalo by mě jak je to s daněmi a odvody z odměn z činnosti kontrolní komise. Je možné využít srážkovou daň? Za jakých podmínek?

Díky. L1

Účtování o zálohách

Vložil Dominik (bez ověření), 9. Červen 2013 - 20:11 ::

Nevím na jaký účet v podv.účetnictví zaúčtovávat krátkodobou zálohu na opravy a na jaký účet dlouho- dovou zálohu na opravy. Krátkodobá záloha po skon- čení účet.období se musí vyrovnat (přeplatky a nedoplatky) a nebo ne?

Porušování stanov SVJ

Vložil Důchodkyně (bez ověření), 7. Červen 2013 - 20:13 ::

V našich stanovách je napsáno, že povinností členů je „hradit příspěvky spojené se správou domu a sta-novené příspěvky na opravy a to poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu, neurčuje-li písemná dohoda všech vlast níků jinak“. Od založení SVJ v roce 2003 není toto dodržováno.Je možné s tímto velmi opožděném zjištění při podrobnějším studiu stanov, mít námitku k této dohodě, a žádat rozúčtování celkových odměn výboru, včetně odměny správci,podle našich stanov a v soula- du se zněním §u 15 odst.1 ZoVB. Naše SVJ má uzavřenu

Syndikovat obsah