Ostatní
Stížnost na majitele
Chtěli bychom se zeptat kam a jak máme podat stížnost na majitele bytu, který v něm chová 19 koček a koťata a z bytu se šíří zápach a on to nechce řešit. Děkujeme za odpověď a radu.
Plná moc
V pozvánce na schůzi máme informaci, že pokud se nebudeme účastnit schůze, máme někoho pověřit plnou mocí, ALE že to musí být vlastník jednotky v našem domě. Prý je to nějaká novinka. Jak je to tedy s plnou mocí ? Prý při volbách při změně stanov dokonce ani plná moc být udělena nesmí.
Korespondenční hlasování
Zdravim, je korespondenční hlasováni pokud je zaneseno v stanovach, legalni či jak jsem se někde dočetl je proti zákone ?? Dik za radu
Promlčení reklamace
Podala jsem reklamaci na vyúčtování odměny správci dne 30. 4. 2012 týkající se roku 2011 a druhou reklamaci na shodný problém vystavenou 12.května 2013. Na žádnou z těchto reklamací mně výbor SVJ neodpověděl a ponechal vyjádření na správci SVJ. Svyjádřením správce nemohu souhlasit, protože v na- šich stanovách je psáno, že členové jsou povinni hradit stanovené příspěvky spojené se správou domu podle velikosti spoluvlastnického podílu, neurčuje- li písemná dohoda všech vlastníků jednotek jinak. Odměna správci je rozúčtovávána na bytovou jednot- ku. Na tento rozpor se stanovami jsem přišla až po
Zamlžené okno
Na shromážděni vlastníků vznikl tento problém: jednomu majiteli bytu se zamžilo okno a on vznesl požadavek na jeho úhradu z FO. Okno je již po záruční době. V následující diskuzi o vnějšim nátěru rámů bytových požadoval tento majitel, aby si nátěry prováděné společně hradili jednotliví majitelé bytů a nikoli z FO. Příčina byla v tom, že jsme mu odmítli uhradit opravu okenního skla. Jak je to tedy se skly a rámy oken? Dík za názor.
výměna svítidel - nesouhlas jednoho vlastníka
SVJ 7 byt.jednotek – když si 3/4 odhlasovala (souhlasila) výměnu chodbových svítidel,tzv.blikačky – úspora energie,kdy někteří zvlášť v nočních hodinách za sebou nezhasínají, jeden nesouhlasil. Zaplatili jsme fakturu, ale ten který s tím nesouhlasil je proti, aby mu alikvotní částka byla vzata s jeho účtu FO. Má pravdu? Podle mého. I když s opravou nesouhlasí měla by faktura být rozpočtena na všechny podle vlast.podílů_
Odměny členů výboru
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud si shromáždění odsouhlasí odměny členům výboru, zda jsou na základě uvedeného rozhodnutí shromáždění a zápisu ze schůze shromáždění tyto odměny ze zákona považovány automaticky za příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků, nebo mohou být členové výboru odměňováni na DPP ? Děkuji
Pověřený vlastník
Zdravím pana Lake a hlásím se s novým dotazem. Dnes mi přišel nějaký dopis od stavebního odboru a z něj jsem se dozvěděla situaci takovou, že nově zvolený pověřený vlastník, který byl loni odhlasován a převzal funkci po starém pověřeném vlastníkovi a byla mu vyměřena i odměna za rok, tak podle výpisu z Obchodního rejstříku údajně není pověřeným vlastníkem, je tam stále veden ten starý pověřený vlastník. To znamená, že nově zvolený vlastník nebyl zapsán do OR (asi je to nutné??) a přesto svolává schůze, vyvolává hlasování a jedná za společenství například se stavebním úřadem apod.
Sklepy v SVJ - trestný čin?
Dobrý den, mám další dotaz. V r. 2011 jsme v domě řešili opravu stávajících sklepů. Tři jednotky v domě sklepy nemají a tak majitelé měli přání si sklepy vystavět v nepoužívané prádelně (dle Prohlášení vlastníka se jedná o prádelnu). Protože se v domě hospodaří všelijak a zrovna jeden z těch, kteří si sklepy chtěli vystavět, mi sdělil, že žádné podrobnosti ohledně opravy sklepů mi nesdělí včetně vyúčtování, tak jsem odmítla dát souhlas s výstavbou nových sklepních kójí. Toto moje přání proběhlo několikrát na schůzi a několikrát je uvedeno v zápisech ze schůze.
+zástavní právo smluvní
Dobrý den, před rokem jsem zakoupila byt v opraveném domě, kde polovina bytů je družstevních a polovina vlastníků.Prodej bytu zajištovala realitní kancelář a tak jsem ani netušila, že by tu mohl být nějaký háček. Po roce jsem ale zjistila, že mám na bytě věcné břemeno a to zástavní právo smluvní. V podstatě toto věcné břemeno má v domě 48 bytů a 26 bytů je bez tohoto břemene. Bylo mi jasné , že se splácí úvěr na opravu domu, ale pátrala jsem proč to nemají i ostatní byty. Zjistila jsem, že v době, kdy se bral úvěr na opravu, mohlo družstvo ručit pouze družstevními byty, nikoliv byty vlastníků a tak se stalo, že toto věcné břemeno má pouze zmíněných 48 bytů.

Poslední komentáře