Ostatní
Jsem bezradná
Bydlím v domě již 40 let kdy původním vlastníkem bylo SBD a později bylo transformováno do SVJ o 20ti byt. jednotkách.Z toho si lze odvodit stáří vlastníků bytových jednotek. Situace v řízení SVJ je taková, že Stanovy SVJ nejsou vůbec dodržovány a účetnictví je vedeno po vzoru SBD.Pokud se jedná o dodané služby, tak jsou každý rok řádně vyúčtovány.Nejhorší je si- tuace ve vyúčtování krátkodobé zálohy na opravy, která není vůbec vyúčto- vávána a zálohy jsou předepisovány v takové výši, že trvale narůstá zůsta- tek fin. prostředků v carově klobouku v tzv. FONDU OPRAV ???!!!, a to bez
...předpokládané náklady...
Zdravím,
rád bych se zjistil jak by v realitě vypadalo nějaké průkazné zjištění
dle §15/2 cit. „…Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením
shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady,
které bude nutné vynaložit v následujících měsících
i v dalších letech…“
Odpovídá uvedenému např. takovýto návrh ??
nedobrovolné SIPO
dobrý den, může správce vyžadovat placení záloh prostřednictvím SIPO když já jako vlastník nechci??
Měsíční paušální náhrada nákladů členům výboru
Dobrý den,
jsme malé SVJ o 15 členech. Za správu a účetnictví jsme platili 230Kč za byt(měs.fa na SVJ na 3450 Kč), statutární orgán nikdy (existujeme 5let) neměl vyplaceny odměny. Se správcem jsme nebyli spokojeni, na Shromáždění jsme se dohodli, a odsouhlasili, že správci dáme výpověď a správu a účetnictví si budeme dělat sami. Členové výboru budou nadále pracovat bez odměny, budou však dostávat měsíčně každý 500 Kč jako paušální částku za náhradu výdajů za telefony, za používání vlastního PC a internetového připojení, scaneru, za případný další kancelářský materiál. Nic dalšího „kancelářského“ již nesmějí předkládat k proplacení, tj. v nákladech SVJ nebudou náklady např. za tonery, za kancelářský papír, za kopírování, za děrovače, za sešívačky,apod. V „kancelářských“ nákladech bude pouze poštovné.
Neplatiči v RD
Dobrý den,
mám takovýto problém. Jsem vlastníkem rodinného domu, kde ve dvou bytových jednotkách bydlí babička, její dcera s manželem a dcerou. Tato rodina místo placení neustále jen slibuje. Místo smluvního nájmu cca 15 tis. Kč posílají tu 2 000, tu 5 000 a neustále se jen na něco vymlouvají s slibují nápravu. Tito lidé mají v domě nájemní smlouvu od srpna loňského roku. Za tu dobu eviduji 1 nájem uhrazený v plné výši, avšak po splatnosti. Tito lidé mají v domě trvalé bydliště. V případě, že se s nimi chci soudit o vystěhování potřebuji:
zisk z NP
Dobrý den, prosím o radu, ve stanovách máme, že zisk z nebytového prostoru si můžeme převést na fond oprav, pokud všichni vlastníci jsou pro, jinak se vyplácí. Nic víc o zisku ve stanovách nemáme. Ale jak je to, když se během roku změní vlastník? Zisk z nebytového prostoru se má převést na nového vlasníka nebo se má vyplatit bývalému vlastníku část zisku za období co byl vlastníkem.
Děkuji za rady Tomáš
Snížení příspěvků na správu
Dobrý den, i podle návodu v (http://www.portalsvj.cz/…/12852/68197#…), jsem vyzvala SVJ (písemně+emailem) aby mi tedy prokázalo účel pro §15/2 ZoVB. Předseda mi do mailu napsal cit.
„Vážená paní,
předně děkujeme za Váš zájem za Vámi projevený zájem o chod
Společenství
K Vašemu požadavku na prokázání důvodu částek dle § 15 odst.
2 zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů Vám sdělujeme
následující
Z žádného ustanovení §15 neplyne a to ani nepřímo, povinnost SVJ
prokazovat jednotlivému vlastníku, že jde o částky na účel dle §15/2
ZoVB. Zákon (ani naše stanovy) neukládá aby byly "předpokládané
náklady“ specifikovány v podobě usnesení nebo zdůvodnění. Zákon
ukládá toliko „usnést se“ výhradně o výši celkové částky záloh
(§15/2). Zákon neukládá aby „předpokládané náklady“ byly
v písemné podobě natož pak ve Vámi požadovaném usnesení případně
zdůvodnění. „Předpokládané náklady“ lze tedy pouze separovat na
základě sestav z účetnictví SVJ a z uzavřených smluv. Tato činnost je
však časově a obsahově náročná a nebude tímto způsobem (separací)
prováděna bez Vaší písemné objednávky. Tato služba je placená (300Kč
za každou i započatou čtvrthodinu). Těšíme se tedy na Vaši
objednávku.
Pro úplnost uvádíme, že poslední přijaté usnesení shromáždění
z r.2006 je v tomto znění „V souvislosti s plánem investic a
přijetím úvěru navrhuje výbor SVJ zvýšit platbu do FO o 5,–Kč za
metr, tzn. na 65 Kč za metr“ (schváleno 80% všech vlastníků) a Vámi,
v minulém roce navržené (nikoliv bezdůvodně) snížení záloh na 45Kč/m2
nebylo schváleno. I když se domníváte, že stávající výše zálohy dle
§15/2 neodpovídá „předpokládaným nákladům“ musíme se pro
vyčíslení částky na vlastníka řídit poslední schválenou výší
celkové zálohy.
Zadržení přeplatku z vyúčtování
Dobrý den, prosím o radu. Jsme vlastníky bytových jednotek, vyúčtování tepla a teplé vody nám provádí BytServis. Nyní nám odmítají vyplatit přeplatky z důvodu dluhu na nájmu (zálohy za teplo a teplou vodu) jednoho z vlastníků. Má na to BytServis právo? Připadá mi to absurdní, jelikož každá bytová jednotka si hradí zálohy, každá je vyúčtována zvlášť. Děkuji
Krátkodobá záloha na správu
Dobrý den, podíval jsem se na vedení účetnictví našeho SVJ. Vede ho správce. „Zaujalo“ mě, že z dlouhodobé zálohy na opravy bylo hrazeno pojištění domu, kancelářské potřeby, občerstvení, účetní práce další firmy apod. Když jsem to nadnesl na plénu, že se mi to nelíbí, takto odčerpávat opravy, byl jsem usazen s tím, že je to proto, aby nebyli vlastníci jinak více finančně zatěžováni. Přitom mnozí poukazují na to, že se na opravy platí málo. Co podle vás patří do čerpání dlouhodobé zálohy a co do krátkodobé zálohy na správu? Děkuji.
vložkovaní komínu
Dobry den,nemužeme se shodnout ohledně vyvložkovaní komínu .Zda si vložku zaplatí majitel byt.jednotky či tuto službu uhradit ze společnych peněz z fondu oprav.Nemužem se jako společenství domluvit jakym zpusobem tuto službu hradit v přizemí či ve třetím patře.Nazory se rozchazejí proto píši zda ma někdo zkušenost o tomto,,problemu,,.Budu pouze rad když se o něj podělíte.Předem Všem děkuji za nazor.

Poslední komentáře