Ostatní
Stanovy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li je předseda SVJ povinnen novému vlastníku jednotky předat stanovy. Předseda SVJ mi i po roce toto odmítá předat. Zajímalo by mě, zda si můžu někde stěžovat, či zda-li je to nějak vymahatelné.
Děkuji
Vysoká záloha na opravy.
Lake 19. 8. 2013.Četl jsem hodně Vašich příspěvků, ale musím se přiznat, že z různých vyjádření jsem zmaten. Vaše příspěvky byste měl směrovat přímo na výbory SVJ a jimi pověřené správce SVJ. Nemůžete přece požadovat po prostých členech, aby se odborně chovali tak, aby se později nedostali do neřešitelných problémů. Zkuste se vžít třeba do mé situace instalatéra.Že mám nějaké povinnosti jako člen SVJ se dozvím až z předpisu různých záloh. O tom jaká mám práva se dozvím až později.Důvěřoval jsem totiž výboru SVJ a jeho správci,
Pronájem nebytových prostor
Dobrý den , jsme malé SVJ , pronajali jsme nebytový prostor – bývalou prádelnu na obchod , rekouladace proběhla .. zajímá nás jaké máme povinnosti vůči finančnímu úřadu – daň z příjmu …
Nový výbor
Letos byl na shromáždění vlastníků zvolen zcela nový výbor. Chceme dosáhnout lepšího a srozumitelnějšího řízení SVJ pro všechny vlastníky bytů.Kromě sez- námení se s příslušnými zákony a Stanovami nám pochopitelně chybí zkušenosti. Chceme dosavadní způsob řízení SVJ více zprůhlednit, či změnit:
1. Starý výbor nerespektoval znění zákona 72/94 § 15 odst. 1 když
rozhodl,
(nebo možná dokonce správce SVJ bez pravomoci), že náklady na správu
domu)budou účtovány na každou jednotku stejným dílem. Výbor nemůže
do-
ložit, že toto rozhodnutí bylo odsouhlaseno jednohlasně všemi
vlastníky
odměna výboru
Správa domu vyplácela po dobu práce výboru odměnu, která nebyla odsouhlašena shromážděním (prostě na to výbor zapoměl). Měl by výbor tyto chybně vyplacené finance vrátit. (Podotýkám, že výbor se choval ke členům společenství vlastníků mírně řečeno nedobře a byl taky po roce odvolán)
Děkuji za odpověď
Kdy je zaplaceno?
Kdy je zaplaceno při platbě v hotovosti, bankovním převodem a poštovním poukazem již bylo na jiném místě uspokojivě řešeno.
Kdy je zaplaceno při platbě:
- šekem,
- směnkou,
- hotovostí vloženou do cenného psaní,
- telegrafickou poukázkou (dokud nebyla zrušena telegrafní služba)?
Kam patří šeková poukázka? Je to podle práva poštovní poukaz, nebo šek, nebo ani jedno?
Návrh nařízení vlády k bytovému spoluvlastnictví
Dnes se v knihovně připravované legislativy na /…cz//kpl-news objevil Návrh nařízení vlády, kterým se upravují některé záležitosti související s bytovým spoluvlastnictvím.
Připomínky můžete posílat do 19. 9. 2013 na adresu sonja.kellnerova@mmr.cz
Měl auditor pravdu?
Vážený pane Lake a Petře 87.Domníval jsem se, že budete mít více inteligence ve Vašich odpovědích na můj článek „Měl auditor pravdu?“ Ani jeden z Vás ne- dokázal odpovědět co všechno zákonodárce myslel při formulaci zákona 593/91 v §u 4 a 8 a důležitosti jeho dodržování. Měl jsem v životě asi tu smůlu, že jsem ještě 1 rok v praxi zažil účetnictví SPH v baťovském systému. Od l. 1. 1953 se systém účetnictví zcela změnil, aby mohlo později přijít k dalším změnám. Asi jsem měl tu smůlu, že jsem později více jak 30 let pracoval v jednom z největších podniků v republice a účetnictvím s vysokou srozumi-
prosím o radu, jak postupovat, když chci odstoupit z funkce místopředsedkyně výboru
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jaké kroky mám následně podstoupit, pokud chci
z osobních důvodů odstoupit z funkce místopředsedkyně výboru. Funkční
období končí až za 2apůl roku. Zda-li mám písemně oslovit výbor a jak
se má postupovat, abych byla i následně vymazána z obch.
rejstříku…děkuji Edulik
Měl auditor pravdu?
Zkráceně: Po několika letech písemných upozornění výbor SVJ na nedodržování Stanov,porušování zákonných předpisů o účetnictví, žádostí o možnosti nahléd- nutí do zápisů shromáždění, možnosti kontroly účetnictví a pod. mně bylo ko- nečně vyhověno. Bylo mi to sděleno písemně, že byla dojednána se správcem SVJ možnost „nahlídnutí“ do účetnictví a to za podmínky, že bude nahlížení přítomen i člen výboru (účet. absolutně nerozumí). Před předložením účetních sestav mně vedoucí účetní správce sdělil, že účetní bylo zakázáno na moje

Poslední komentáře