Ostatní
ukončení mandátní smlouvy a pojištění
Prosím o radu, ukončili jsme jako SVJ mandátní smlouvu se stávající firmou vedoucí účetnictví, podepisujeme novou, zaniká tím i pojištění? Děkuji
Johana
Vyúčtování tepla - umí někdo odpovědět?
Příloha č. 1 vyhl. 372/2001 Sb. odst. 2c řeší započitatelnou podlahovou plochu – V zúčtovací jednotce, ve které mají byty srovnatelný počet místností, velikost, uspořádání a podíl nevytápěných prostor, je možné pro rozúčtování základní složky nákladů na vytápění uplatnit jejich podlahovou plochu.
Dům ve kterém bydlím má pět vchodů a je čtyřpodlažní. V prvním vchodu jsou byty 1+1, 2+1, 3+1 na podlaží. Pak jsou 3 vchody s byty 3+1 a 4+1 a jeden vchod s byty 3+1 a 2+1 na podlaží.
Správce účtuje teplo podle podlahové plochy bytů.
Dovolba výboru
Dobrý den, mám dotaz ohledně dovolby výboru SVJ. Na jaře letošního roku odstoupily dva členové výboru a následně o dva měsíce skončil mandát třetímu členu,byl zvolen pouze jeden člen nového výboru,který vystupuje jako předseda,do dnešního dne shromáždění nebylo ani jednou usnášeníschopné -/ členové jsou naprosto znechuceni jednáním a správou tohoto domu/ díky neusnášeníschopnosti nemáme výbor kompletní. Na poslední schůzi shromáždění,kerá byla taktéž neusnášeníschopná bylo samozvaným předsedou prohlášeno,že se příští schůze bude konat po Novém roce,kdy vstoupí v platnost NOZ a kdy bude možné prosadit jakoukoli libovůli díky hlasování tzv. per rollam,nejsem si plně jist zda-li toto nebude odporovat platnému právu,při různých diskusích,které sleduji se někteří nemohou shodnout zda-li je toto možné či nikoli.
Je možné vést učetnictví SVJ svépomocně ?
Je možné vést učetnictví SVJ svépomocně i laikem v ucetnictvi ? Anebo si musime najmout profesionala. Kolik je tak prumerna cena pro 5 bytovych jednotek ?
Čekám, že mi někdo odpoví
Znění našich stanov čl. 10 odst. 2: Příspěvky na správu domu a pozemku a zálohy na úhradu za služby, je výbor nebo pověřený vlastník povinen jednou ročně vyúčtovat a to nejpozději do 30. 4. následujícího roku. Jsem toho názoru, že ve znění výše uvedeného odstavce musí být uvedeno místo slova vyúčtovat, správně slovo VYPOŘÁDAT. Pokud znění odst. 2 zahrnuje v sobě i zálohy na opravy, pak by ve znění tohoto odstavce muselo být uvedeno že nevyčerpaná krátkodobá záloha na opravy se rovněž musí vypořádat, pokud písemná dohoda všech vlastníků nerozhodne jinak.
Předpis na opravy
Musí být v předpisu záloh na opravy stanovena záloha na běžné opravy a údržbu a samostatný předpis na dlouhodobé zálohy? V našem předpisu záloh je pouze stanoveno „záloha na opravy“. Může výbor takto formulovanou zálohu použít na opravy, které je nutno plánovat jako dlouhodobé? Zálohy na běžné opravy by se měly běžně vypořádávat. To je můj názor. V našich stanovách je však napsáno: "Nevyčerpaný zůstatek na zálohách na opravy,rekonstrukce a modernizace se s jednotlivými členy společenství nevy- pořádává a převádí se do následujícího roku, pokud shromáždění nerozhodne
Vodné
Dobrý den, může mě prosím někdo poradit ohledně výpočtu vodného/stočného v bytovém družstvu. Účetní nám zaslala vyučtování kde uvádí celkovou spotřebu domu podle byt. vodoměrů a pak spotřebu podle hlavního vodoměru. Rozdíl je okolo 500m3. Tyto dvě spotřeby mezi sebou vydělila a pak výsledek vynásobila spotřebou naměřenou podle byt. vodoměru, čímž se nám docela zvýšil nedoplatek Jednala tak správně???
Jak má být správně vypočítána ztrátová voda v bytovem družstevním domě.
Děkuji za odpověď
Jakub Pekárek
Jedná se o porušení stanov výborem?
Bezvýchodná situace? Obracím se na zkušenější s dotazem ohledně možného porušení stanov v našem svj. Jedná se o situaci, kdy v našem domě byla vyměňovány vstupní dveře. Zakázka byla v dubnu po odhlasování zadána společnosti s nejvýhodnější nabídkou, s tím, že na podzim dojde k výměně. V mezidobí však jeden z členů společenství dohledal ještě výhodnější nabídku, kterou předal s podklady předsedovi, ten však ponechal původní s tím, že už je se společností podepsána smlouva (což však nebyla). Druhá věc je výměna oken, když některá okna nejsou ani po ukončení prací začištěna, některá ani vyměněna. Poslední věcí je odvoz dřeva ze společného dvora financován z fondu společenství, ale na jeho vlastní pozemek.
Vytvoření rozvahy a výkaz zisku a ztrát
Dobrý den,
vedu zjednodušenou daňovou evidenci a jako SVJ jsme si zřídili u banky úvěr a žádají nás, abychom jim zaslali rozvahu a výkaz zisku a ztrát. Tuto evidenci vedu krátce, přebrala jsem ji od bývalého vedení domu a proto nevím, zda je možné z daňové evidence vytvořit požadované dokumenty, když nevedeme účetnictví.
Děkuji za odpověď
Klára
kocarek parkovani
Dobrý den,chci se zeptat, jak mohu/mám postupovat při řešení problému, když při odstávce výtahu z důvodu jeho rekonstrukce, nemá moje manželka možnost umístit dětský kočárek do společných prostor(sušárna,úklidová místnost) neboť tyto výbor přenechal k použití firmě, která dělá rekonstrukci a při žádosti o vyřešení této situace sdělil, že ho to nezajímá.Ve vestibulu, kde je nepořádek, neustále otevřený vchod a pracuje se zde jej opravdu parkovat nechce. Je nějaký způsob jak přinutit výbor k řešení situace? Děkuji

Poslední komentáře