Ostatní

Návrh NV podle § 1222 NOZ po připomínkovém řízení

Vložil N. Klainová (bez ověření), 20. Září 2013 - 8:18 ::

Dnes se v KPL na https://apps.odok.cz/kpl-detail… objevil návrh NV podle § 1222 NOZ po připomínkovém řízení.

Jaká je veřejná dostupnost rozsudků soudů první instance?

Vložil Kozinová (bez ověření), 19. Září 2013 - 10:39 ::

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na toto: kontrolou účetních podkladů v našem SVJ (pouze jako vlastník – řadový člen SVJ v rámci kontroly ročního hospodaření) jsem zjistila, že proti jednomu našemu spoluvlastníku vedlo SVJ v minulém roce spor. Asi šlo o zaplacení příspěvků na správu (60.000), ale přesně to nevím, protože mi SVJ odmítá vydat jakékoliv podklady jak účetní tak týkající se sporu. Podstatné je, že nás u soudu zastupovala právní firma, která ve faktuře vyčíslila náklady na ve výši 25.000. Nikde jsem ale v jiných dokladech nenašla ani zda byl výsledek sporu úspěšný a ani tedy zda náklady nenesu podílem jako spoluvlastník já sama. Poté co mne to zajímá se mnou již zástupci SVJ odmítají komunikovat a ze starší zkušenosti z toho jak probíhá u nás Shromáždění nepředpokládám, že by Shromáždění nařídilo SVJ podklady vydat. Spíše je to tak, že spoluvlastníci mlčky poslouchají co je jim výbor předloží.

výpověď mandátní smlouvy

Vložil Michaela (bez ověření), 19. Září 2013 - 9:03 ::

Dobrý den, chtěli bychom vypovědět mandátní smlouvu našemu správci a zajišťovat správu vlastními silami pro naše SVJ. Máte prosím někdo zkušenost s vlastní správou SVJ ? Moc děkuji za odpověď. Michaela

podíl úhrady nákladů spoluvlastníků jednotek- SVJ

Vložil miloslav001, 19. Září 2013 - 8:08 ::

V prohlášení vlastníka o vymezení jednotek je v oddíle" Podíly na úhradě nákladů" cituji:,, Na uhradě se vlastníci jednotek podílejí v poměru svých spoluvlastnických podílů na společných částech příp. týkají-li se náklady pouze vyhrazených společných částí a lze-li je oddělit od ostatních nákladů, v poměru počtu garážových stání, která je příslušný spoluvlastník oprávněn užívat k počtu garážových stání ve vyhrazených společných částech, pokud se vlastníci jednotek nerozhodnou v souladu se zákonem jinak,, Od založení SVJ v r.2009 až do 31.12.2011 byla úhrada nákladů za užívání garážových stání uplatňována v poměru spoluvlastnických podílů na společných částech. Nové představenstvo v r. 2012 rozhodlo korespondenčním hlasováním o změně úhrady nákladů tak, že každý uživatel gar. stání hradí náklady stejným dílem bez ohledu na spoluvlastnic­ký podíl.

Způsob vypořádání dlouhodobé zálohy na náklady se správou domu a pozemku

Vložil dolomit, 17. Září 2013 - 16:07 ::

Dobrý den, chci se zeptat, zda může správcovská firma, která pro naše SVJ vede účetnictví rozhodnout o tom, že zůstatek záloh tvořených na náklady se správou domu a pozemku bude v případě prodeje bytu převeden na vlastníka, kterému je byt prodáván a to bez souhlasu vlastníka bytové jednotky, který zálohami přispíval. Dohodou mezi prodávajícím a kupujícím má být údajně ošetřeno, že při prodeji kupující zůstatek nevyčerpaných záloh zaplatí v rámci kupní ceny nebo si mezi sebou tento zůstatek vyrovnají jinak.

Jde mi o to, že se mi moc nezdá, aby v podstatě z účetního hlediska existující závazek SVJ vůči mě – stávajícímu vlastníkovi tento správce odmítl vyrovnat s tím, že si způsob řešení zůstatku mám vyřešit s kupujícím.

zateplení

Vložil Janča (bez ověření), 17. Září 2013 - 14:35 ::

Dobrý den , jsme SVJ a nemůžeme se dohodnout, zda zateplit nebo ne. Je možno zateplit pouze některé vchody. Náš dům se skládá ze tří vchodů. Obyvatelé prvních dvou vchodů by zateplit chtěli, obyvatelé třetího vchodu zateplit objkekt nechtějí. Děkuji

Dokumentace předávaná s bytem

Vložil Nabyvatel (bez ověření), 16. Září 2013 - 21:21 ::

Jaké všechny listiny by měl nabyvatel bytu obdržet od předchozího vlastníka bytu, vedle prohlášení vlastníka budovy o vymezení jednotek, stanov společenství, přijatých usnesení shromáždění vlastníků?

1. revizní zprávy na rozvody a spotřebiče plynu a elektřiny uvnitř bytu (povinnost vlastníka jednotky)
  2. dokumentaci ke spotřebičům plynu a elektřiny
  3. revizní zprávy na spalinové cesty, do nichž jsou spotřebiče plynu v bytě zaústěny (povinnost vlastníka domu)
  4. stavy měřidel
  5. pojistné smlouvy (pojistník společenství)
  6. smlouvy o úvěru (dlužník společenství)

Rozdělení výnosů z pronájmu NP při změně vlastníka jednotky

Vložil SVG, 4. Září 2013 - 11:41 ::

Dobrý den, řešíme v domě spor mezi starým a novým vlastníkem jednotky o tom,komu náležejí výnosy z pronájmu NP. Správce přiřadil veškeré příjmy z celého roku novému vlastníkovi, starý vlastník se domáhá části připadající na období, kdy vlastnil byt on. Je rozhodující datum předání bytu nebo 31.12. ? Existuje právní výklad či precedenc, který by bylo možné použít ? Děkuji AV

právník

Vložil Jaroslav (bez ověření), 4. Září 2013 - 9:18 ::

Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit právníka, který řeší případy neplatičů? Plzeň a okolí. Děkuji, Jaroslav

Likvidace spotřebiče v prádelně

Vložil Stana (bez ověření), 3. Září 2013 - 17:14 ::

Plánujeme v našem SVJ likvidaci nefunkčních spotřebičů v prádelně (pračka, odstředivka, mandl), které jsou zapsány v prohláčení vlastníka jako vybavení prádelny. Je nutno někde hlásit případně odhlasovat nebo dokládat likvidaci nebo toto provádět nějakou odbornou firmou?

Syndikovat obsah