Vložil lake, 12. Červenec 2013 - 19:42

To je velmi jednoduché. Krátkodobá záloha je taková, jejíž doba použití je kratší než jeden rok. Tedy jde zpravidla o opakující se platby (pojištění, revize, pravidelné výdaje různého druhu, kancelářské potřeby atd.). U dlouhodobé zálohy je doba užití prostředků delší než rok.

Máte v SVJ chaos v tvorbě záloh a v účelu jejich čerpání. Platíte zřejmě naslepo co se vám řekne. Za normálních okolností je vyloučeno, aby správce používal libovolně cizí prostředky jak sám uzná za vhodné. Dlouhodobá záloha je určena nejspíše na opravy a údržbu domu. Máte přesně vědět kolik se na tento účel vybírá a proč. K tomu máte mít sestavenu a schválenu Reserve study, to jest dlouhodobý plán údržby a oprav a finanční plán na více let dopředu (nejlépe na 20–30 let).

Doporučuji vyzvat SVJ, aby Vám prokázalo důvod částek, které od Vás požaduje jako krátkodobé a dlouhodobé zálohy. Společenství je povinno Vám prokázat, že jde o částky na účel podle § 15 odst. 2 ZoVB. Bez znalosti stavu domu, zbytkové životnosti jednotlivých částí a vypracovaného dlouhodobého plánu údržby a oprav to ovšem není schopno nijak doložit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.