Ostatní

Kompetence ke správci/účetní

Vložil Zdenek 22, 13. Květen 2013 - 11:06 ::

Jaké máte zkušenosti s kompetencemi ve vztahu ke správcí nebo účetní?

Zastávám názor a v tomto smyslu jsem podal návrh na změnu našich stanov, aby o osobě správce/účetní a obsahu smlouvy s ním (s výjimkou taxativních náležitostí stanovených stanovami) rozhodoval výbor. Návrh jsem odůvodnil tím, že za výkon činností správce/účetní odpovídá výbor, a to shromáždění. Navíc si neumím představit, jak a jak rychle by shromáždění mohlo vybralo nového správce, pokud by např. stávající podal výpověď. V kompetenci shromáždění by mělo být pouze základní rozhodnutí o jejich ustanovení, tj.

Nárok na vrácení Záloh na plyn (teplo)

Vložil Walter S. (bez ověření), 13. Květen 2013 - 10:29 ::

Dobrý den, od 1.3.2012 do 31.12.2012 byl můj byt neobýván z důvodu jeho prodeje, ale ve vyúčtování mi započítali veškeré Zálohy na plyn (teplo), jako kdyby byl byt normálně užíván po celý rok a nechtějí mi vrátit 10 záloh, kdy nebyl byt užíván. Mám právo na refundaci zaplacených záloh na plyn (teplo) za dobu, kdy byl byt neobýván? Jak mám postupovat v této záležitosti? Děkuji. Water S.

Pravomoce Výboru SVJ

Vložil Jirka (bez ověření), 13. Květen 2013 - 10:10 ::

V loňském roce vydal předseda Výboru z příspěvků na správu domu 19800,– Kč na ničím nepodložené a nikým z vlastníků neschválené právní porady a konzultace. Dle právníka,jehož služeb takto dvakrát využil (celkem 9600,–), na to má jako statutár právo a nemusí členy SVJ vůbec informovat o projednávaném obsahu. Dle mého názoru by si takhle pan předseda mohl za společné peníze vyřídit třeba své rozvodové řízení či jiný občanskoprávní spor! Prosím o radu jak postupovat, aby se podobné neopakovalo, popř jak na něm vymáhat zpět už utracené prostředky, k nímž nemá žádný podklad o tom, že se týkaly problematiky našeho SVJ a neměl na jejich vydání ani souhlas členů SVJ? Děkuji.

Výbor SVJ

Vložil Zahradníček Petr, 12. Květen 2013 - 19:50 ::

Dobrý večer, může být ve výboru SVJ otec se svým synem, pokud to stanovy neupravují?

Neúplný zápis ze shromáždění

Vložil salve, 11. Květen 2013 - 19:32 ::

Jakým způsobem lze dosáhnout doplnění zápisu. Na shromáždění jsem požadoval uvést do zápisu některé skutečnosti. Ohledně těchto bodů proběhla dosti bouřlivá diskuze.

K mému překvapení však zápis mnou požadovaný bod neobsahoval, v dalším případě byl uveden zkresleně (pro výbor byl výhodnější). Požádal jsem tedy zapisovatele o opravu.

Předpokládám, že mi vyhoví, zápis doplní a znova vyvěsí.

Co ale dělat v případě, že se tak nestane?

odpovědnost výboru

Vložil jirik (bez ověření), 11. Květen 2013 - 19:26 ::

Dobrý večer, je pravda, že členové výboru SVJ ručí veškerým svým majetkem za škody, které vzniknou nedbalostí nebo nečinností členů výboru. Děkuji za odpověď.

Pronájem prádelny - platby z nebytových prostor

Vložil Šídlo (bez ověření), 10. Květen 2013 - 14:45 ::

V našem domě jsou nadále dva právní subjekty. Původní bytové družstvo které vybírá, a kontroluje všechny vybrané finance a vzniklé SVJ. Počet bytů v domě je 98 z toho družstvo vlastní 52 a 46 bytů vlastní vlastníci. V domě je též bývalá prádelna která je ve spoluvlastnictví SVJ které je i družstvo členem. Předseda družstva který není členem SVJ jako fyzická osoba si bez souhlasu všech spoluvlastníků schválil a pronajal tuto bývalou prádelnu pro své účely v soukromém podnikání. Mám za to,že k pronaj- mutí prádelny byl nutný souhlas všech spoluvlastníků­.Prosím

Dlouhodobá záloha (fond oprav)

Vložil Vlastník (bez ověření), 8. Květen 2013 - 23:11 ::

Dobrý den, jsme SVJ o 3 panelových domech, které mají společnou kotelnu (ta nás svazuje v jedno společenství). Každý vlastník má v katastru uveden podíl na domě, kde bydlí a také podíl na zmíněné kotelně. Domy se svou plochou liší ± 10 m2. Správce, který nám vše obhospodařoval do konce loňského roku stanovoval příspěvek – dlouhodovou zálohu podle podílu na domě. Nový správce, kterého máme od letošního roku rozpočítává všechny společné náklady, tj. krátkodobou správu, dlouhodobou zálohu na správu apod. podle součtu všech ploch 3 domů.

Nezájem majitelky o byt.

Vložil Bessy (bez ověření), 8. Květen 2013 - 20:53 ::

V naší obci si jedna paní koupila docela dost bytů, o které se teď vůbec nestará a nepřebírá poštu. I v našem vchodě jeden takový máme. Nepřispívá na opravy a o nic se nezajímá. Minulý týden se odstěhovali její nájemníci, kteří alespoň platili fond oprav. Budeme muset byt převzít, protože ani nepřevzala výpověď z bytu. Ve vedlejším vchodě SVJ jiný její prázdný byt pronajali a tím jim nevzniká dluh na FO a dalších společných výdajích. Je toto možné? Zdá se mi protizákonné, disponovat s cizím majetkem. Předem děkuji za rady.

Dobrovolný příspěvek na rekonstrukci

Vložil vari, 7. Květen 2013 - 17:04 ::

Dobrý den,

v našem domě je třeba vyměnit dosloužilé kanalizační stoupačky z litiny. Protože nemáme prostředky na hromadnou výměnu všech stoupaček, rozhodli jsme ve výboru vyměnit zatím jednu havarijní (za minulý rok 3× únik vody) a ostatní naplánovat dle finanční situace a potřeby dalších investic.

Ozval se mi ale jeden z vlastníků, že pokud by došlo k výměně (nehavarijní) stoupačky u jeho bytu prioritně, byl by ochotný uhradit dobrovolně část nákladů navíc nad rámec jeho spoluvlastnického podílu, což mi připadá pro SVJ výhodné.

Moje otázka zní, jak to udělat formálně správně, aby nevznikly účetní a daňové komplikace a zároveň dotyčný nemohl zpětně vymáhat tuto částku k proplacení.

Syndikovat obsah