Ostatní
Zákonné pojištění odpovědnosti SVJ
Dobrý den,SVJ je dle vyhlášky povinno hradit zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za DPP a to ve výši 100Kč/Q. Jak to bude když se SVJ stane sice zaměstnavatelem,ale práce na DPP bude provedena jednorázově v 1 měsíci a další DPP za celý rok uzavřeny nebudou? Stále bude SVJ zaměstnavatelem a hradit pojistné 100Kč/Q? Děkuji, talle
Fonad oprav
V našem Svj je tvořen FO jednou měsíční splátkou vypočtenou podle veliksti vlastnických podílů. Zahrnuje v sobě i částku na budoucí rekonstrukce.Výbor ovšem neurčil kolik z této částky připadá na běžné náklady na udržování či opotřebení a kolik na budoucí,zatím anonymní rekonstrukci. Při tomto způsobu účtování není možné určit výši přeplatku či nedoplatku na běžné opravy. Domnívám se, že by bylo vhodné aby byla záloha na běžné opravy vedena na jiném anal. účtu, aby bylo možné vyúčtovat přeplatky či nedoplatky na běžné opravy.
Energetické štítky
Dobrý den , jsme dům , kde je založeno svj … musíme mít energetický štítek na domě ?? Pokud ano , tak do kdy a jaký ? Pro celý dům , nebo jednotlivé byty ?? Děkuji
Odměna PV SVJ
Jsme malé SVJ o 6-ti jednotkách. Pokud bude na schůzi SVJ schválen můj návrh na odměnu pověřeného vlastníka formou jakéhosi „benefitu“, a to, že třeba 3 měsíce v roce nebudu přispívat na účet SVJ stanovenou částku, je toto považováno za příjem podléhající odvodům ?
odvody z odměn členů
Dobrý den,prosím o sdělení, zda je nutné platit zdravotní pojištění z odměny za členství ve výboru svj. Daň ani ossz se údajně neplatí, ale zdrav. pojištění(pokud za mne není plátcem stát) ano. Děkuji.svjhedvika2324
Účetní závěrka
Dnes jsem převzala účetní závěrku r.2012.Bývalá předsedkyně neodevzdala 8 měsíců přijmové doklady(mzda uklízečky hotově), ale odevzdala výplatní lístek, kde je srážková daň dané uklízečky.Plat uklízečka dostala, avšak nyní to vypadá jako bychom jí dlužili mzdu za těch 8 měsíců.Již máme nový statutár a obáváme se odevzdat na FÚ účetní závěrku s touto chybou.Mzda byla vyplacena a vedena v knize, kterou předsedkyně neměla shodnou s účetní.Měla totiž dvě pokladní knihy.Když jsme ji žádali o kontrolu, nechtěla nám nikdy nic ukázat.A účetní nám také neumožnila přístup k účetnictví.Pouze se statutárem, který naše požadavky také odmítl.
vyúčtování od SVJ
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. S manželem jsme založili firmu a pronajímáme byty. Měsíčně platíme nájem BD, kde součástí je i příspěvek do „fondu oprav“. Momentálně dělám daň přiznání DzP PO a potřebovala bych získat vyúčtování těchto dl. záloh, abych je mohla dát do nákladů (oproti účtu 314), kam tuto zálohu účtuji. Nicméně když manžel s tímto požadavkem přišel na konkrétní BD, tak na něj koukali jako z jara, co že to po nich chce, že se to nedělá a že to účtuji špatně. Nemáte s tímto někdo zkušenosti? Jsem účetní samouk a laik, nicméně moje poradkyně tvrdí, že na to nárok mám a potřebuji to pro DzP PO.
Montáž poměrových měřičů
Souhlasím s panem FrantouF. Uváděné Lakedemagogie z jeho jezerní encyklopedie, jako vždy, činí věci složitějšími, než ve skutečnosti jsou. Zákon 406/2000 ani ve svých novelách nebude nikdy předepisovat užití konkrétních přístrojů. Obecně to nečiní žádný zákon. Jiný zákon např. předepisuje hloubku dezénu pnematik, ale už nepředepisuje jeho tvar, složení pryže nebo zdali to má být Barum nebo Michelin. Potud je debata o předepsaných či nepředepsaných tajemných přístrojích irelevantní. Registrovat = zaznamenávat (m.j.). Indikátor topných nákladů zaznamenává (= registruje) údaj (bezrozměrnou veličinu), který odpovídá a je úměrný spotřebě tepla (pomíjím kvalitu a přesnost)pro daný spotřebič a umožňuje v poměru rozpočítávat finanční náklady na topení. A o to jde. Proto užití ITN plně vyhovuje liteře zákona a jejich montáží je splněna
balkony
Dobrý den mám dotaz na spolecné prostory v domě.Jsem členem SVJ a řešíme problém s balkony.Budeme revitalizovat celý dům chci se zeptat jestli do spolecného vlastnictví patrí i balkony které jsou přístupné pouze z bytu svého majitele a proto nejsou přístupné všem obyvatelum?
Dodavatel plynu a elktřiny
Dobrý den, potřeboval bych poradit, na koho se obrátit ohledně překontrolování podmínek smlouvy s Dodavateli plynu a elktřiny. Máme už dlouho stejné dodavatele, chtěl bych zjistit, jestli se nedají naše podmínky vylepšit. Na koho se mám obrátit, případně, kde to mám zkusit? Děkuji za vaše odpovědi.

Poslední komentáře