Ostatní
Energeticky vztažná plocha - výpočet
Dočetl jsem se, celková EVP je součet ploch prostorů s upraveným t.j. vytápěným prostředím. Takže,je-li v bytě např. nevytápěná předsíň (WC a pod.) tak se její plocha nepočítá ? Jak je to u schodišť ? Odečítá se plocha podesty nebo plocha celého prúřezu schodiště krát počet podlaží ? Jak je to je-li v jen některém patře radiátor topení ?
Vlasnictví SVJ a PENB
V našem domě je 100% b.j. a společných prostor ve vlatnictví jednotlivých vlatníků (spol.prostory v poměrném vlastnictví). Co tedy vlastní SVJ jakožto právnická osoba ? Můj názor je, že NIC. V diskusi o PENB uvádí pan Lake, že „Je-li prodávajícím vlastník budovy nebo SVJ, pak při prodeji nastává povinnost nechat vypracovat PENB.“ Podle §7a,odst.2 se to týká i pronájmu. V tomto našem konkrétním případě, a domnívám se,že takových je většina, není se třeba s problémem PENB zabývat. Je můj názor správný ? Prosím posuďte.
Zákonné pojištění zaměstnavatele.
Dobrý den, již několik let zaměstnáváme uklízečku na DPP a nyní jsme zjistili, že je povinnost platit zákonné pojištění zaměsnavatele podle vyhlášky Ministerstva financí 125/1993 Sb. Žili jsme v domění, že u dohody se to platit nemusí a ani neznám žádné SVJ, které by za zaměstnance na dohodu o provedení práce platilo. Má to být 100,–Kč za čtvrtletí, pokud je alespoň 1 dohoda. Za neuhrazené pojistné naskakuje penále 10% měsíčně. Bohužel za několik let to roste geometrickou řadou a dosahuje poměrně vysoké částky. Je to obsaženo ve vyhlášce. Otázka zní co teď? A pokud se pojištění vztahuje na všechny zaměstnance co výbor? Pokud by neexistovala žádná úleva pro neziskovky nebo promlčecí doby, myslím, že poměrně dost SVJ má velký problém.
Placený úklid společných prostor - neprovádí se
Dobrý den,v roce 2011 byl schválen placený úklid společných prostor, který vykonával vlastník BJ. V polovině roku 2012 došlo k ukončení úklidu ze strany vlastníka a to přímo na Shromáždění VJ. Výbor neustále požaduje placení záloh za tento úklid, který se neprovádí a to z důvodu, že „systém předpisu a poskytování záloh zatím zůstal stále stejný tak, jak bylo schváleno v roce 2011 a protože oficiálně nebyl projednán systém jiný“. Je toto správné tvrzení? Domnívám se, že SVJ není bankovní ústav a nemůže vybírat zálohy za něco, co se neprovádí.
Jak se má dělit zisk z pronájmu nebyt.prostor
Dobrý den,jsem členem SVJ. Pronajímáme nebytové prostory. Jak se dělí zisk z tohoto pronájmu? Je to na dohodě členů SVJ, nebo dle velikosti majetku v SVJ, nebo na to existuje nějaký předpis či zákon? Děkuji Mareček
Účetnictví v SVJ
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Účtuji jedno menší SVJ prvním rokem (2012). Po předchozí účetní jsem dostala veškerou dokumentaci a zjistila jsem, že jim dělala místo podvojného účetnictví daňovou evidenci. Co s tím dále? Děkuji předem za odpověďi
hlasování družstevníků v rámci SVJ na Shromáždění
Jak započítávat hlasy družstevníků z bývalého družstva (celkový podíl cca 13%) při Shromáždění SVJ do celkového výsledku resp. jaký je režim hlasování uvnitř oné malé skupiny družsteníků (5 členů)?? kdy se oněch 13% projeví na výsledku hlasování na Shromáždění SVJ a kdy ne?? nevíme jak je přidat k výsledku hlasování Vlastnílů??
Vedení účetnictví SVJ
Dobrý den, mám jeden složitejší dotaz. Vedu účetnictví ÚSC, ráda bych si k tomu přibrala i účetnictví SVJ. Můžete mi poradit legislativu, z které bych vyčetla jak správně vést účetnictví SVJ, účtovou osnovu a případné účetní příklady a rady.Dále bych Vás chtěla poprosti o radu, jaký program koupit. Zatím budu začínat se dvěmi domy, v obou je cca 20 bytových jednotek.Ale do budoucna bych ráfa dělala samozřejmě více bytových jednotek. Existuje do začátku nějaký kvalitnáí program, který by byl ke stažení zdarma? A celkově, mohu poprosit o rady z praxe?
daň z přijmu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je SVJ povino podat daňové přiznání při zisku z kladných úroků? Podléhá tento zisk zdanění, nebo je od daně z příjmu trvale osvobozeno? Předem děkuji za odpověď.
Nezvolený výbor ani pověřená osoba
Pokud nebude zvolen výbor ani pověřená osoba stávají se pověřenou osobou zakládající členové SVJ. Jak se potom řeší podpisové právo a právo smluvní, které měl původní výbor?

Poslední komentáře