Ostatní
Družstvo a SVJ
Jsme BD. Byty jsme odkoupili od obce.Nemáme povinnost převádět byty do
vlastnictví.Většina členů si ´převedla byty do vlastnictví
130 vlastníků.Teď nám představenstvo SVJ nařizuje prodat 3 byty
i s nájemníky,které pronajímáme původním nájemníkům.BD má
30 členů-nájemců.Domnívame se že na to nemají nárok.Podle Obch.Z.
o zbylé byty by měli rozhodovat nájemci v těchto bytů.
váša
podání reklamce-vyúčtování
Dobrý den, prosím o radu, dle rozpisu vyúčtování fondu za rok 2012 společenství vlastníků domů byla uhrazena z fondu oprav( kde je 16 spoluvlastníků) částka za servis a odečty RTN, TUV, SV. přes 7 000,–Kč. Ve vyúčtování nákladů za vytápění a dodávku TUV a SV za rok 2012 se ve vyúčtování nákladů za ostatní služby po mě požaduje k zaplacení servis vodoměrů 2 ks v částce přes 900,– Kč. Nerozumím tomu, jak je možné,že správce budovy, který pro vlastníka vypracoval toto vyúčtování po mě požaduje zaplatit za servis vodoměrů, doposud v minulosti se za servis vodoměrů, tj.jejich výměna, která je od 1.1.2012 zákonná po 5 letech neplatilo a navíc jsem již měla zákonný nárok na jejich výměnu. Chci podat reklamaci na správce budovy, jelikož mám podezření, že nikdo jiný ze spoluvlastníků domu před 1.1.2012 ani po 1.1.2012, kterým byl též měněn vodoměr TUV a SV nic neplatil.Jak, prosím mohu své podezření prověřit, co by mělo být v reklamaci uvedeno.
Mimoradna splatka do fondu oprav: nemam penize
Dobry den, chtela bych se zeptat: na schuzi vlastniku jednotek byla odsouhlasena mimoradna splatka do fondu oprav(na opravu strechy) a to podle metru ctverecnich. Na muj byt castka vychazi na 20.000 Kc a je treba ji uhradit do konce kvetna 2013. Ja ovsem nemam penize a s vyborem bohuzel neni domluvy na splatkach. Co se stane, kdyz tuto castku zaplatim v 3 mesicnich splatkach i kdyz to vybor mi neumoznil? Muze me vybor dat k soudu nebo vymahat to nejakou jinou cestou? Predem dekuji za odpoved, Jul
Kniha dodavatelských faktur
Zajímaly by mě Vaše zkušenosti s evidencí dodavatelských faktur, protože se nějak neorientuji v té naší evidenci a myslím si, že v dnešní době počítačů je to zvláštní. Evidenci nám vede správce,jsou zde tyto údaje:
- č.faktury, text
- datum evidence
- datum splatnosti
- datum zd.plnění
- dále var.symbol, aj.symbol,název firmy
- (postrádám datum úhrady-lze to požadovat?)
V korunách jsou zde:
- základ – př. 6666,00
- DPH 0,00
- částka 6666,00
- bilance 0,00
- (chybí mi tady neuhrazené faktury, které
by představovaly zůstatek na účtu 321=Dodavatelé- lze to požadovat?)?
Kabelová TV
Je možno zavést komerční kabelovou TV do domu bez souhlasu všech vlastníků? V prohlášení vlastníka je pouze STA. K rozvodu signálu se použijí stávající kabelové rozvody.
Cena pro jeden byt je 50 Kč měsíčně. Je možno provádět úhradu ze záloh na provoz a správu domu? V domě jsou byty o různé výměře.
Listovní tajemství
Vztahuje se na e-mailovou korespondenci VJ s výborem listovní tajemství? Lze zveřejňovat tuto korespondenci i přes nesouhlas VJ např. na shromáždění SVJ? E-maily jsou zasílány na soukromou adresu předsedy výboru (SVJ úřední adresu nemá). Jak pak je to v případě písemné korespondence s výborem. Vzahuje se na ní listovní tajemství?
Kdo je odpovědný za obsah Vyúčtování ?
Dobrý den,
vyúčtování u nás provádí správce který vede účetnictví pro SVJ. Správce tedy zpracovává došlé faktury a předkládá výboru k potvrzení platby dodavatelům. Provádí také rozúčtování a vyúčtování ročních nákladů a započtení záloh.
Vyúčtování tedy dostaneme od SVJ (zástupce výboru jej roznese po bytech, mně ho hodí do schránky a nově i zašle emailem). Vyúčtování ale není podepsané výborem a někdy ani zpracovatelem vyúčtování (tedy správcem).
Správce tvrdí, že podpis ani razítko být na vyúčtování nemusí. Nevím zda musí – jak ale poznám z papíru, že v něm tvrzený obsah je obsahem jenž je správný (nemíním obsahovou správnost ale odpovědnost za předložené údaje) – často jsem v zahraničí a tak si nechávám posílat různé materiály prostým emailem (EP běžně užívaný je v SVJ z říše snů) a již se mi stalo, že odesílatel (SVJ) následně tvrdil, že uvedený obsah byl jiný.
Vracení peněz z vyúčtování nákladů na užívání bytu
Dobrý den. Na konci března jsem obdržel vyúčtování nákladů na užívání bytu. Zjistil jsem poměrně vysoký přeplatek. Je dáno zákonem, do kdy je povinnost tyto peníze vyplatit? Na dotaz přímo v SBD jsem obdržel odpověď, až ke konci května. 2 měsíce od vyúčtování se mi zdá přespříliš dlouhá doba. Děkuji za odpověď. Miloš Kubík
smlouva o výstavbě a finanční vypořádání
Dobrý den, jako finanční vypořádání za prodej společných prostor se investor ve Smlouvě o výstavbě zavázal k rekonstrukci domu. Je částka uvedená ve smlouvě považovaná za příjem SVJ
výbor nepřebírá korespondenci
Dobrý den, prosím o radu: Výboru byl zaslán důležitý materiál prostřednictvím České pošty doporučeně s dodejkou, ale výbor materiál stále nepřebírá (vlastník dodejku potvrzující příjem neobdržel); v dané záležitosti jde o čas. Jak postupovat, aby vlastník mohl v případném sporu prokázat výboru, že materiál obdržel? Děkuji za vyjádření.

Poslední komentáře