Ostatní

Žaloba na zálohy ...

Vložil Viktorka () (bez ověření), 14. Únor 2013 - 0:18 ::

Jsem vlastnice v SVJ se 74 byty. V minulém roce jsem požádala výbor SVJ (písemně) aby mi snížili výši záloh, které platím najednou jak za služby tak na správu. Výbor mne odkázal na správce – prý vše vyřídí. Správce mi odepsal že „neví co vlastně chci“. Tak jsem jim vypočetla rozumnou výši všech záloh na služby a to jednotlivě – za teplo za vodu za elektriku → (pořád by ale vznikal na konci přeplatek jen ne ve výši 25.000 ale asi jen 1–2.000). Správce to namísto vyřízení poslal zase výboru (co jim napsal přesně a co jim doporučil nevím – prý je to komunikace mezi SVJ a správcem a údajně mi do této komunikace nic není) a výbor správci odepsal, že s jedním mým návrhem výše zálohy za vodu nesouhlasí. Výbor ale nenapsal s čím by tedy souhlasil resp. sám neuvedl přiměřenou výši ponožek (přitom vlivem alespoň těch nezamítnutých položek by se mi snížila zálohová zátěž cca na přeplatek okolo 14.000). Přestože jsem jak výbor tak správce opakovaně písemně vyzvala k tomu aby mi tedy doručili nějakou výši zálohy a prokázali její oprávněně rozumnou výši – odpovědí je mlčení.

Fond oprav, cena za rok 2013?

Vložil Jana Kaisrová, 13. Únor 2013 - 9:02 ::

Dobrý den, jsme SVBJ v Mikulově. Společenství bylo založeno v květnu 2011. Zálohy do fondu jsme si odsouhlasili poměrem za m2.(7kč na metr). Momentálně jsem zjistila, že se musí každý rok tato cena zvedat vzhledem k inflaci. Chci se zeptat zda někde najdu info o kolik to bylo vroce 2012 a 2013. Děkuji za odpověď.

Sleva na poplatníka - důchodce

Vložil krifor, 12. Únor 2013 - 21:12 ::

Nevíte prosím někdo, jak je to v letošním roce se slevami na daních pro důchodce? Máme ve výboru důchodce, nemůže si letos uplatnit slevu na poplatníka (24840 Kč/rok) a chtěl by tedy uplatnit alespoň slevu na vyživované dítě do 26 let (studující) ve společné domácnosti. Může si tuto slevu uplatnit? Děkuji Krifor

Účetnictví po vzniku SVJ

Vložil Neználek (bez ověření), 12. Únor 2013 - 11:47 ::

V roce 2004 bylo převedeno do vlastnictví prvých 8 bytů. V následujících letech se počet vlastníků pozvolna zvyšoval a na konci 2010 již spoluvlastnický podíl družstva poklesl k 25% hranici. Představenstvo BD proto v březnu 2011 svolalo 1. shromáždění vlastníků, na kterém byl zvolen výbor SVJ, a to ve stejném složení jako představenstvo. Oba orgány pokračovaly nadále vedle sebe, což se například projevilo formou zápisů ze „společné schůze představenstva BD a výboru SVJ“.

Na začátku 2012 byly již všechny byty převedeny do vlastnictví a na březnové členské schůzi BD bylo proto přijato usnesení o následné likvidaci BD.

Účtování o úvěru

Vložil Martina5, 12. Únor 2013 - 7:55 ::

Dobrý den, pomůžete mi někdo poradit s účtováním úvěru od začátku do konce? Mám na mysli od pořízení, přes čerpání až po splacení. Naše SVJ použilo tento úvěr na zateplení a předešlé účetnictví je trochu neúplné a ráda bych je opravila.O fak­turách nebylo vůbec účtováno, nákladem byly až splátky úvěru.Faktury za opravy byly hrazeny přímo z úvěrového účtu. Moc děkuji za odpověď

Martina5

Dluh z roku 2008

Vložil Skala (bez ověření), 10. Únor 2013 - 12:55 ::

Dobry den Mame nasledujci dotaz. Firma ktera ma spravu domu , ucetnictvi a dalsi aktivita v nasim dome vyzvala nasi spolecnost s.r.o. ktera vlastni v osobnim vlastnictvi bytovou jednotku o uhradu dluzne castky za obdobi z roku 2008 ’’vyuctovani sluzeb za rok 2008’’ Ptam se

• maj pravo vymahat tuto castku u soudu o ktere jsem se dozvedel jen v roce
2013. Po cele ctyry roky nebyla zaslana zadna upominka nebo vyzva k zaplaceni. A o tom dluhu jsme nic nevedely.

Mohu uspet s promlceni pohledavky?. A jakim spusobem jako dlužník promlčení práva dokázat? Aby soud po nas peníze dále ne vymáhal.

Manko v účetní závěrce

Vložil EMI (bez ověření), 8. Únor 2013 - 17:35 ::

Dobrý den, převzali jsme po minulém vedení v družstvu dost nedostatků,včetně účetnictví.Tak se i stalo, že dle sdělení účetní při odevzdání účetní závěrky za r.2012 budeme v mínusu asi 3 000Kč.A to z důvodu, že bývalá předsedkyně nedala 8 měsíců účetní doklady. Samozřejmě, že účetní požaduje, ať vybereme z účtu.Vše by se srovnalo, ale pokladna by nám s účetní nesouhlasila.Vy­brané peníze bychom museli vést v jiné knize.Nevíte,zda nám hrozí a v jaké výši pokuta z finančního úřadu? Opravdu si neumíme poradit a vedlejší úč.knihu zavádět nebudeme.

zadost o proplaceni

Vložil jakub v, 8. Únor 2013 - 9:27 ::

dobry den,jak dlouho ma vybor svbj na vyrizeni zadosti o proplaceni? v r 07 jsem si na vlastni naklady vyzdil balkony,min rok pri zateplovani je vyzdily s FO i ostatnim vlastnikum,tak jsem v rijnu 2012 zazadal o proplaceni a je unor 2013 a stale nic,kdyz jsem se na to ptal,tak pry jeste nezasedal vybor. jak to tedy je? diky

Odměna za funkci.

Vložil Romana (bez ověření), 7. Únor 2013 - 16:33 ::

Dobrý den, mám dotaz ve věci odměny za funkci, a to: započítává se příjem (odměna za výkon funkce člena výboru SVJ) do důchodu? Děkuji

vypovezeni najemni smlouvy na pozemek na 99 let ze strany mestske casti Prahy 4

Vložil klokan, 7. Únor 2013 - 12:32 ::

dobry den ,

byli jsme ve 2 vlne privatizace byt. fondu a uzavreli jsme najemni smlouvu na pozemek na dobu urcitou na 99 let , dozvedeli jsme se ,ze nyni mestska cast chce tyto smlouvy vypovidat, nemate podobne zkusenosti ??

dekuji Klokan

Syndikovat obsah