Ostatní

Účtování penále u SVJ

Vložil Katka (bez ověření), 31. Leden 2013 - 11:18 ::

Prosím o zodpovězení dotazu ohledně účtování penále z nezaplacených záloh. SVJ má ve stanovách uvedenou výši penále. Má se předepsané penále účtovat do výnosů a potom upravit základ daně (daň z příjmu), protože daň se odvádí jen ze zaplaceného penále. Nebo do výnosů uvádět jen zaplacené penále a předpis vést v účtové skupině 3. Jde také o to, že pokud předpis naúčtují do výnosů navýším a to pouze účetně účet 955. Děkuji za odpověď

SVJ - vztah ke spotřebitel.právu či Obč.zákoníku?

Vložil Jan Janda (bez ověření), 29. Leden 2013 - 15:25 ::

Prosím,kdo mně sdělí skutečnosti vztahu SVJ k Občanskému zákoníku,coby právnická osoba,při řešení možnosti získání zpět poplatků za evidovaný „úvěrový“ účet v Bance? Skutečnost možnosti navrácení těchto poplatků dle v současné době řešeno Mgr.Petrem Němcem,vč.odkazu na dTest se žalobami jak na KB tak na ČS,není údajně v souladu se skutečností vazby úvěru na fyz.osobu,tj. v rámci „spotřebitelského právního režimu“.Je zde ale výklad zákona o SVJ,že se zde jedná o práv.osobu zvláštního typu,která se až na vyjímky, neřídí obchodním zákoníkem,ale pouze zákonem o vlastnictví bytů.Vyznív zde rapidní rozpor v zákonech, dle kterých by se mělo konat.Najde se zde někdo, kdo by fundovaně dal odpověď? Mělo by to být v zájmu všech SVJ,kteří si vzaly úvěry na revitalizaci paneláků.Děkuji za odpověď či odkazy.

Podklady pro vyúčtování

Vložil P. Komárek (bez ověření), 28. Leden 2013 - 6:52 ::

Dobrý den, omlouvám se předem za značně dlouhý popis problému:

v našem SVJ je vlastník, který reklamoval vyúčtování (z důvodu nedodání podkladů pro každý jeden náklad na vyúčtování uvedený a dále uvádí některé rozúčtovávané náklady nejsou „zprocesovány“ usnesenými pravidly např. rozpočet vody podle osob nebo u společné elektřiny rozporuje, že nechce zaplatit za náklad SVJ (=součet faktur od dodavatele) ale pouze za ty elektroměry v jeho vchodě).

Reklamaci jsme předali správní firmě a ta zase právníkovi. Bohužel dosšlo k tomu, že nejsme schopni dokázat, že bylo vlastníkovi „doručeno“ vyrozumění o vyřízení reklamace – není nám to schopna doložit správní firma ani její právník.

převod bytů do os.vl.

Vložil Anonymous, 25. Leden 2013 - 8:58 ::

Dobrý den,

existuje prosím nějaký zákon, který by omezoval možnost převodů družstevních bytů do osobního vlastnitví nějakým konkrétním datem … (např. povolíme vám převod pouze do roku 2020, pak už to nebude možné).

povinnosti výboru SVJ

Vložil JS (bez ověření), 24. Leden 2013 - 16:30 ::

Dobrý den, prosím o radu. Jsem vlastníkem bytu v bytovém domě, který spravuje sdružení vlastníků bytových jednotek. Je ustanovený výbor, který ignoruje moje požadavky na odstranění závad (výměna nefungujícího zámku vstupních dveří do domu, oprava ztrojeného zvonění domovních zvonků, apod.). Závady jsem přednesl na schůzi vlastníků a jsou uvedeny v zápise. Jakým způsobem mám dále postupovat, aby byly závady odstraněny. Existuje nějaká zákonná forma nebo instituce, na kterou je možné se obrátit? Předem děkuji za pomoc. Jan S.

Povinnost hlasovat..

Vložil AnetaX (bez ověření), 23. Leden 2013 - 7:00 ::

Dobrý den,

mám takový problém: v našem SVJ jsem chtěla řešit určitý pro mne zásadní problém. Zaslala jsem tedy popis problému a také text usnesení o kterém jsem chtěla aby bylo hlasováno na nejbližším shromáždění (mělo být za 1/2 roku). Výbor ale do pozvánky to téma ani text usnesení pro vlastníky neuvedl a na shromáždění pouze na konci (již notně znaveným přítomným) přečetl text toho co jsem výboru zaslala s dovětkem, že toto je „diskusní příspěvek“ a co že si jako o něm vlastníci myslí… Vlastníci se zasmáli a protože šlo pouze o téma zařazené do bodu „volná diskuse“ tak se s úsměvem (a někteří i s nadávkami) rozešli.

Odměny za funkci

Vložil jana (bez ověření), 18. Leden 2013 - 1:35 ::

Prosím, kde najdeme číselný rozsah odměny funkcionářům SVJ? Také prosím, máme paní na úklid, společných prostor, můžeme jí dát měsíční odměnu třeba 1.500 Kč, měsíčně na sepsanou dohodu o provedení práce? To se ale nedaní, pokud je to na dohodu, že? O 80 Kč nám byl navýšen v evidenčním listu fond oprav o odměnu za úklid schodů, někteří ev. list nepodepsali a s úhradou za mytí schodů nesouhlasí, tím tuto částku neodvádějí. Byla jim připsána do dluhů, může účetní toto provést, když tito vlastníci s tím nesouhlasili a nic nepodepsali (ev.

Účel platby

Vložil Anonymous, 17. Leden 2013 - 13:08 ::

Panuje tu shoda v tom, že je to plátce, kdo určuje účel platby. Co tu zatím uvedeno nebylo je,

• kolik účelů v SVJ je třeba rozlišovat,
  • jakým způsobem plátce určuje účel platby.

Účetnictví

Vložil Dana F., 16. Leden 2013 - 14:46 ::

Dobrý den, po zvolení nového výboru nám jeho předseda navrhuje vést jednoduché účetnictví. Ale to přeci bylo zrušeno a nahrazeno Daňovou evidencí. Ta, jak je známo, ale pro SVJ není. Dočetla jsem se to z příspěvků zde na portálu. Dosud nám účetnictví vede firma zaměřená právě na účetnictví. Předseda chce firmu opustit a nahradit někým jiným. Proč ale navrhuje jednoduché účetnictví, nevím. Víte někdo, může to mít nějaké negativní důsledky pro naše SVJ? Děkuji za odpověď. Nejsem v účetnictví odborník, jsem z úplně jiného oboru. Da

Dlužník znovu

Vložil Lenka (bez ověření), 15. Leden 2013 - 16:30 ::

Dobrý den. Jsme SVJ ve kterém si paní pomocí bankovního úvěru zakoupila b.j. V současné době vzhledem k tomu, že neplatí předepsané platby jak na údržbu, tak i spotřeby, přesáhl její dluh 100tis. Na dluh je vystaveno již několik platebních rozkazů, dlužnice podepsala uznání dluhu, převzala od právníka platební kalendář , ale nic se neděje. Splácí hypoteční úvěr , ale ve SVJ jí dluh neustále roste. Dále jsme zjistlili, že na ŽÚ má přihlášeno v bytě podnikání. Vlastní několik šicích strojů. Má SVJ možnost tuto skutečnost s podnikáním v bytě dlužníka napdnout ? Hledáme cestu, jak přitvrdit a domoci se úhrady dluhu.

Syndikovat obsah