Ostatní

Porušování zákonných norem

Vložil Tomáš (bez ověření), 13. Prosinec 2012 - 19:30 ::

Dne 28. května 2012 jsem podal na FÚ oznámení o poru- šení zákonných norem týkající chybného rozúčtování ná- kladů na správu SVJ. Před podáním na FÚ jsem zaslal výboru reklamaci chybného vyúčtování. Výbor SVJ se neobtěžoval aby mně na moji reklamaci vůbec odpověděl. Pouze pověřený správce mně sdělil, že vyúčtování bylo provedeno dle zákonných norem. Na moji žádost správci o upřesnění o jaké zákonné normy se jedná mně správce ani výbor SVJ neodpověděl.Dne 28. 6. 2012 mně FÚ sděluje, že s ohledem na povinnost zachovávat mlčenlivost mně nemůže informovat o kon- kretních opatřeních provedených správcem daně v této

Vstupní lékařské prohlídky

Vložil sJituska (bez ověření), 13. Prosinec 2012 - 10:48 ::

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak řešíte problém se vstupními lékařskými prohlídkami a se smlouvou s poskytovatelem pracovnělékařských služeb. Předpokládám, že uklízečka či údržbář, který pro SVJ pracuje na dohodu o provedení práce musí mít od 1.4.2012 lékařskou prohlídku. Od 1.4.2013 (??) by měl mít zaměstnavatel uzavřenu s lékařem i smlouvu o poskytování pracovnělékařských služeb.Co na to říkáte?

příjem z pronájmu nebyt.prostorů na financování výměny byt. vodoměrů?

Vložil jaspere, 11. Prosinec 2012 - 19:58 ::

Dobrý den, lze použít příjem z pronájmu nebyt.prostorů na financování výměny byt. vodoměrů? Na výroční zchůzi si nadpolovišní většina vlastníků B.J.odsouhlasila na oblbovací nátlak výboru samosprávy domu, že použije zisk z pronájmu nebyt. prostorů na financování výměny byt. vodoměrů, které jsou v osobním vlastnictvi.Tímto se rozhodlo, že se nebude tento příjem vyplácet jednotlivým vlastníkům a předem preferovaná firma tuto akci rychle provede za cenu, která se měla vyplácet vlastníkům. Pokud totiž nemusí vlastníci vytáhnout peníze přímo z vlastních kapec, tak je jim jedno zakolik a kdo na této výměně vodoměrů vydělá.

Co znamená "nahlížet do dokumentů?"

Vložil Tomáš 11. 12. 2012 (bez ověření), 11. Prosinec 2012 - 11:39 ::

Vložil Lake 9. prosince 2012 – cituji: Co to znamená „nahlížet?“. Smí či nesmí si vlastník pořizovat kopie a odnášet si je? Smí či nesmí s sebou mít při nahlížení jinou osobu (odborníka), která bude nahlížet s ním? Zákon o těchto otázkách zarytě mlčí. Vzorové stanovy v čl. XIV přiznávají členovi pouze velmi omezené právo nahlížet. (Členové např. nemají právo nahlížet do účetnictví.) Lake 23. listopadu 2011 píše: Nelze tvrdit, že zákon kontrolní pravomoc spočívající v nahlížení do jednot- livých dokladů každému z vlastníků nesvěřuje indivi- duálně. To je nesmyslné tvrzení, neboť zákon o této

sousedka sype kočičí trus na záhon pod okny

Vložil Eva Bártová (bez ověření), 8. Prosinec 2012 - 17:01 ::

Asi to sem nepatří, ale objevila jsem váš portál dnes.Vidím, že se tu dají najít rady téměř na vše. Tak bych se chtěla zeptat na můj problém:

U nás v domě bydlí paní, co má pět koček. Kočičí záchůdky sype na záhonky pod okny. Problém je, že bydlím ve zvýšeném přízemí, jsem alergik astmatik, a kočky bohužel do mně nebezpečné skupiny patří. Ty záhonky máme pod okny z obou stran bytu. Roste tam většinou jen pár nekvetoucích a zkomírajících rostlin. Zkoušela jsem ji požádat, aby to nedělala, ale ona řekla, že to nemůže škodit, že je to naopak hnojivo.

SMLOUVY SVJ - KDO MÁ PRÁVO JE VIDĚT?

Vložil Pavel Zámečník (bez ověření), 7. Prosinec 2012 - 12:11 ::

Dobrý den, mám dotaz:

mají členové SVJ právo vidět smlouvu se správcem svého SVJ? (Předseda SVJ je současně správcem.) Máme totiž podezření, že správce nejedná zcela v náš prospěch.

Odmítá ukázat smlouvy, které podepisuje, odmítá vysvětlit jednotlivé položky, uvedené ve výsledcích hospodaření. Mj. tyto výsledky nám zpracovává podle jeho dokladů účetní kancelář bytového družstva, kam jsme dříve patřili. Takže sice máme na „přehledu o hospodaření“ za tento rok uvedeno

28 tisíc za poštovné, mobil, internet 140 tisíc hrubé mzdy (dohody o provedení práce)

Práva družstevníka v domě SVJ?

Vložil Eli Shubertová (bez ověření), 7. Prosinec 2012 - 10:09 ::

Dobrý den, předem se omlouvám, pokud nebudu používat správné definice a názvy.

Jedná se o toto:

jsme 3 vchody panelového domu, celkem 72 bytových jednotek. Pouze tři jsou i nadále nepřevedeny, tedy bydlí v nich „družstevníci“.

Chtěla bych se zeptat na právnost jednání výboru SVJ, který nás vykazuje ze schůzí i z jakéhokoliv jednání, že tam nemáme co dělat,že nemůžeme o ničem rozhodovat, že nás nemusí o ničem informovat – protože nejsme vlastníci. Takže nemáme vlastně žádná práva.

Tudíž se cítíme velice nepříjemně až poníženě.

Nečinnost výboru SVJ

Vložil vaca, 6. Prosinec 2012 - 9:08 ::

Dobrý den. Nebudu si zde stěžovat na činnost mašeho výboru. Četl jsem již dost článků na portále. Nicméně bych se chtěl zeptat, zda je výbor (případně předseda výboru) povinen reagovat na moji písemnou žádost k předložení dokladů, na které mám dle zákona právo vidět. Jsem člen SVJ. Nechci řešit jaké doklady, ani proč mi je nechtějí ukázat když je neustále o to žádám. Jde zřejmě o porušení zákona z jejich strany. Jde mi jen o tu reakci na písemnou žádost, kterou jsem adresoval výboru SVJ s uvedením jména předsedy.Žádost jsem zaslal doporučeně a vím, že ji převzal. Bohužel ani na tuto písemnou žádost mi neodepsali i když jsem je v žádosti o písemnou odpověď žádal.

Počet popelnic na vchod do domu

Vložil Palivec (bez ověření), 4. Prosinec 2012 - 21:40 ::

Dobrý den,

jsem členem Společenství vlastníků jednotek. Rád bych se zeptal na možnosti řešení problému, který se týká nároku na počet popelnic (240 l) na vchod do domu. V každém ze tří vchodů do domu se nachází šest obsazených bytů. Podle vyhlášky města se za zpracování komunálního odpadu platí za fyzickou osobu ve vazbě na trvalé bydliště. Do nedávné doby byly u každého vchodu do domu umístěny dvě 240 l popelnice. Nyní nám město 3 popelnice odebralo z důvodu, že zjisili nižší počet osob s trvalým bydlištěm na naší adrese. Přesto, že jsou všechny byty obydlené.

mechanismus odvolání a zvolení nového výboru

Vložil chovanec Břetislav, 4. Prosinec 2012 - 19:57 ::

je možné odvolat celý výbor najednou v jednom hlasování a zvolit nový výbor stejným způsobem?

Děkuji za odpověď

Syndikovat obsah