Ostatní

Odměny členům výboru SVJ

Vložil Honza 1 (bez ověření), 11. Listopad 2012 - 21:31 ::

Dobrý den. Do roku 2011 včetně hradil člen výboru SVJ 4,5 % z odměny (SVJ sráželo z odměny a odvedlo zdravotní pojišťovně člena výboru), zbývající část (9 % z odměny) odvádělo SVJ, u něhož je tato položka součástí nákladů. Celkem obdržela zdravotní pojišťovna za člena výboru 13,5 % z odměny statutárního orgánu. K návrhům na odměny za rok 2012 mi sdělila účetní správcovské firmy,že za rok 2012 je nutno odvést navíc ještě sociální pojištění ve výši 26% z odměny.Je tomu skutečně tak?Podle jakého zákona? Děkuji za odpověď.

schuze svj šablona

Vložil SVJ1814-16, 11. Listopad 2012 - 11:50 ::

Dobry den.Je nekde sablona na zapis ze schuze svj?

Výměna odpadního vedení

Vložil Listopadová (bez ověření), 8. Listopad 2012 - 20:30 ::

Dobrý den, prosím o radu. Naše SVJ provedlo výměnu odpadního vedení – společné části domu z prostředků SVJ. Ve všech bytech bylo vedení umístěno v neobložené zdi s výjimkou jednoho, kde byla zeď obložena. Je správné uhradit z prostředků SVJ i nový obklad v místě, kdy bylo nutné původní obklad vysekat nebo má nový obklad hradit vlasník předmětné jednotky? Děkuji. Listopadová

Finanční přehled

Vložil Jiří Štíbr (bez ověření), 8. Listopad 2012 - 19:54 ::

Po celých 5 let existence našeho SVJ se vlastníkům nepředává žádný písemný finanční přehled o hospodaření s fondem oprav. Dokonce došlo u předešlé firmy k defraudaci nemalých částek, které nám údajně splácí. I za tuto špatnou zkušenost se nikdo nepoučil a ani nový výbor žádné účty v podstatě neskládá a nepodává žádné aspoň stručné písemné přehledy. Na poslední schůzi to výbor přešel a neobtěžoval se jakkoliv na můj dotaz vyjádřit. Informace proběhla asi takto, něco jsem poplatil, a něco zbylo a ještě něco poplatím, do konce roku to z účtu zmizí.

splácení dluhu za nová plastová okna, která byla vyměněna při zateplení domu.

Vložil malý bimbo (bez ověření), 8. Listopad 2012 - 18:41 ::

Majitelka bytu byt pronajímá. S výměnou oken souhlasila, neboť tím zhodnotila byt při případném prodeji. SVJ ji těžko donutilo podepsat smlouvu o uznání úvěru, v měsíční splátce ve výši 200.- Kč. Vzhledem k tomu, že se jedná o ženu v důchodovém věku, je nepravděpodobné, že by splatila dluh ve výši cca 40.000.- Kč. Má SVJ právo určit v jak dlouhém časovém období musí být dluh splacen a pokud ano, na základě kterého zákona (resp. paragrafu). Žije na úkor zbývajících 39 vlastníků. Proto považuje výbor SVJ její postoj za „příživnictví“.

správce domu a předseda výboru

Vložil Petr (bez ověření), 7. Listopad 2012 - 15:39 ::

Je ze zákona možné, aby byla jedna osoba (vlastník bytové jednotky) jmenován předsedou výboru SVJ a současně vykonával správu domu (smluvní za odměnu)?

Děkuji za odpověď, Petr

Účetnictví

Vložil Helsinki z Olomouce (bez ověření), 7. Listopad 2012 - 10:32 ::

Dobrý den, nedávno jsem se přestěhovala do domu, který je v dezolátním stavu – opadává omítka, správa domu bez revizí a účetnictví vede paní, která nám vyúčtování předkládá bez daňových dokladů pouze vytištěné na PC(vytištěnou tabulku, kterou vyrobím během chvilky). Zmíněná paní dostala termín do konce roku na nápravu. Poraďte, jak postupovat, jestliže ani potom nebude její účetnictví v takové podobě, v jaké má být. Mám se obrátit na policii(trestní oznámení za zanedbání povinností)…soud (nedodržení zákona)? Děkuji.

Co má obsahovat roční vyúčtování- energie a služby

Vložil Esvejecko, 7. Listopad 2012 - 7:10 ::

Možná to tu už bylo, ale nechodím sem pravidelně a ani nemám čas pročítat zde všechny příspěvky. Můj dotaz se týká toho, jak má správně vypadat roční vyúčtování nákladů na energie a služby. Jde mi o to, že naše správcovská firma uvádí ve vyúčtování jen předpis záloh a skutečné náklady jednotlivých bytů (jednotlivá spotřeba SV, TUV vody, spotřeba tepla pro ÚT atd.). Nikde ve vyúčtování není uvedena skutečně zaplacená částka. Máme zde notorického neplatiče, který má předepsané celkem vysoké zálohy, ale za celý rok nezaplatil ani korunu. Ve vyúčtování podle záloh, které nezaplatil, mu pak vychází přeplatek oproti skutečné spotřebě!!! To že ve skutečnosti něco dluží, je pak dopisováno ručně na další list papíru. V uvedeném případě je to např. Součet všech záloh je 36 000,–Kč,celkové náklady na byt jsou 31 000,–Kč. Ve vyúčtování má pak uvedeno, že má přeplatek 5 000,–Kč. Na extra papíru (psáno ručně) je pak uvedeno, že dluží na zálohách za jednotlivé měsíce.

Ověření správnosti účtování

Vložil Květa (bez ověření), 6. Listopad 2012 - 20:21 ::

Mám fakturu za dodávku a montáž bytových vodoměrů TUV a SV a fakturu za provedení výměny odpadních stoupaček v SVJ. Obě faktury se platily z peněz na správu a zaúčtovala jsem je na účet 518. Je toto zaúčtování správné?

Zaúčtování právního zastoupení

Vložil Anonymous, 6. Listopad 2012 - 10:46 ::

Dobrý den, prosím o radu, v rámci vymožení dluhu jednoho vlastníka nám exekutor poslal na účet společenství i částku, která patří našemu právníkovi za právní zastoupení. Jak zaúčtovat tento příjem, na jaký účet? Jakmile od právníka obdržíme fa za právní zastoupení, tak částku pak zaúčtujeme do nákladů. Děkuji.

Syndikovat obsah