Ostatní
zastavení platby záloh do FO
Děkuji všem, kteří se již na portálu SVJ vyjádřili svým názorem k uvedenému problému problému. Celkově v písemném mnohočetném jednání s výborem je to daleko složitější, než jsem ve svém příspěvku na portále zve- řejnil. Žádal jsem i o moji účast na jednání výboru SVJ k nastíněným problémům. ale ani toto mně nebylo umožněno. Výbor SVJ trvale mlčí. Kromě mého rozhodnutí přestat platit zálohy do FO jsem se rozhodl dále i pro zastavení zálohových plateb na odměny správce a odměn statutárním orgánům SVJ. V našich stanovách je napsáno, že člen společenství je povinen "hradit stanovené příspěvky na výdaje spojené se správou domu
převod členských práv a povinností
Prosím o radu ohledně převodu členských práv a povinností v družstvu (převodu družstevního bytu). Převádím své členství na vnuka a chtěla bych vědět, zda na smlouvě stačí ověřit podpisy na úřadě (poště…), anebo je nutno nechat smlouvy ověřit notářem… aby nemohly být v budoucnu někým napadeny. Dále mne zajímá, jestli stačí ověřit podpisy na úřadě (ne notáře) na písemném oznámení převodce a souhlasu nabyvatele. Velice děkuji za odpovědi. Anna
zastavení platby záloh do FO
Po několika písemných urgencích výboru SVJ týkající se umožnění kontroly čerpání prostředků FO z důvodu podezření jeho protizákonného čerpání, mně tato kontrola nebyla umožněna. Je možné z tohoto důvodu přestat platit zálohy do FO, tyto zálohy uložit u notáře do doby než si budu moci ověřit toto moje podezření jako neoprávně- né.Ve stanovách SVJ je stanoveno, že člen má právo nahlížet do všech podkladů týkajících se činnosti společentsví a na svůj náklad žádat o pořízení kopie, opisu, či výpisu z těchto podkladů. Je odmítnutí provedení kontroly z mé strany
Údržba soukromého majetku z prostředků SVJ (fond dlouhodobé zálohy)
v našem domě pouze část jednotek má balkony, které jsou dle prohlášení vlastníka v soukromém vlastnictví. Jejich zábradlí potřebují kvůli korozi natřít (i pohledové plotny jsou korozí zasažený plech). Shromáždění se rozhodlo a odhlasovalo, že se tak provede z fondu oprav a všem. Je tohle legitimní? Shromáždění bylo usnášeníschopné, rozhodla většina přítomných. Zazněla informace, že je to soukromý majetek a zaplatí to prostřednictvím FO i ti, kdo balkon nemají. Ale schválilo se to. Motivem byl i vzhled domu, na který se dívají všichni. Nechci to napadat, jen mne zajímá, jestli je to právně v pořádku. Hledal jsem v diskusích, kde i zaznělo, že z FO nelze hradit opravy soukromého majetku, nicméně nikdy to nebylo podloženo paragrafem, který to zakazuje, když to shromáždění schválí.
Musí investor platit do fondu oprav?
Chtěla bych se zeptat jak se řeší platby do fondu oprav investorem. Společnost XXX stavěla bytový areál, vlastnila i velkou podzemní garáž, kterou využívala. Garáž se nachází v přízemí pod celou polovinou domu. V letošnímm roce to investor převedl na svou přítelkyni. Garáž má vlastní evidenční číslo vedené v katastru nemovitostí. Zhruba 3 roky to vlastnil investor XXX a byl zapsán v katastru. Před převodem vlastnictví, ale neplatil do fondu. Nyní vymáháme po firmě XXX tyto peníze do fondu oprav za 3 roky. Investor nám při jednání sdělil, že investor dle zákona není povinen platit fond oprav a že nám tedy vzniklý dluh ve výši 90 tis.
financování komínových vložek vlastníky byt.jednotek?
Prosím o radu ohledně financování vložkování komínů:
V našem domě si před 15 lety financovali vložkování komínů nájemníci
z vlastních prostředků, z důvodu postupného přechodu na plynové kotle.
Po 15 letech se udělala revize a některé komíny byly zjištěny jako
závadné, tedy nutné znovu vyvložkovat s okamžitým zákazem používání.
Nájemníci, u kterých nebyla závada shledána nebo mají jiný způsob
vytápění např.turbokotel nebo vafky nesouhlasí s financováním nového
vyvložkování(opravou) z fondu oprav. Je komín součástí stavby a je
tedy povinnost zajistit provozuschopnost z fondu nebo si má každý nové
vyvložkování uhradit sám?
zpráva pro správce portálu
Před dvěma roky byl na portále SVJ zveřejněn můj článek „Jsou rozúčtování topných nákladů vůbec platná“. Nyní jsem článek kompletně přepracoval a chtěl bych jim nahradit starší verzi. Alternativně žádám o stornování této starší verze bez náhrady. Můj příspěvek je napsán ve Wordu a má necelých šest stran. Potřeboval bych informaci jak jej mohu poslat správci portálu. Toto jsem již sdělil asi před 10 dyn, avšak nedostal jsem dosud žádnou odpověď. Prosím o informace na mail nebo ještě lépe na tel. 222 933 075 nebo 604 309 544. Tento vzkaz posílám pro jistotu i další cestou.
platba služeb
SVJ změnilo číslo ůčtu na kterém je rozepsána uhrada služby byt a fond oprav.Na novém ůčtu budou sloučeny obě částky do jedné.Nevíme zda je to možné tvrdí ,že ůčetní ůhradu za služby a fond oprav rozpočítá na jednotlivé položky.Nevíme zda celá částka nepůjde jenom do fondu oprav a tím jsme dlužníci za služby byt.děkuji
Střet zájmů
Dobrý den, jak je nahlíženo na střet zájmů v podobě uzavírání výhodných smluv s rodinnými příslušníky členů výboru? Děkuji
Termín platby záloh
Dobrý den, v rámci stanov společenství jsme si odsouhlasili, že zálohy hrazené vlastníkem se počítají k měsíci, ke kterému byly připsány na účet (od prvního do posledního). Byl to důsledek neschopnosti některých vlastníků platit včas. Nicméně ani to nestačí, neboť se vyskytl již první případ, že platba byla odeslána v jednom měsíci, konečný den měsíce byla neděle a připsána byla až prvního dalšího měsíce. Vlastník trvá, že dle obč. zákona dostál svému závazku uhradit platbu. Jaký je Váš názor? děkuji.

Poslední komentáře