Ostatní
Bezpečnost bytů během zateplování paneláku
V rámci zateplování je náš panelák už dva měsíce z obou stran obehnán lešením a je odstraněno zábradlí u lodžií.
Byty, které mají lodžie, jsou tím pádem zabezpečeny proti vniknutí pouze klikou dveří na lodžii. Ale stačí jen vyříznout sklo u kliky…
Ráda bych věděla, zda máte někdo nějaké zkušenosti s případným vykradením, a následným řešením této nepříjemné situace. Myslím, že policie takhle přístupné byty řešit asi nebude…
Bydlím ve zvýšeném přízemí a podle všeho (práce jsou z důvodů počasí tč. pozastaveny)
DPP v r. 2012
Dobrý den. Od částky 10 001,–Kč / měsíc musí zaměstnanec, pracující na DPP, platit kromě daně nově od r. 2012 i ZP (4,5%) a SP (6,5%). Dotaz zní : rozumím tomu dobře, že zaměstanavatel platí za takového pracovníka rovněž ZP (9%) a SP (25%) jako by byl jeho zaměstnancem v normálním pracovním poměru ? Děkuji za odpověď. S pozdravem Sasha
Vyuctovani sluzeb_ucetnictvi
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaký máte postup, jako účetní, při vyúčtování služeb. Chci si jen ověřit jestli můj postup bude správný.
Předpis VS u lidí mám 311/395 Poté sečtu všechny náklady a dám oproti 395 (takže 395/315×xx) Dále všechny zálohy oproti opět 395 (takže 324×xx/395) a vznikne mi vlastně výsledek VS za dům (samozřejmě jednotlivě všechny náklady a zálohy).
Tímto postupem se zbavím jednotlivých služeb jmenovitě? Jako teplo, voda, STA… Nebo musím ještě položkově?
Děkuji moc
Prosím dělám to poprvé, můž
Výměna oken a placení do FO v SVJ
Dobrý den, v našem SVJ se usnesli, že dojde k výměně oken za plastová a zároveň bude opravena fasáda domu. Okna patří podle prohlášení vlastníka do vlastnictví SVJ. Já jsem s výměnou nesouhlasila z několika důvodů a ani v budoucnu nemám zájem o tuto výměnu. SVJ souhlasilo a podepsali jsme dohodu, že v mém bytě k výměně nedojde. Přesto po mě SVJ vyžaduje přispívat do fondu navýšenou častku za úvěr, nejen za fasádu, ale i za okna. V budoucnu mám v plánu si okna renovovat, ale bylo mi řečeno, že na to vložené prostředky použít nemohu. Platím tedy navýšený fond oprav.
Zaúčtování pohledávky
Dobrý den, chtěla jsme se zeptat, jestli jsme postupovali správně na základě doporučení našeho správce. Od 1.1.2012 máme nové „předpisy“ – zálohy na služby a platba do DZO schválené shromážděním. Jeden z vlastníků si svůj „předpis“ pokrátil bez souhlasu výboru a platí o 500,– Kč méně. Na tuto skutečnost jsem ho písemně 2 x upozorňovala a posílala upomínku. Z vyúčtování zálohových plateb na služby za rok 2011 mu vznikl přeplatek, a proto jsme udělali zápočet vzájemných pohledávek a dlužnou částku , kterou jsme evidovali k 6/2012 z důvodu pokrácení předpisu, jsme použili na uhrazení dluhu a zbytek přeplatku jsme vlastníkovi vrátili.
dotaz na pojištění domu
Dobrý den zajímalo by mě jaké máte zkušenosti s pojištěním domu cca. 16 bytových jednotek, aby v pojistce bylo zahrnuto i pojištění členů výboru proti škodě při špatném rozhodnutí. Cena a co vše máte v rámci pojistky. děkuji pepa
V jakém termínu-intervalu zaúčtovat účetní případy SVJ dle platného zákona?
Dobrý den,
žádám o radu. Musí být jednotlivé účetní případy dle zákona zúčtovány (do jednotlivých skupin,tříd) do konce kalendářního měsíce či jakého období? Žádám o případný odkaz na zákon a paragraf.
Jedná se o vedení účetnictví pro SVJ a otázka směřuje na požadavky ze strany úřadů. Pro naše interní potřeby je vedena jen evidence příjmů, výdajů,nedoplatků ze strany vlastníků atd., ale přímo neúčtujeme. Nejsme plátci DPH, kdysi mi někdo radil, že v takovém případě není důležité zaúčtování na konci měsíce, ale vyloženě zpracovaní účetního roku, odevzdání DPPO.
Mandátní smlouva na správu
V mandátní smlouvě o správě nemovitosti jsou smluvní strany uvedeny:
Společenství vlastníků bytových jednotek se sídlem: zastoupené: IČO: jako mandantem (dále jen vlastník)
a
Xxxxxxx Yyyyyyyy se sídlem: IČO: jako mandatářem (dále jen správce)
Společenství vlastníků jednotek je v textu smlouvy dále označován jako vlastník, přesto, že vlastníkem není, těmi jsou pouze vlastníci bytových a nebytových jednotek. Mandatář je v textu smlouvy dále označován jako správce nikoliv mandatář. Jaká je validita uzavřené mandátní smlouvy mezi smluvními subjekty ?
Obsah domovního řádu
Dobrý den, zjistil jsem, že v našem domě (společenství vlastníků jednotek) se má na schůzi vlastníků odhlasovat jakýsi domovní řád,ve kterém jsou z mého ohledu velmi zvláštní povinnosti vlastníků bytů. Např. vlastník může pronajmout svůj byt jen se souhlasem výboru SVJ. Rovněž musí výboru předložit jedno vyhotovení smlouvy s nájemníkem. Dále je povinen hlásit jména, r.č. apod. osob, které s ním bydlí v bytě. Rekonstrukci bytu může provést jenom se souhlasem výboru. Výbor má kdykoli po předchozím ohlášení přístup do bytu za účelem kontroly technického stavu bytu.
Notářská úschova - smlouva
Protože mi nechce výbor SVJ poskytovat údaje o vyúčtování příspěvků na správu domu, chci zasílat příspěvky do notářské úschovy. Jak by asi měla znít taková smlouva? Má někdo takovouto zkušenost?

Poslední komentáře