Ostatní
úrazové pojištění u SVJ
Dobrý den, můžete mi poradit jak moc se týká novela o úrazovém pojištění od 1.1.2013 SVJ ? Musím přihlásit SVJ k úrazovému pojištění, když zaměstnává někoho jednorázově na dohodu o provedení práce ?
Močení z balkonu
Dobrý den, máme nad sebou nejmenovaného souseda – dobytka, který močí!!! z balkonu.Výsledkem je náš totálně pomočený balkon, včetně pocákaných oken!!! a samozřejmě i balkony ostatních sousedů pod námi.Když to není moč jsou to nedopalky a popel, k tomu vždy v létě grilují, jak jinak, na balkoně a to mám zase okna pocákaná olejem!!Mohou vůbec grilovat na balkoně???Ještě doplňuji, že se jedná o nejvíc problémovou rodinu z našeho domu, dlužníky – neplatiče, domluva s nimi veškerá žádná, každého hrdě pošlou někam.Může mi někdo poradit, co máme s takovým prasetem dělat? Volala jsem městkou policii,jelikož se toto děje velmi často,ale prý musíme mít svědka, že to byl on!!
účtování spotřeby dle vodoměru
Musí mi MČ a SVJ účtovat spotřebu vody dle vodoměru (pochopitelně cejchovaný a je s ním vše v pořádku)když ho nemají všichni v domě?Někdo má a někdo nemá.Jak se účtuje?
člen výboru SVJ není vlastníkem bytu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda mohu být členem výboru SVJ, když vlastníkem bytu v OV je dcera?Pokud ano, je nutné mít od dcery plnou moc k zastupování či podpisy ostatních vlastníků včetně městské části?
Hlasy od sousedů - co je normální?
Dobrý den, rád bych znal Váš názor na to, co se považuje za běžný, únosný hluk od sousedů v novém bytovém domě (protože předpokládám, že úplně 100% izolované může být leda tak nahrávací studio, ale ne byt). Jedná se o náš první byt, takže nemám srovnání.
My to máme následovně:
- Od sousedů nad námi slyšíme pouze děti, když běhají nebo řvou, a dále jejich rodiče, když souloží. Dále je mírně slyšet vysavač a pračka.
- Od sousedů vedle slyšíme pouze hlasy, když se hlasitěji baví, např. když člověk přirozeně zvýší hlas při telefonování, a dále opět když souloží. Kromě toho je slyšet, když zapojují nějaký spotřebič do zásuvky – jako bychom ho zapojovali my.
Fond oprav v (ne)společenství
Dobrý večer, bydlím v domě o 4 bytových jednotkách, náš dům není klasické společenství, máme mezi sebou jen starou dohodu z r. 1995 a dosud jsme se jako společenství chovali. Do fondu přispíváme stejnou částkou. První problém nastal v létě, kdy jeden vlastník dlužil na platbách záloh i fondu a jedna majitelka bytu požadovala, aby ostatní vlastníci dostali vyplacen podíl rovný výši onoho dluhu. Dlužník dluh uhradil a zdálo se, že je vše v pořádku. Dnes stejná majitelka požadovala výplatu jejího podílu, případně jeho zapůjčení na krátkou dobu. Důvodem je zřejmě její finanční tíseň. Odmítla jsem a velice jsme se pohádaly. Má vlastník, který není členem právnické osoby na svůj podíl nárok (tvrdí ona) nebo jde o majetek společenství, přestože nemá IČ (tvrdím já)?
Revize spalinových cest, revize komínů
Dobrý den, jsme SVJ s 32 byty. V domě je centrální vytápění z městské teplárny. V bytech jsou kuchyňské spotřebiče pouze na elektřinu. Žádná bytová jednotka nevyužívá tuhá paliva ani plyn. Komíny a spalinové cesty jsou využívány výhradně pro odvod pachů a páry při vaření prostřednictvím digestoří, popř. k odvodu vlhkosti a pachů z koupelny a WC. Je nutné i v tomto případě provádět revize spalinových cest, popř. kontroly komínů apod.? Děkuji.
Využití šachty.
Šachtou v naší části domu vede Vlastník bytu z vyššího poschodí jeho bytu do suterénu jeho sklepní kóje el. kabel k zajištění el.proudu pro jeho „kutilské“ práce.Nehrozí tím pro užívání kuchyně,koupelny,Wc nějaké případné nebezpečí?Šachtou vedou stupačky,odvod kanalizace,jsou tam umístěné vodoměry a někteří tam mají vyvedeny digestoře.
odměna likvidátorovi a odvody
Prosím, nemáte někdo zkušenost, jak vyřešit situaci, když BD má ukončenu likvidaci (rozdělením likv. zůstatku), ale má ještě vyplatit odměnu likvidátorovi a odvody FÚ, pojišť. a sociálce? Peníze má v úschově a vše zaúčtováno v účetnictví a závěrce před rozdělením likv. zůstatku, jenže při odvodech musí být uveden pláce, a BD již není u těchto organizací vedeno (potvrzená likvidace a bezdlužnost). Je to teda oříšek… Díky za tipy…
Neplatič
Jsme SVJ o 38 bytových jednotkách v panelovém domě z roku 1964. Před dvěma lety jsme provedli celkovou revitalizaci domu,včetně zateplení jak střechy tak obvodových zdí. Můj dotaz se ale týká úplně něčeho jiného. V domě máme jednoho neplatiče, který dluží značné částky jak za topení, vodu,příspěvků do FO, tak ani nesplácí svůj podíl na hypotéce na revitalizaci.Byl na něj již dvakrát podán návrh na exekuci. Oba návrhy byly soudně schváleny, ovšem nedošlo k jejich provedení. Při třetím podání návrhu na exekuci nebylo podání přijato, poněvadž dlužník vyhlásil osobní bankrot. Všichni ale v domě víme, že nějaké šetření této rodiny nelze pozorovat. Takže všichni ostatní v domě doplácíme na tohoto neplatiče.

Poslední komentáře