Ostatní
vložkování komínů
Dobrý den. Naše bytové družstvo sčítá sedm bytových jednotek. Vlastníme pět komínů, tudíž dva komíny mají dva společné průduchy. Při vložkování napadlo jednu rodinu, že je vlastně ochuzen o peníze, které vkládá do fondu oprav a tudíž chce doplatek za nevyčerpané peníze. Abych to asi lépe vysvětlil. Vyvložkování komína s jedním průduchem stálo cca 16 000 kč a se dvěma průduchy o cca 2500 kč více. Tudíž podle něho ostatní vybrali více peněz a tudíž chce doplatek. Má na to právo? Četl jsem, že vložka v komíně je majetek pouze majitel
převod bytů
Jsme BD jenž nemá povinnost převádět byty do vlastnictví družstevníkům.Část představenstva převedla byty ne podle Obch.Z. ale rovnou podle zákona 72/1994Sb.Protože neměl nadpoloviční většinu k založení budoucího SVJ. Písemný souhlas musí dát nadpoloviční většina členů, kteří nemají převedeny byty do vlastnictví. Členové družstva, kteří mají byty převedeny, již nejsou nájemci a písemný souhlas nemohou dát dalšímu převodu bytů.Mýlim se nebo né.´Díky za odpověď
Odměny 2013
Dobrý den,
poradí mi prosím někdo, jak se budou počítat odměny výboru v roce 2013? Jsou nějaké změny oproti roku 2012? Děkuji.
správní poplatek při prodeji bytu
Dobrý den, prodal jsem byt v osobním vlastnictví a bytové družstvo mě vyzvalo jako prodávajícího k úhradě 5000 Kč „za změnu v evidenci vlastníka při prodeji bytové jednotky ve správě družstva (změna v účetnictví, SIPO, bytová evidence, smlouva o správě, potvrzení o závazcích a pohledávkách, …)“
Je tento správní poplatek oprávněný? Odkazují se na stanovy družstva, které si schválilo představenstvo bytového družstva.
Děkuji za radu.
poměrový vodoměr
Dobrý den, naše svj plánuje výměnu odpadů a stoupaček,na schůzi však zaznělo od většiny vlastníků že by se tyto poměrové vodoměry měly nainstalovat do prostoru kde je hlavní vodoměr.Návrh spočívá v tom že je problém s odečtem vody u některých vlastníků kteří za žádných okolností nepustí do bytu(ani revizi,stanovy je nezajímají)by toto vše vyřešil.Prosím poraďte nám.Zda je to možné provést.Děkuji M.
Odměny výboru - dotaz
Níže uvádím výňatek ze stanov našeho SVJ. Můj dotaz zní. Pokud se členové výboru vzdají odměny. Má člen SVJ nárok na vrácení zálohy za příslušné účetní období?
Část VI.
Hospodaření společenství ČI. 12
Hospodaření společenství, způsob úhrady nákladů spojených se správou domu
1) Společenství vede účetnictví v plném rozsahu podle zákona č. 563/1991 Sb., ve zněni pozdějších předpisů.
2) Společenství spravuje svěřené peněžní prostředky vlastníků jednotek, které skládají členové společenství zálohově na úhradu nákladů na služby, poskytované s bydlením a na náklady, spojené se správou, provozem a opravami společných části domu a pozemku, a to :
Jaké DPH v r.2013
Mám dotaz, jaká výše DPH se používá od 1.1.2013 při opravách bytových domů a v bytech. Děkuji.
Pověřený člověk pro opis vodoměrů v bytě
Jsme SVJ, do června roku 2012 dělala opisovače vodoměrů jedna členka výboru SVJ, byla odvolána z této funkce a místo ní 2 zbývající členové výboru, přičemž jeden z nich je předseda výboru( výbor je 3-členný) určili jiného člověka. Bylo to projednáné na schůzi, ale tato osoba nebyla zvolena. Prostě se o tom nehlasovalo. Je tento člověk oprávněný opisovat stav vodoměrů v bytech, i když nebyl zvolen? Jak je to potom s odměňováním tohoto člověka. Děkuji
Daňové přiznání
Dobrý den, mám dotaz k podání daňového přiznání SVJ. Naše SVJ (6 bytů) nemá žáden jiný příjem než z úroků běžného účtu, kromě příspěvků členů do fondu oprav ve výši 500,– Kč za měsíc, z toho se platí veškeré výdaje SVJ. Pokud je nějaká faktura (vodné, ..) vždy je rozpočítána a každý člen dá na účet či do pokladny příslušnou částku. Je nutné daňové přiznání podávat? Prosila bych i odkaz na příslušný paragraf. Děkuji za odpověď. S pozdravem I.Mlčochová
Počet osob
Dobry den Prosim o radu mame malou garsonku v osobnim vlastnictvi 23 m2 mame predepsane zalohy za sluzby 3500-Kc pro dve osoby
- nemame svuj vodomer na teplou a studenou vodu (instalace nelze provest. rozpocitava se na osoby)
- kotelna je spolecna na celej dum (teplo se rozpocitava na osoby)
- Lokalita Zdice
na teto adrese mame na trvalo prihlasene dve osoby vyuziva ten byt jen jedna osoba. obcas ta druha se tam objevi. Za mesic prenocuje zhruba 6 dni. Sluzby se rozpocitavaj pro 2 osoby my platime jen za jednu. Jednani a reklamace z SVJ nepomahaj. Dokola posilame dopisy ze tam bydli jedna osoba.

Poslední komentáře