Ostatní
nová střecha
Dobrý den, vlastníci byt. jednotek se dohodli, že si na domě pořídíme novou střechu, jde o byt. dům s 12 jednotkami, cena střechy cca 650 000,– Kč. Jak postupovat ? Je nutné výběrové řízení či stačí jen to, že si necháme zpracovat nabídky a z těch potom vybereme firmu.
vložkování komínů
Dobrý den, prosím poraďte kdo hradí vyvložkování komína, popř uveďte i nějaké relevantí zdůvodnění s odkazem na zákon, či podobnou kauzu. V našem konkrétním případě se jedná o bytový dům se správou SVJ (jednotky jsou v osobním vlastnictví). Jednotlivé komínové vložky jsou vždy využívany jen jednou bytovou jednotkou. Komínová vložka je vedena společným komínem. Polovina vlastníků provedla výměnu již dříve na vlastní náklady, když měnili způsob vytápení (plyn)
…dle http://www.portalsvj.cz/legis…4-sb-zakon-o-vlastnictvi-bytu § 2, g) je komín společnou části domu
změna čísla ůčtu
Mám dotaz zda musí vedení SVJ při změně čísla ůčtu zaslat nový rozpis záloh a zda musí doložit na jaký ůčet půjdou tyto peníze.SVJ odmítá ukázat kopii založení nového ůčtu.
změna správce, nový účet, nová účetní
Dobrý den, Naše SVJ se rozhodlo rozvázat smlouvu s Městským bytovým podnikem, který nás doposud spravoval i vedl účetnictví. Nyní řešíme uzavření smlouvy s novou účetní a správu domu bude zajišťovat výbor SVJ. Musel být založen nový účet u banky. Všichni vlastníci dostali tedy číslo nového účtu kam mají od příštího měsíce posílat fond údržby a zálohy. Jeden z vlastníků teď žádá výbor o rozeslání kopie smlouvy s bankou o uzavření nového účtu a též kopie smlouvy s novou účetní. Do té doby údajně není povinen peníze zasílat. Je tento jeho požadavek oprávněný?
mzda domovníkovi
domovník má pevnou a pohyblivou složku mzdy. Náš dům nemá žádný přilehlý, natož travnatý pozemek, ale předseda SVJ koupil sekačku a nutí sekat domovníka přilehlé travnaté plochy. Ten nedostal ani ochranné prostředky ani benzín a tak odmítl sekat cizí pozemky. Toto bylo bráno za neuposlechnutí nařízení a byla mu snížena pohyblivá složka mzdy o 50%. A to již druhý měsíc a nyní již bez udání důvodu, ten že nemusí předseda SVJ sdělovat. Pohyblivá složka je vázána na dobrou pracovní morálku, kterou domovník má. Je to správné a jak se může
zařazení bytu do vyšší kat.
Dobrý večer,prosím, mám jeden dotaz pro znalé lidi, kteří mně chci věřit,pomohou. Moc a moc prosím, zda-li bude možná včasná odpověď. Tedy o co jde. Příbuzná má starší byt (cihlový dům). Tento byt si vylepšila plynem.Tedy pro topení a vaření. Po celou dobu bydlení měla s manželem k využití etážové topení(kotel na uhlí,dřevo).V důsledku ekologie „nuceně“ přešla na vytápění plynem.Byt má dále klasické WC,koupelnu.Komoru (špjas) v bytě ani na chodbě nemá. Pouze klasický sklep ve spodní části domu.Balkón či lodžii rovněž nemá.Nevím ani, o čem bych se měl ještě zmínit v souvislosti s jiným příslušenstvím.Za tenti popsaný byt platila určitou fin.
Odmeny vyboru
Dobry den,
chtel bych poprosit o radu, zda maji clenove vyboru narok na odmeny, tehdy, kdy je na shromazdeni vlastniku jasne odmitly a zda si je mohou vyplacet i jinym zpusobem aniz by o tom kdokoliv vedel?
Jak se bránit proti tomu, aby si výbor vyplácel "odměny" na DPP bez rozhodnutí shromáždění?
Dobrý den. Prosím vás, může mi někdo poradit? Do výlučné pravomoci shromáždění našeho SVJ patří rozhodování „stanovení výše odměny členů výboru“. V předpisu úhrad je odsouhlaseno „záloha SVJ 60,–“. Dozvěděla jsem se, že aby neplatili tolik na daních, tak mají uzavřeny DPP. O těch, ale shromáždění nehlasovalo. Dotaz: Je možné, aby si členové výboru svévolně uzavíraly a proplácely DPP místo odměn za činnost členům stat.orgánu? Jak k tomu přijde SVJ, když ani nevíme kolik si vyplatili? Mohou si je bez odsouhlasení SVJ uzavřít? Jedinou souhrnnou informaci kolik si vyplatili vím pouze z výsledovky, která také nebyla shromážděním schválena a přesto je ve sbírce listin. Děkuji
Koupě bytu dlužníka
V SVJ je jeden dlužník dlužící úhrady za 3 měsíce – je možné, aby si SVJ od tohoto dlužníka byt odkoupilo, pokud by s tím dlužník souhlasil? Může vlastnic SVJ majetek? S pozdravem Jaroslava Šandová
Využívání-zneužívání sušárny
Dobrý den,
bydlím v panel. domě, ve kterém se nachází společné prostory (sušárna, kolárny,…) a kde všech 33bytů jsou v osobním vlastnictví, máme SVJ.
Věc: Pán X z našeho domu podniká v půjčování lodí,raftů a doplňků (vesty,…), jako místo podnikání má uvedenu adresu našeho domu. K sušení vest v jarním/letním období využívá sušárnu k sušení vest. Pokud vím, nemá pronájem a neplatí žádné poplatky za využívání sušárny. K využívání má zřejmě souhlas SVJ(zřejmě 50%), že může přes jaro/léto sušárnu využívat. Ale – v domě se změnili vlastníci bytových jednotek, třeba já.

Poslední komentáře