Ostatní

svévole v rozhodování předsedy SVJ

Vložil Ing. Miloš Straka (bez ověření), 27. Srpen 2012 - 19:50 ::

Píši za moji maminku, která si opakovaně stěžuje na poměry v jejich SVJ. Již několik let neobdrží členové SVJ jakékoliv informace o výdajích SVJ, o výdajích a činnosti správce, ani o obsahu smlouvy se správcem. Předseda a výbor SVJ obdržel zprávu kontrolní a revizní komise SVJ o nesrovnalostech v hospodaření SVJ a za celý rok na tuto zprávu revizní komise neobdržela žádnou reakci. Hlasování na shromáždění je neprůkazné, zápisy provádí dodatečně předseda bez formulace usnesení pro zápis v průběhu shromáždění. Členové SVJ nemohou zmoci nápravu a bojí se. Nikdo nezná účinný způsob, jak vyvolat právně provedení kontroly hospodaření a plnění všech právních náležitostí činnosti výboru SVJ. Poraďte, je-li možné, na koho se obrátit, jako na vnější kontrolu.

smluvní pokuta

Vložil amap, 25. Srpen 2012 - 16:01 ::

Dobrý den

Ve stanovách máme v části o platbách dlouhodobých záloh na správu, opravy a údržbu domu vloženou větu „Za pozdní platbu se účtuje penále ve výši 2,5 promile za každý kalendářní den“. Dnes již vím, že název penále je nesprávný, jedná se o smluvní pokutu. Prosím odborníky o odpověď na otázky:

1. Můžeme i při nesprávné formulaci tuto pokutu vybírat?
  2. Je tato částka konečná nebo kromě ní můžeme ještě účtovat penále podle zákona.

Děkuji

amap

platba

Vložil Anonymous, 24. Srpen 2012 - 22:57 ::

Bydlím ve vnitrobloku,je to samostatná jednotka,je to jenom jeden byt,problém mám v tom,že domem kterým procházím je osum byru,chtšla bych ,si na správu domu

Bydlím ve vnitrobloku,je to jenom jeden byt,malý domek,přispívám na správu domu,v domě kterým procházím je devětbytových jednotek,na domku neproběhla oprava ,teče do bytu, fasáda už není,je možně abych si na správu mojí jednotky hradila sama,a domek dala dohromady,peníze se dávají jenom do prvního domu,tak já příspívám na dům kam ani nevkročím.Katka

Odměny výboru

Vložil čtenář Karel (bez ověření), 23. Srpen 2012 - 8:52 ::

Dobrý den,nebylo by možné odměnit výbor třeba tím,že by byl členům výboru třeba odpuštěn na nějakou dobu příspěvěk do fondu oprav nebo nájemné?Samozřejmě za souhlasu shromáždění. Díky za info Karel

Šílené vedení a nové dveře

Vložil Elenai (bez ověření), 23. Srpen 2012 - 7:37 ::

Dobrý den,

stejně jako vy všichni tady i já řeším problémy s některými členy SVJ. Pokusím se Vám popsat situaci.

Bytový dům, v němž bydlíme, má šest bytových jednotek – čtyři větší byty a dva menší. Jedna nájemnice je posedlá novými vchodovými dveřmi. Svolala proto schůzku, na kterou dvakrát nepřišla (byla jediná), a když byla schůze svolána potřetí, nemohl se dostavit můj přítel, který je majitelem bytu a tudíž má hlasovací právo. Ostatní se dostavili a údajně si dveře odhlasovali. Můj přítel se pak čirou náhodou dozvěděl, že se budou dělat nové dveře. Šel proto za iniciátorkou této akce, kde se dozvěděl, že dveře už jsou téměř ve výrobě a jeho přítomnost na schůzi nebyla potřeba, protože by byl stejně přehlasován. Zdálo se mi to tedy značně nefér, protože znám tyto lidi už nějakou dobu, takže vím, že dokáží některé slabší jedince zmanipulovat. Udělala jsem kolem toho trochu vzruchu, protože se mi za a)nelíbilo jejich jednání a za b)že chtěli udělat dveře za šílené peníze (40 000 Kč), přičemž střecha je v havarijním stavu.

Domovník

Vložil amenakro (bez ověření), 17. Srpen 2012 - 11:15 ::

Několik let platíme domovníka,jehož služby nevyužíváme,na každou závadu odvětí, že jako vlastníci si hradíme veškeré opravy sami v bytě,prakticky teda nevím na co ho máme? Správu nám zajištuje bytové družsvo-původní správce ,dokud jsme byly družstevní byt.Nyní jsme společenství vlastníků s 3 předsedy. Mám dojem že platím navíc černou duši. Chtěla by jsem tuto funci navrhnout zrušit a nevím jak argumentovat,je snad povinná?

Nově zvolený člen výboru

Vložil Verka, 7. Srpen 2012 - 19:46 ::

Máme v našem SVJ výbor- 3 členy.Předseda a místopředseda jsou ve funkci již 10 let.Potíž je v tom,že třetí člen je zvolen shromážděním vlastníků,ale není zapsán u soudu.Tam je stále zapsán zemřelý člen výboru a trvá to už 3 roky.Jak donutit výbor,aby nově zvoleného člena nechal zapsat a zemřelého člena nechat z rejstříku vymazat?Děkuji za rady

Může nakládat s majetkem Společenství člen výboru na jehož majetek je zástavní právo exekutorské

Vložil D+S+R (bez ověření), 3. Srpen 2012 - 14:37 ::

Může nakládat s finančními prostředky Společenství člen výboru Společenství,na který je uvaleno zástavní právo exekutorské?( EXEKUČNÍ PŘÍKAZ K PRODEJI NEMOVITOSTÍ)

D+S+R

dotaz

Vložil darkangel333, 3. Srpen 2012 - 13:27 ::

Dobrý den mám dotaz ohledně koupě bytu od druzstva kde nejsem členem ..podepsal jsem předkupní smlouvu z družstvem a nyní mi řekli že byt do os.vlastnictvi mě nemohou prodat oni(družstvo) jedna se o dostavenou novostavbu nyní po kolaudaci poradi někdo co sítím…smlouvu mám na prodej do os.vlastnictví­. děkuji

odměny SVJ

Vložil staarman (bez ověření), 1. Srpen 2012 - 23:26 ::

Dobrý den. Jsem celkem nový ve výboru SVJ a potřeboval bych informace k odměnám členů SVJ. Zda tyto odměny podléhají sociálnímu a zdravotnímu pojištění a jakým způsobem se zdaňují. Můj názor: zdaňují se srážkovou daní 15 % u zdroje, tj. správcovské firmy, která daň pak odvede FÚ a zdr. i soc. pojištění se z této odměny neplatí, neboť se nejedná o pravněprávní vztah. Pokud si to myslím dobře, nechápu věci návazné. Za prvé: náš předseda, který peníze inkasuje a přerozděluje, si ponechává větší část s oddůvodněním, že celou částku musí jakožto živnostník přiznávat v daňovém přiznání (to jako že se to musí zdanit po druhé? to mi jako vystudovanému ekonomovi, byť dělám něco jiného, nějak nesedí).

Syndikovat obsah