Ostatní

Výměna kalorimetrů a vodoměrů

Vložil Sophia (bez ověření), 30. Červenec 2012 - 8:42 ::

Dobrý den,

při naši poslední schůzi SVJ jsme debatovali o tom, že se musí vyměnit kalorimetry a vodoměry (což ukládá zákon a je to naši povinnosti). Společnost, která náš dům spravuje nám však tvrdí, že všechny přístroje musí být v celém domě stejné a tudíž bylo nutno hlasovat, jaký typ přístrojů se u nás bude instalovat. Jelikož máme v domě cca 2 rodiny, které nikdy nedodají stavy vodoměrů a kalorimetrů včas, prý zbytek vlastníků na to doplací, jelikož estimace jejich spotřeby je reálná spotřeba se liší. Proto tedy společnost, která dům spravuje navrhovala a (silně argumentovala), že bychom měli mít měřáky s dálkovým odpočetem (podotýkám, že v našem případě skoro o 100 000Kč dražší varianta).

Vyúčtování služeb

Vložil D+S+R+ (bez ověření), 20. Červenec 2012 - 6:33 ::

Žádám o radu a to ve věci rozúčtování služeb :

nebyli dodány vlastníkům jednotek domu skutečné náklady na TUV, Teplou vodu, Studenou vodu, Výtah a osvětlení společných prostor.

I přesto že bylo již několikrát o dané doklady žádáno.

Správce dělá mrtvého brouka.( výbor mlží a odporuje jednání správce)

Veškeré finanční hotovosti jdou na účet správce.

D+S+R

Předání dokladů ostatním členům výboru

Vložil dotazovatel (bez ověření), 16. Červenec 2012 - 13:29 ::

Jeden ze členů výboru společenství dlouhodobě zadržuje u sebe veškeré doklady společenství a na výzvy k postoupení dokladů ostatním členům výboru reaguje pasivní rezistencí nebo zdržovacími taktikami. Co lze podniknout?

revizní komise

Vložil popteam, 16. Červenec 2012 - 12:21 ::

Dobrý den, mám dotaz – člen revizní komise SVJ musí nebo nemusí být vlastníkem bytu, a revizní komise musí být skutečně tříčlenná? díky I.Papež

Nedoručené nové vyúčtování kde byla jiná částka přeplatku

Vložil PN (bez ověření), 15. Červenec 2012 - 22:01 ::

Dobrý den, prosím o radu, ohledně vyúčtování. V červenci roku 2011 jsme prodali byt. Následně v dubnu roku 2012 nám přišlo vyúčtování, kde byl přeplatek 6000, ale v červenci přišla na účet částka ve výši sto korun. Když jsem zjišťoval z jakého důvodu přišlo jen 100kč, dostal jsem informaci, že nový majitel nahlásil účetní až se zpožděním že je nový vlastník a proto připočetli dvě platby nám (přestože my jsme to nahlásily předsedovi SVJ). Následně si toho všimli, vyúčtování změnili, ale nám nové vyúčtování již nezaslali. Teď nevím, jak postupovat, jsem z toho rozmrzelí, mám k tomu několik dotazů:

Platba za změnu vlastníka

Vložil Pavla (bez ověření), 13. Červenec 2012 - 14:34 ::

Dobré odpoledne, nejprve se omlouvám, jestli vznesu dotaz, který se tu třeba již řešil. Jsem zde na portálu i v SVJ naprostým nováčkem a odpověď jsem nenašla.

Teď k problému: Koupila jsem byt v OV, v době je poměrně nově založené SVJ (platnost od dubna 2012). Správcem domu je družstvo, které je současně bývalým majitelem bytů a nyní vlastníkem méně než oné 1/4. Na začátku jsem se ptala předsedy SVJ, komu mám platit zálohy na služby a s kým vůbec domluvit předání předávacího protokolu a vyúčtování současného stavu. Předseda SVJ mě odkázal na družstvo, že družstvo je správcem a vybírá platby. SVJ prý dosud nemá funkční účet, takže se platby na účet SVJ teprve zavedou (pravděpodobně v září).

Převod účatnictví z Družstva na SVJ

Vložil Lubor Dvořák (bez ověření), 13. Červenec 2012 - 12:02 ::

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaká lhůta, do kdy musí družstvo po vzniku SVJ předat veškeré dokumenty a účetnictví novému subjektu. Jsou nějaké podmínky, které musí být splněny nebo přesně daná lhůta?

Konkrétně jsme v situaci, kdy SVJ má smlouvu s novým správcem, účet v bance a IČ, ale družstvo stále otálí s předáním kompletní dokumentace, oddaluje schůzku i převod financí z Fondu Oprav i z takzvaného Statutárního fondu. SVJ již dva měsíce funguje a není schopno hradit své závazky, protože veškeré finance i platby zatím chodí na družstvo.

Výbor - zadlužení společenství, odvolání

Vložil naucek, 13. Červenec 2012 - 9:48 ::

Přeji hezký den,

mám dotaz. Stala se nám taková věc… Ve SVJ se přistoupilo k rekonstrukci vodovodu. V minulých letech při plánování akcí do budoucna zanesena byla.Jenže stávající výbor pojal celou akci jako kompletní výměnu, částka přesáhla finanční rezervy společenství a vedl ho do dluhu. I když se s firmou výbor dohodl na doplatku až v příštím roce, přesto nás jeho jednání pobouřilo. Nic totiž se společenstvím nekonzultoval a o zadlužení rozhodl sám. Byl v tomto případě v právu? Pokud ne, co porušil? V současných stanovách se takto do podrobností nezacházelo…

Dodatečné-neopráněné naúčtování za předešlý rok

Vložil Pavel2500, 12. Červenec 2012 - 6:17 ::

Dobrý den, Společenství mi dodatečně naúčtovalo částku do fondu oprav za minulý rok, aniž by byla řádně odsouhlasena na Shromáždění (nebyla odsouhlasena ani předložena k odsouhlasení) tzn. že mi vytvořily částku, kterou vynásobily 12 x (měsíců) a poslali mi to formou faktury tak, že tuto částku přeúčtovali, neboli „odklonily“ ze záloh na teplo a vodu.Ve výsledku mám mám doplatit za teplo a vodu onu částku, kterou požadují za fond oprav.Z mého pohledu je to naprosto nepřijatelné, ale nevím jak mám postupovat...­...proto se na Vás obracím s dotaz

bytové družstvo

Vložil Lenka (bez ověření), 10. Červenec 2012 - 21:52 ::

Dobrý večer, máme takový problém. Dům s pěti byty byl bytovým družstvem od města odkoupen v roce 2010. Čtyři nájemníci se stali členy družstva, pátý se nestal a zůstal v nájmu. Odmítl podepsat novou smlouvu s BD, tudíž zůstala smlouva na dobu neurčitou s městem. Více jak rok a půl neplatil nájemné, tudíž družstvo vše předalo soudu. Nyní došlo k rozhodnutí o vystěhování z bytu, ke kterému došlo za asistence policie. Družstvo má nového zájemce na tento byt, který by se chtěl stát členem družstva, ale bylo nám řečeno, že byt lze jen pronajmout, neboť bývalý nájemce zde má trvalý pobyt. Prosím o radu jak postupovat.

Syndikovat obsah