Ostatní

Hlasování

Vložil JR (bez ověření), 2. Červen 2012 - 8:13 ::

Dobrý den, myslíte, že je v pořádku, aby v zápise ze shromáždění byl u hlasování uveden výsledek v procentech, pouze je-li někdo proti jmenovitě? U nás to nikdy nebývalo, až když jsme dvě nesouhlasily s přemrštěnými odměnami manželovi paní předsedkyně za různé služby (řadu z nich má vykonávat výbor a je za ně placen), byl výsledek pro a zdržel se uveden v procentech, ale u proti jsme byly jmenovány my dvě. Děkuji za odpovědi

zůstatek fondu oprav na jednotlivé vlastníky

Vložil petra3 (bez ověření), 1. Červen 2012 - 19:53 ::

Dobrý den, prosím o názor, případně odkaz : správce našeho SVJ nám každý rok k 31.12. dával přehled, kolik činí náklady za rok na každého vlastníka a zůstatek fondu oprav na každého vlastníka dle jeho čl. podílu. Nyní nám sdělil, že tak již činit nebude, že nám sdělí celkový zůstatek fondu oprav k 31.12 a každý ať si spočítá, kolik činí zůstatek FO na každého člena. Může si toto dovolit? děkuji za každý názor.

Odměny výboru

Vložil Anna (bez ověření), 1. Červen 2012 - 10:48 ::

Prosím o informaci, kolik kde dostávají měsíčně čistého v odměnách členové výboru, pokud se jedná o SVJ se 30 vlastníky a členové výboru jsou 3. Jde o SVJ zajišťující běžný provoz domu. Budu vděčná za každou informaci, abychom se v tomto mohli trochu zorientovat… Všem děkuji. Anna

doručování vyúčtování

Vložil Kamil (bez ověření), 1. Červen 2012 - 10:26 ::

Dobrý den, prosím o radu ohledně doručování vyúčtování v SVJ. Ze zákona má být doručeno do konce dubna. Jak ale zajistit doručení do daného termínu, když se vlastník v domě nenachází (tedy nelze ho osobně zastihnout), na výzvy nereaguje a poštu nevyzvedává (při zaslání doporučeným dopisem se vrátí zpět). Kromě nedodržení zákonné lhůty nemůžeme ani vyplácet přeplatky, protože po obdržení má vlastník právo na další lhůtu pro reklamaci, takže když ho ani nemá z výše uvedených důvodů, vše se blokuje… Díky. K. C.

účetní ztráta jako výsledek hospodaření

Vložil Makahari (bez ověření), 31. Květen 2012 - 8:35 ::

Naše SVJ vzniklo před rokem,jsem místopředsedkyní výboru a protože nejsem účetní, sleduji pravidelně tento portál(nejen diskuse o účetnictví) i stránky Ing. Klainové. Výbor SVJ obdržel od správní firmy první vyúčtování od svého vzniku.Poslala jsem jí dotaz: Prosím o vysvětlení ztráty SVJ ve vyúčtování 2011, když podle všech dostupných informací, pokud je účetnictví vedeno správně, ke ztrátě nemůže dojít. Dále o vysvětlení, proč podle zákona o účetnictví není provedena ( a nebyla prováděna) povinná inventarizace ke dni sestavení účetní závěrky (dokladovou provádí účetní, fyzickou by provedl výbor, pokud by byl Vámi na tuto povinnost upozorněn). Odpověď správní firmy: „Ztráta vznikla porovnáním výnosů SVJ na účtech úroky, poplatky a nájemné oproti nákladům bankovní poplatky (které jsem nezahrnul do nákladů rozúčtovávaných vlastníkům) a to pouze z důvodů jednoduchosti, kdy z finančních výnosů SVJ jsem uhradil finanční náklady. Dalo by se to dělat i jinak, ale nevidím k tomu důvod, protože se jedná o maličkosti. Inventarizace nikdy dělána nebyla, protože ji nikdo nepotřeboval, typ subjektů, které spravuji, nevlastní žádné rozsáhlé majetky, aby musel dělat inventuru a zůstatky na účtech jsou jasné. Samozřejmě párkrát na vyžádání jsem pro některé subjekty inventarizaci udělal a je to pouze hromádka nic neříkajících papírů. Rozhodně kvůli tomu nikdy nebyly žádné potíže. V případě likvidace je to však nutnost.“

Placení do fondu oprav

Vložil Pravda Pavel (bez ověření), 30. Květen 2012 - 21:19 ::

Dobrý večer moho se zeptat zda-li z vás přítomných někdo ví jak postupovat a podle¨jakého zákona proti notorickému neplatiči do FO a záloh na služby. Děkuji

nahladnutie do vykazov svj

Vložil kreveta, 30. Květen 2012 - 11:19 ::

Dobry den,

Mozte mi niekto poradit ci podobne ako s.r.o aj svj maju povinnost davat svoje uctovne vykazy a zavierky na prislusny okresny sud?

Mam zaujem o byt vo svj a chcem si overit ako hospodarili je to mozne niekde zistit okrem toho ze si vypytam od predsedu daneho svj ?

dakujem

pronájem spol. prostor - nepřiměřené zvýšení nájmu

Vložil pavelh, 28. Květen 2012 - 22:40 ::

Mám pronajatý společný prostor (sušárnu) za úplatu již 7-mým rokem za účelem dílny a skladu Není to za účelem podnikání, ale pro uspokojení vlastního koníčka. Jsem vlstník BJ v domě a nyní jsem se začal v jiné souvislosti „trochu“ zajímat o dění kolem výboru našeho SVJ, což se jim opravdu nelíbí, a proto se mi snaží umlčet zvýšením nájmu za společný prostor na čtyřnásobek současného. Toto chtějí prohlasovat na nastávajícím shromáždění. V pozvánce se ale výslovně neuvádí, že se o tom má hlasovat, ale je tam napsáno: „Upřesnění využívání společných prostor domu,pronájmy“.

Který soud...

Vložil pavelh, 28. Květen 2012 - 21:52 ::

Asi bude otázka vypadat banálně, ale ke kterému soudu dát žádost (jako vlastník BJ) o zneplatnění shromáždění a co taková sranda stojí?

Náklady na tepelnou energii na vytápění

Vložil Lene007 (bez ověření), 28. Květen 2012 - 21:43 ::

Dobrý den, je možné při vyúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění postupovat dle § 4, odst. 5 vyhlášky 372/2001 Sb., tedy rozúčtovat náklady na tepelnou energii na vytápění v bytech, kde nejsou instalovány měřiče tepelné energii … obdobně jako u složky základní a to i přes to, že měřiče instalovány v jednotlivých jsou, ale Společenství vlastníků si odhlasovalo na poslední schůzi rozúčtování nákladů dle podlahové plochy. Takže měřiče se vůbec neberou v potaz. Děkuji předem za odpověď.

Syndikovat obsah