Ostatní
rozuctovani vody po odpojeni od centralniho boileru
Dobrý den,
jedná se o to, že naše SVJ má v domě společný odběr studené i teplé vody za pomocí společného boileru, který je napojen jak na tuhá paliva, tak i na elektrické vytápění. Jednotky nemají nainstalovány vodoměry. Tím pádem se voda účtovala na počet osob v každé jednotce SVJ za měsíc. My jsme na schůzi SVJ oznámili, že se dále nebudeme podílet na společném chodu odběru teplé vody (že si nainstalujeme v naší jednotce vlastní boiler). Takto jsme učinili (nainstalovali jsme si boiler a jeden vodoměr na odběr studené vody, teplou vodu ohřívanou společným boilerem, tedy už nevyužíváme, ostatní přívody vody do naší jednotky jsme zaslepily, to vše odborným pracovníkem). Poté, co jsme tak učinili, si po nějaké době SVJ koupilo a namontovalo nový společný boiler, který už nijak nevyužíváme.
Nesmyslné rozúčtování tepla, co dělat?
Prosím o radu, jak postupovat.
Naše situace: novostavba (9/2010) zateplená, 52 bytů, společná plyn.kotelna na TUV a topení, kalorimetry i vodoměry v bytech, náš byt má 103,7m2. Většina bytů je neobsazených (neprodaných), SVJ i správce v jedné osobě vykonává developer (prodejce bytů), jsme rodina 2+3 děti z toho nejmladšímu jsou 2 roky.
Dostali jsme první vúčtování záloh SVJ za období 1.12.2010 – 31.12.2011 tzn. 13 měsíců. Celkové náklady na teplo nám byli vypočítány na 40.700 Kč za těchto 13 měs. při náměru 42,9 m3 na TUV a 10.247 kWh na topení. Nedoplatek činí 18,5 tis. Kč. Při srovnání s ročními náklady podobné rodiny na TUV a topení plynem v rodinném domě o ploše 150m2 ve výši 24 tis. Kč je to zjevná nespravedlnost. Budeme vyúčtování reklamovat, ale jak můžeme dosáhnout toho, aby SVJ (a developer v jedné osobě) změnil výpočet?
Špatné vyúčtování služeb dle počtu osob
Dobrý den, bydlím v bytě v osobním vlastnictví od roku 2005, kde jsem byl hlášen jen já. Od května roku 2011 jsem k sobě přihlásil přítelkyni a dvě děti a změnu nahlásil na správcovské firmě, která se nám stará o dům kde máme SVJ. Pořád jsem měl dojem, že platím dost peněz za bydlení a dnes jsem zjistil, že ač jsem byl od roku 2005 do května 2011 v bytě hlášen jen já, tak jsem vše platil chybou správcovské firmy za 2 lidi (TUV, voda, úklid, výtah, elektřina, odpad) a když jsem vloni hlásil změnu počtu osob na 4, tak mi vynásobili původní změnový list x4 v domnění, že to bylo rozepsáno jen za mě, a tudíž jsem teď již rok platil a stále platím vše za 8osob.
Finanční vyrovnání za nevyměněná okna.
Prosím o informaci, jak postupovat v následujícím případě: Před vznikem našeho SVJ bývalý vlastník vyměnil cca 55% oken z důvodu havarijního stavu. Nájemníci výměnu nehradili. Tato skutečnost se nijak neprojevila při odprodeji bytů do soukromého vlastnictví. Byla stanovena cena za m2 bez ohledu na to, jaké opravy byly v jednotlivých bytech provedeny. V loňském roce byla provedena kompletní rekonstrukce panelového domu včetně výměny zbylých oken a balkónových sestav. Mají vlastníci u kterých nebyla provedena výměna již jednou vyměněných oken nárok na finanční vyrovnání? Platí do fondu oprav ze kterého je financován úvěr i na vyměněná okna v rámci rekonstrukce, přestože v jejich bytě zůstala okna vyměněná původním vlastníkem.
volby do výboru SVJ
Dobrý večer, během volby výboru SVJ došlo k situaci, že byli zvoleni 2 členové výboru nadpolovičním počtem hlasů, přičemž třetí člen nedosáhl nadpoloviční většiny, ani jeho oponent. Jak dále postupovat při volbě třetího člena, když dohoda nezaručí 100% souhlas všech členů. Může být třetím členem osoba, která byla zapsána do OV v katastru jako první aniž by to vyžadovalo dohodu všech vlastníků? Děkuji, Petr
Vedení účetnictví
Dobrý den. Obracím se s prosbou na pana Pavla a Lake, na které mě s mým problémem odkázala paní Klainová. Jsem předsedkyně výboru a kromě správy domu vedu i účetnictví našeho SVJ.V předešlém roce jsme všichni 3 členové výboru dostávali odměnu(nebyla to velká částka,na rodinu 140Kč pro všechny).Jak už to ale bývá,někteří se ozvali,že odměny platit nebudou,že nejsou s naší prací spokojeni.Já, že dělám vše špatně a že se vedení zadá externí firmě. Od ledna 2012 se proto odměny přestaly vyplácet. Na schůzi v únoru došlo k bouřlivé reakci,protože část byla
Komu patří potrubí na teplou vodu od výměníku do objektu?
Viz. subject. Modelová situace 3× panelový dům „přilepený“ na sobě. V suterénu prvního domu je výměníková stanice PTAS pro ohřev vody. Následně vede potrubí skrz suterény obou domů až do domu na opačném kraji (cca 65m). V tomto domě již proběhla výměna rozvodů teplé vody, ale jen na hranici objektu.
Zmiňovaná část potrubí je v původním stavu s původní izolací z roku 1975 a nyní bychom jej rádi vyměnili. Komu patří toto potrubí? Je toto potrubí „naše“ a můžeme jeho výměnu hradit z fondu oprav?
Hlasování korespondeční metodou
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s korespondenční metodou hlasování, a zda ji lze zakomponovat do stanov SVJ jako možnost hlasování při nepřítomnosti vlastníků na shromáždění. Bohužel se nám stává, že ne všichni vlastníci se z různých důvodů ( zdravotních, nezájmu atp. ) zúčastní shromáždění a my nejsme schopni získat dostatečný počet hlasů v důležitých hlasováních. Za odpověď a případnou radu předem děkuji.
Jak se hradí služby v SVJ?
Dobrý den,
a ještě tento dotaz: v našem SVJ proběhlo Shromáždění a jedno
z usnesení zní:
Shromáždění rozhodlo že náklad na úklid společných prostor v domě
se stanovuje tak, že základní sazba je za 1.vní osobu v bytě 100-Kč za
druhou a další 100-Kč x 1.75
Z přítomných Proti: 10 (Y%); Zdržel se: nikdo (0%); Pro 20(XX%) –
usnesení bylo schváleno
V katastru nemovitostí jsem já a manželka a bytě nás je celkem 5. Nevím
jak to mají ostatní – v odpovědi na můj dotaz mi bylo řečeno, že jde
o údaj, který abych mohl vědět, že bych musel doložit písemný souhlas