Ostatní
Roční účetní závěrka - schválit, nebo neschválit ?
Dobrý den,
seznámím vás s podklady na schůzi shromáždění vlastníků jednotek.
Fond na splátky úvěru revitalizace domu:
Počáteční stav k 1.1.2011 –969 144,– Kč
(3.2.2011 schváleno usnesení o zaplacení dlužné částky zpětně za roky
2009 – 2010)
Předpisem v měsíčních platbách vlastníků 1 782 452,– Kč Úhrada
dlužné částky za roky 2009–2010 909 316,–
-------------- Tvorba celkem 2 691 768,–
---------------------------------------------------------Měsíční splátky
stavebního spoření 704 244,– Kč
celoroční vyúčtování
Dobrý den, po obdržení celoročního vyúčtování, které se skládá z vyúčtování nákladů pro konkrétní byt. jednotku a vyúčtování nákladů pro celý dům jsem zjistila, že při uzávěrce za rok 2010 jsme měli jako zůstatek v FO částku 550 000, na počátku roku 2011 jsme měli jako částku z minulého období /tak je to uváděno ve vyúčtování/ částku 521 000, neměly by být tyto dvě čásky stejné, tedy jako konečný a počáteční stav?? Děkuji za vaše odpovědi.
Vyúčtování za rok 2011
Žádám o názor ve věci celkového vyúčtování za rok 2011. A to:
Před 2.týdny jsem žádal výbor Společenství o opis ( nahlédnutí)daných investic, způsobem který je v souladu ze stanovami Společenství. Místo toho svolala předsedkyně výboru Společenství Shromáždění, kde bude pouze přednešení vyúčtování daných investic.
Pojal jsem podezření, že jde o porušení dobrých mravů ( klička v zákonu 72/1994sb.)
I správe který vede účetnictví v Našem Společenství nesplnil daný termín dodání daného vyúčtování do rukou vlastníků bytových jednotek domu.(Společenství vlastníků bytových jednotek domu).
Předkládání závěrky soudu
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s podáváním účetní závěrky soudu. Našemu SVJ zemřel účetní a bohužel při předání papírů se zjistilo,že se vlastně účetnictví skládalo pouze do desek bez jakéhokoliv dalšího účtování…naše chyba, vím. Je tomu asi 14 dní co přišel dopis od soudu že se mají předložit účetní závěrky od roku 2002 dosud. Já jsem pouze účetní v podnikatelské sféře a tam předkládám závěrku na OR, ale s účtováním SVJ nemám zkušenosti a tyto informace mám od včerejška. Předem děkuji za vaše
Zálohy na správu domu a jejich vyúčtování
Jsme nedávno ustavené SVJ v novostavbě bytového domu. Když jsem se začal zajímat o způsob stanovení příspěvků na správu domu, tak jsem zjistil:
- Platíme zálohy do fondu oprav a provozního fondu. Ano vím, že fond je chybný výraz, řekněme tedy, že se jedná o dlouhodobé zálohy DZ a krátkodobé zálohy KZ.
- Na DZ se přispívá podle SVP.
- Na KZ se přispívá podle 5 různých(!) pravidel, a to podle toho, o jaký výdaj se věcně jedná. Řekněme, že pravidla byla stanovena dohodou a tedy platí (alespoň do té doby, než si to nějaký vlastník rozmyslí a spočítá si, že platit podle SVP by bylo pro něj výhodnější). Zatím platí všichni, v tom problém není.
Příjem z pronájmu antény
Před 5 týdny jsem na tomto portále položil dotaz, zda může shromáždění vlastníků rozhodnout hlasováním o přenechání finančních prostředků z pronájmu antény mobilního operátora ve " fondu oprav" bez souhlasu jednotlivých vlastníků. (Smlouva s operátorem je řádně schválena shromážděním vlastníků s tím že příjem z pronájmu je příjmem jednotlivých vlastníků podle spoluvlastnických podílů. To je dáno mimo jiné i potvrzením správce pro podání přiznání k dani jednotlivým vlastníkům). Přesto, že mi Lake na můj dotaz částečně odpověděl, prosím o názor i dalších, kteří se s tímto problémem již setkali.
mzdový list
Nové SVJ. Chceme zaměstnat na úklid paní v důchodu. Víme, že si asi i jinde taky úklidem a pod. přivydělává. Asi různě, o nějakém daňovém prohlášení asi neví nic. Nechceme to komplikovat potřebujeme to udělat pro nás SVJ co nejjednodušeji. Myslím, že lze na DPP, odměna je 120,– Kč na hod. brutto, s předpokládaným počtem hodin 3hod./týden,12 hod./měsíc, 1 440,–Kč brutto/měsíčně. Předpokládám srážkovou daň 15%. Dotaz: Soc.p., zdrav. a nem. p. se neplatí? Je nutné vést mzdový list a případně jaké jsou další povinnosti? Ve výkladech k této odměně se uvádí, že jde o specifickou formu odměny za práci, která není mzdou ani platem.
Podnájemník problémy
Dobrý den, už si nevíme rady, prosím o pomoc.
Máme v domě podnájemníka u jednoho z 12 vlastníků bytových jednotek. Paní (majitelka) je trvale nemocná, ale ne fyzicky. Podnájemník pochází ze speciální zvláštní školy, pouze ZŠ, jinak dále bez vzdělání a práce. Manipuluje s paní a dělá problémy mezi lidmi v domě. Neustále řeší proč není tohle opraveno, jednou se vrtá v zámcích, jindy ve zvoncích, proč je tohle tak a ne po jeho. Vysvětlovat mu něco nemá cenu, prostě základní principy soužití a fungování společenství vlastníků bytových jednotek nechápe.
bezmocnost
Dobrý den,
jsme SVBJ o 6 byt.jednotkách.Jedna rodina si
půjčila z fondu oprav hotovost, kterou částečně splatila.V době své
fin.krize, půjčku přestala splácet.Na danou situaci účetní/členka
výboru SVBJ/ostatní neupozornila.V době, kdy na podezření
o nesplácení upozornil jeden z členů SVBJ,měla rodina byt daný
k exekuci. Výbor se domlouval ústně,poté se sepsal splátkový kalendář,
který nedodržela.Dražba proběhla, a dluh dané rodiny zůstal. V současné
době jsme zjistili, že byt byl vydražen pouze s pozemkem pod budovou, a
zahrada se zděným, zahradním domkem plus 1/6 pozemku kolem budovy/vše v OV
k bytu/ zůstala rodině.V dohledné době má proběhnout dražba zahrady
s domkem, a co bude
Plná moc při hlasování
Dobrý den, Dva vlastníci, kteří se neúčastnili schůze SVJ, mi poskytli plnou moc k hlasování. Výboru jsem oznámila, že mám plnou moc, podepsala v zastoupení prezenční listinu a hlasovala. Výbor si tiskopisy s plnou mocí nevyžádal a mě nenapadlo je výboru předat. Je možné to udělat dodatečně, den po schůzi? Teď výbor říká, že je hlasování zpochybněno. Děkuji luckyam

Poslední komentáře