Ostatní
odvádět či ne?
Chci se zeptat, dělám pro barák úklid a 1× za měsíc mě domovnice na základě daňového dokladu předá 700,– z fondu oprav, jako odměnu za občanskou výpomoc..už tak je to málo a proto mě zajímá, přiznávat to ve svém dańovém přiznání, když jsem zaměstnanec nebo se na to celé vykašlat a nikde nic nepřiznávat? díky
Může předseda SVJ používat vlastní bank. účet?
Je možné aby předseda SVJ používal svůj vlastní účet? Např. platíme zálohu za energie na účet SVJ ale přeplatky jsou nám posílány ze soukromého účtu předsedy SVJ. Může předseda dělat takovéto machinace? Nikde ve stanovách to nemáme ani jsme o ničem takovém nikdy nehlasovali.
Odmena + dan. priznani + form. 5460
Dobrý den,
chci se zeptat jestli je nutné v případě daňového přiznání FO (změstnanec) zahrnovat do vlastního danového přiznání i příjem z odměny BD/SVJ. Z odměny byla standardně odvedena daň i ZP.
Pokud ano, tak co by mělo být v formuláři 5460–19 na řádce 1,6,8,9? Hrubá odměna byla 15000Kč.
formulář 5460–19 … je to správně??
- – – – – – – – –
1=15000 hr. mzda
6=2025 ZP zamestnavatel+zam(1350+675)
8=16400 super hruba mzda
9=2460 daň zaplacená na FÚ.
– – – – – – – – –
Předem děkuji. Pavel
vyúčtování nákladů na byt
Přistěhoval jsem se do bytu,který je teď v mém osobním vlastnictví.Správce mi předložil vyúčtování za rok 2011 a to jen konečné částky bez bližších údajů.Požadoval jsem informaci,jak byly čerpány peníze z fondu oprav.Na co byly použity,kolik to stálo a pod. Dále vyúčtování vztahující se konkretně na můj byt.Bylo mi odpověděno,že není nikde předepsáno žádným obecně závazným právním předpisem,jak má vyúčtování vypadat.Mám nějakou možnost kontroly,jak je nakládáno s mými penězi ?
Co je správou domu - "chov opic", "úklid chodníku města" ?
V příspěvku je
prezentován judikát ze kterého se dovozuje možnost, že by SVJ mohlo koupit
parkoviště – nebo podle LAKA může pěstovat opice, kozy, apod.
V příspěvku je
zase, že cit.„…ekonomicky oprávněné náklady i „náklady spojené
s užíváním zastavěného pozemku včetně pozemku navazujícího“.
Navazující pozemek nemusí být ve vlastnictví SVJ…“
Kdo může vést účetnictví SVJ?
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem ohledně účtování SVJ.
Jsem vlastníkem bytu ve SVJ i členem výboru, pro náš dům vede účetvnictví firma, se kterou ostatní společníci nejsou spokojeni a navrhli, jestli bych nechtěla vést účetnictví pro dům já (jsem sice účetní, ale ve veřejné správě, takže tohle moc neovládám, jsem ovšem ochotná se do celé věci zasvětit). Jsme malé SVJ (celkem 6 bytů), tak si myslím, že by to nad mé síly nebylo se naučit i toto.
Ale proč se obracím na vás. Jedna ze spolumajitelek mi řekla, že abych mohla védst účetnicví pro naše SVJ, musím si udělat živnostenský list, čehož jsem se docela zalekla, protože to nyní v plánu nemám (jsem na mateřské dovolené). Je to již 2 rok po tom, co jsme o celé věci jednali u notářky (v tu dobu jsme převáděli byty do OV), tak si to úplně nepamatuji, ale mám pocit, že nám tenkrát paní notářka tvrdila, že pokud jsem vlastníkem bytu v SVJ, tak pro vedení účetnictví pro náš dům, bych ŽL mít nemusela. Nebo ano? Mohli byste mi prosím sdělit jak to ve skutečnosti je? Co je potřeba k vedení účetnictví SVJ?
Kontrola účetních dokladů SVJ
členka výboru dostává od správce duplicitní výstupní sestavy z počítače (HK, deník dokladů,a další sestavy) dále i kopie bankovních výpisů. Chci si ověřit v jakém stavu je účetnictví SVJ a proto jsem žádal členku výboru o zapůjčení těchto sestav za rok 2011. Členka výboru a ani nikdo jiný s účetnictvím nemá žádné zkušenosti. Protože mám obavu, že to není s účetnictvím zcela v pořádku (pracoval jsem v tomto oboru 40 let) tak jsem požádal členku výboru o zapůj-čení těchto dokladů ke kontrole. Ona to kategoricky odmítla s tím, že budu mít možnost nahlédnout do těchto dokladů na členské schůzi. Na členské schůzi se přece nedá nic kontrolovat a pouhé nahlédnutí na sestavy nic neřeší. Ve stanovách a podobných předpisech se mluví o nahlížení do dokladů. Je v tom
kontrola plus revize a čištění kominů
Dobrý den ,
chci se zeptat jak postupovat při problému , každý rok provádíme čištění plus kontrolu a revizi komínů společně v panelovém domě každý vlastní svůj komínový průduch a platíme si to každý sám u jednoho máme problém ten si nechává čištěni a revizi dělat samostatně o tomto problému jsem s Kominíkem mluvil než mu prováděl čištění i kontrolu,ale při topení což má na tuhá paliva dochází k průniku kouřů přes komín do šachty , oslovili jsme ho ne jednou a požadovali protokol o vyčištění plus kontrolu a odbornou revizi tohoto komínu a nechce ji předložit prosím o radu jak postupovat dále děkuji předem.
převod pohledávky SBD za vlastníkem na SVJ
dobrý den naše SVJ vzniklo v roce 2011 a zároveň s tím jsme „získali“ vlastníka neplatiče. Majitel dlouhodobě neplatí ani do „FO“ ani zálohy za služby. První žaloba je z roku 2009, druhá z roku 2011 a obě jsou už pravomocné. Naší prioritou (do konce roku jsme měli správu SBD) je se dlužníka zbavit a zároveň se potýkáme s názorem SBD,že vznikem SVJ s právní subjektivitou je to teď naše pohledávka v celém rozsahu. Mají pravdu ? Pokud tomu tak je, jsou kromě dluhu naše i náklady na soudní řízení, právníka atd., které vynaložilo SBD ? děkuji V.Ne
Zaúčtování zisku použitého v dalším období ke krytí nákladů spojených se správou domu (§20(7)ZDzP)
Prosím poraďte jak účtujete použití částky, která byla dle §20(7) ZDzP odečtena v předchozím roce od základu daně. Tuto částku celou použijeme ke krytí nákladů souvisejících se správou domu, ale nejsem si jistá jak to správně zachytit účetně. 931 HV ve schvalovacím řízení, pak po schválení 931/932 (nebo 911) a pak nevím, zda nějak zohlednit při tzv. čerpání záloh na náklady na správu domu, které účtuji 324/649 nebo zachytit v účetnictví jinak? Moc děkuji za vaše zkušenosti, Benešová

Poslední komentáře