Ostatní

soudní proces

Vložil petlek, 29. Únor 2012 - 18:02 ::

SVJ dlouho urgovalo úhradu podílů na opravě domu u dvou spoluvlastníků, kteří prostě nesouhlasili s rozhodnutím většiny.

Snahou SVJ bylo se dohodnout a vše vyřešit smírčí cestou. Když to k ničemu nevedlo, Výbor SVJ se obrátil na soud.

V následném soudním procesu SVJ neuspělo, ale pouze z důvodu, že protistrana se odvolala na promlčení,soud jí dal za pravdu a následným problémem se již nezabýval.

SVJ musí nyní uhradit soudní výlohy žalovanému.

Aby SVJ mohlo zaplatit náklady soudního řízení, rozhodlo na svém shromáždění o navýšení fondu SVJ.

Vyplacení odměn - v OR je zapsána právnická osoba

Vložil Eliška (bez ověření), 28. Únor 2012 - 7:45 ::

když je v OR zapsána právnická osoba, zastoupená osobou, která jedná za SVJ – probíhá vyplacení odměn na zastoupenou osobu – včetně všech odvodů, pochopitelně dle výše odměny. Prosím, o názor. Děkuji Eliška

Variabilní symbol - identifikace platby pro příjemce

Vložil Jana B (bez ověření), 22. Únor 2012 - 23:09 ::

Dobrý den, jak postupovat v případě, že člen SVJ – vlastník bytu – nepoužívá správně přidělený varialbilní symbol pro identifikaci plateb měsíčních záloh? Je povinností zpracovatele přijatých plateb na účet SVJ identifikovat platbu jinak – např. dle jména majitele účtu či z poznámky u platby – je tato identifikace platby jednoznačná a dostačující? Je správné platbu bez VS či s chybným VS nazaúčtovat a vést vlastníka jako dlužníka? Jak přistupovat ke zpracování plateb, kdy vlastník platí za více jednotek v objektu (byt, garáž, sklep) bez identifikace?

Platby developera do FO

Vložil Markéta Vaníčková (bez ověření), 22. Únor 2012 - 12:09 ::

Jak na developera, který v novostavbě vlastní ještě 3 neprodané byty a neplatí zálohy do FO? Dluží zálohy už za půl roku a dle jeho vyjádření „nikdy nic platit nebude“. Na upomínky nereaguje. Nyní jsme zvedli zálohy do FO a stavebník, developer (= majitel tří BJ) se chce s námi sejít, aby se s námi domluvil, že nic platit nebude. Porušuje stanovy, zákony – bude lepší to dát k soudu?

Budoucí závazek z vyúčtování služeb atd. po ukončení členství

Vložil Zevla, 19. Únor 2012 - 9:13 ::

Dobrý den !
Člen SVBJ nám oznámil předem, že byt bude prodávat. Hledal jsem v zákoně o vlastnictví bytů, ve stanovách (prakticky vzorových), možná hledat neumím, nenašel jsem ani ve FAQ zde a proto vznáším dotaz : prodej bytu je výlučně jeho záležitost. Slušně nám to oznámil. My mu v tom nemůžeme bránit. Ale víme, že mu zřejmě vznikne nedoplatek z vyúčtování služeb a za TUV a topení za r.2011, to bude známo až v době, kdy již nebude vlastníkem BJ a tedy ani naším členem. Dokonce se ještě na něj bude vztahovat totéž vyúčtování za r.2012 (jen za 2 měsíce), i tam může dojít k nedoplatku. Jak postupovat, aby nedošlo k tomu, že se „ztratí“ ve světě, nebo budeme vědět, kde bydlí, ale prostě nebude chtít doplatit a můžeme pak postupovat podle čeho a jak ? Právník nejsem, ale zdá se mi, že z tohoto hlediska je jak v zákoně o vlastnictví bytu, tak ve stanovách (vzorových) jakési právní vakum, pokud mne někdo odkáže na občanský zákoník, pak si myslím, že to je alibismus ze strany zpracovatelů předchozích uvedených právních dokumentů. Nebo se mýlím ? A jak postupují v jiných SVBJ, vždyť tento problém musí být velmi frekventovaný, ne ?

Odměny výboru SVJ podle nových pravidel

Vložil Petra (bez ověření), 18. Únor 2012 - 20:40 ::

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, jak je to s možností vyplácení odměn výboru SVJ kdy částka překročí 2500,– Kč. Naše správcovská firma nás nutí k vyplácení odměn měsíčně( doteď jsme měli čtvrtletně). Zajímalo by mne, jestli musíme přistoupit na měsíční vyplácení, když by nám několikanásobně stouply náklady jak bankovních poplatků, tak i poplatků firmě za zpracování mezd. Děkuji Petra

Splátka úvěru vs. příspěvek na správu

Vložil Martin (bez ověření), 18. Únor 2012 - 6:59 ::

Dobrý den, pročetl jsem snad všechny diskuze, bohužel jsem nenašel odpověď na otázku, která mne trápí. Naše SVJ provedlo v uplynulém roce modernizaci domu, zateplení, okna atd. V současné době někteří vlastnící projevily zájem o mimořádné vyplacení své alikvotní části úvěru. Samozřejmě chtějí také ponížit měsíční příspěvek na správu domu a pozemku a to i o teoreticky ušetřené úroky.

1. dle mého názoru mi §15ZoVB nedává možnost tuto mimořádnou splátku zohlednit i v úrocích, poté by přepočteně činila záloha u vlastníků s úvěrem např-. 22Kč/m2,u vlastníků bez úvěru pouze 20 Kč/m2.

Úklid-fakturace částky za čistící prostředky a ohřev teplé vody-2xDPH?

Vložil PN8, 17. Únor 2012 - 18:08 ::

Dobrý den,

naše SVJ má uzavřenu smlouvu o správě domu s profesionální firmou. Firma má uzavřenu smlouvu-dohodu o provedení práce s jednou nájemnicí v domě (zatím na 3 měsíce), která provádí úklid. Za provedenou práci ji dle smlouvy za 3 kalendářní měsíce přísluší odměna 4800,–Kč čistého dle platného zákona o mzdě. Dále je nájemnici na konci tří měsíčního období vyplácena částka ve výši 1200,–Kč čistého na čistící prostředky a ohřev teplé vody. Na daňovém dokladu od správcovské firmy je uvedena hrubá mzda 5655,–Kč a částka za čistící prostředky a ohřev teplé vody 1440,–Kč (tzn. včetně 20% DPH).Dále si účtuje 400,– Kč včetně DPH za vedení administrativy.

Bc. Alois Včerejší

Vložil Anonymous, 17. Únor 2012 - 14:14 ::

SVJ pronajímá prostory. Má SVJ povinnost vystavit mi potvrzení o zdanitelných příjmech pro finanční úřad? Pokud ano, do jakého data? Musím o vystavení tohoto potvrzení žádat, a nebo je povinností SVJ toto potvrzení vystavit bez žádosti?

parkování v zimě

Vložil Ivana (bez ověření), 17. Únor 2012 - 13:16 ::

Dobrý den,mám dotaz vlastník parkuje auto na místě kde padá sníh ze střechy( několikrát byl upozornˇován aby si přeparkoval) co když mu na auto spadne sníh a poničí ho jsme povinni mu platit opravu?Nebo co mám dělat? Děkuji

Syndikovat obsah