Ostatní
Podepisování účetní závěrky
Mám dotaz ohledně povinnosti podepsat účetní závěrku. Rezignaci na funkci PV jsem podala 6.12. a 6.1. vypršela výpovědnílhůta. Nejsem již tedy dva měsíce pověřeným vlastníkem. Společenství nebylo schopno do konce února nikoho zvolit a teď už nový PV je, ale není ještě zapsán na soudě. Finanční správce mi tvrdí, že musím závěrku podepsat, protože jsem v minulém roce PV byla. Nezdá se mi to v pořádku. Prosím poraďte.děkuji
fOND OPRAV
dobý den mame založeny SVJ dva roky.Do fondu oprav posilame měsíčně 1500kč.Dělali se tady nvý dveře bez našeho vědomí na chodbě nové osvětlení zazdil se druhý unikoví vchod to vše bez jaký koliv schuze tu jsme neměli za cele dva roky ani jednou tady to vše udělal předceda s mistopřecedou.Ted jsme svolali schuzi chtěli jsme vidět viučtovaní a faktury ale nedostavil se ani předseda ani mistopředseda.Ted jsme se dozvěděli že si chtěj koupit do svého vchodu kotel a topit uhlím.Někteří jsme se odpojili od stareho kotle protože někteří nedavali na uhlí udělali jsme si elek.
Výkup vodoměrů a ITN
Vyměnili jsme vodoměry a je nám líto staré odevzdat do sběru. Vykupuje je někdo na repasování? Máme jich asi 110. To samé ITN, elektronické, stačí vyměnit baterku a jedou dál. Dík.
Kdo hradí náklady na advokáta, soudní výlohy a spoluúčast?
Dobrý den,
náš výbor rozhodl v určité věci, s čímž nesouhlasí jeden z vlastníků a podává na výbor žalobu o náhradu škody způsobenou rozhodnutím výboru.
Výbor je pojištěn s 10% spoluúčastí.
V případě, že výbor soudní spor prohraje a bude muset zaplatit škodu, kdo bude hradit náklady na advokáta, soudní výlohy a onu 10% spoluúčast. Budou to jednotliví členové výboru jako fyzické osoby a tedy budou platit ze „svého“ nebo bude náklady a další výdaje hradit výbor jako orgán SVJ, tedy ze společných peněz SVJ?
Děkuji.
platnost rozhodování-volby
Prosím,dovolím si zde položit otázku ke zjištění oprávnění spolurozhodování na činnosti našeho Společenství vlastníků v případě změny majitele na Katastru nemovitostí.Problém je ten, že náš byt ve Společenství je veden v rámci SJM (společné jmění manželů) a takto registrován na KN.V současné době můj manžel chce prakticky celý byt převést na mou osobu.Po provedení změny na KN bych se tedy stala majitelkou bytu pouze já i když by manžel měl věcné břemeno na tento byt.Dle zákonných nařízení v zákoně č.72/94 Sb.by tedy asi padlo jeho hlasovací právo v rámci Společenství.Prosím,dotazuji se?Je tedy pravda,že by hlasovat právo neměl a jinak,když bych já se schůze Shromáždění nemohla zúčastnit,musela bych manželovi předat plnou moc ke schvalování? Platil by tedy pro naší bytovou jednotku jeden hlas za mě? Platí do současné doby při hlasování pro nás dva počet hlasů dělených dvěma? Tedy 2×1/2? Bohužel,nikde jsem se o této skutečnosti nedozvěděla a dotazem u jednoho právníka mně tento sdělil,že se touto problematikou nezabývá a nikoho takového (právníka) ve svém okolí nezná.Děkuji za pochopení.
Platnost nového Obč.zákoníku - dotaz
Dobrý den,prosím, mohl by mně zde někdo sdělit,od kdy by měl po schválení v Parlamentu platit nový Obč.zákoník? Opravdu se tím má zrušit zákon č.72/1994 Sb.včetně dalších příslušejících zákonů a vyhlášek ke Společenstvím? Děkuji,snad nikoho tím zde neotravuje,když tak mi promiňte. Říha Jan
soudní proces, exekuce
Dobrý den,
v jiném příspěvku se zde řešil soudní proces (http://www.portalsvj.cz/…oudni-proces)
a SVJ, které jej prohrálo a náklady které musí zaplatit spoluvlastníci za
SVJ-prohraný spor
Shrnu svoji situaci:
- v našem SVJ (60 bytů) máme také neplatiče, Podali k soudu návrh platebního rozkazu kde byl úspěch vyjádřený „usnesením soudu o vykonatelnosti“ – 2008/2. Byl stanoven exekutor a byl mu případ předán 2009/9 (v této době pak jsem si koupila byt v SVJ). Prostě idylka.
- Jenže od té doby je na zveřejněném souhrnném měsíčním vyúčtování každý měsíc veden POUZE každo-měsíční náklad „na správu exekuce“ (=~2000 placené nevím komu) a nic se neděje. Výbor se od té doby změnil 2× a pokaždé tvrdí, že případ „se řeší“ a bude až „se vyřeší“ – asi sám od sebe.
Rozúčtování nákladů na služby pří provádění svépomocí.
Dobrý den jsme společenství vlastníků a problém spočívá v tom, že jsme bytovka se šesti byty v osobním vlastnictví a k nim náleží zahrada (cca 1500m2). Jeden spoluvlastník se z bytu odstěhoval a jeho byt je prázdný. Zaslal mi dopis ve kterém mě informuje, že se odstěhoval a abych to vzal v úvahu při plánování služeb (úklid společných prostor a sekání trávy). Úklid a sekání trávy si zajišťujeme svépomocí. Ostatním spoluvlástníkům se nelíbí, že by museli sekat za něj. Tak jsem mu napsal, že je stále majitelem bytu a, že má povinnost se o společné části starat i, když zde nebydlí. Dostal jsem odpověď, že si myslel, že se sekání rozloží na ostatní spolumajitelé, ale pokud né, tak ,že je obecně povinnost posekat trávu 2× do roka a tím pádem při počtu šesti bytů na něj vyjde sekání jednou za tři roky a to, že je schopen si zajistit. Samozřejmě že si trávu sekáme častěji a tato odpověď ostatní spoluvlastníky velice rozhořčila.
podnikání v domě SVJ
Obracím se na Vás s prosbou o radu k řešení nové situace v místě našeho bydliště. Jsme obyvatelé bloku domů, který byl jedním z první družstevní výstavby v Praze na konci 50 let minulého století. Od té doby byly byty privatizovány a v současné době obývají blok 64 bytů jejich majitelé, vesměs původní družstevníci , dále jejich děti a vnuci. V dotyčném bloku ale zůstaly dva nebytové prostory v majetku družstva, z nichž jedním je obchod , provozovaný vlastně od vzniku předmětného obytného celku. Odjakživa byl obchod provozován českým provozovatelem, ovšem ode dneška ho převzali asijští obchodníci.
Změna způsobu užívání - souhlas ostatních vlastníků byt,jednotek
Vlastník suterénního nebytového prostoru chce požádat o změnu způsobu užívání na byt. Tento prostor byl před lety vyjmut z bytového fondu z důvodů hygienických – pronikání vlhkosti. Lze takovou změnu odmítnout? Karel 47

Poslední komentáře