Ostatní

Vnitřní kameninový svod dešťové vody

Vložil svj2714 (bez ověření), 31. Březen 2012 - 15:44 ::

Má někdo zkušenost z opravou kameninových vnitřních svodů o světlosti 150 mm a výšce 16 m nebo kontakt na firmu která se touto činností zabývá? Nejedná se o destruktivní metodu výměny stávajícího potrubí.Dík

Zdanění odměny členům výboru

Vložil aleš, 30. Březen 2012 - 20:02 ::

Jistě se to zde mnohokrát diskutovalo, ale nenašel jsem odpověď. V r. 2012 nové SVJ, předpokládáme odměny členům výboru. Bude to cca 200,– – 300,– Kč/měsíc/člen. Dotaz: Předpokládám, že protože jde o částku odměny nižší 2 499,– Kč/měsíc/člen, že se nebude muset platit zdravotní ani sociální pojištění, pouze účetní SVJ, provede z této částky srážku daně z příjmu 15%. Je to tak správně? Jde o 3 členy výboru. 1 x důchodce, 2 x normálně v jiném prac. poměru. Moc děkuji za odpověď. Aleš

Ostatní

Vložil Anonymous, 30. Březen 2012 - 11:05 ::

prosím „k nahlédnutí uzávěrky“ myslí se tím jen nahlenout, nebo je možné požadovat pro výboru SVJ kopii uzávěrky.Máme v tom rozpor.Děkuji

legitimizace - mandáty výboru svj

Vložil znalec (bez ověření), 29. Březen 2012 - 13:04 ::

Dobrý den, rád bych věděl, jak řešit následující situaci v SVJ: máme 3členný výbor,z toho 2 členové jsou ve výboru již 12let, což odporuje zák.72/94.(§9, od.11 – max.5let). Jmenovaní dva zvolili ze svého středu třetího člena předsedou, k čemuž dle mého neměli mandát (už neměli být voleni), takže třetí vlastně není předsedou, zůstává „pouze“ členem výboru. Dle zák.72/94 musí ale být výbor 3-členný, což není, protože dva nemají mandát, z toho dle mého vyplývá, že vlastně žádný výbor není. Mám v těchto úvahách pravdu? A jak naložit s tím, že celou dobu pobírají odměny (cca 1500,–/os./měs.) ? Budu vděčen za radu.

Dlouhodobý majetek SVJ - účtování

Vložil Abrcetle, 29. Březen 2012 - 12:25 ::

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu zkušenější účtaře SVJ. Tento rok jsem se dostala do situace, kdy provádím naprosto kompletní rekonstrukci účetnictví jednoho SVJ. „Typickými“ případy účtování jsem se již prodrala, ale zasekla jsem se na účtování o majetku.

Toto SVJ si koupilo (faktura je na SVJ) kotel (dlouhodobý majetek, pořizovací cena kotle 437.297Kč, dotace od města 50.000Kč, ostatní doprovodné náklady 15.000Kč). Kotel jsem zařadila za pořizovací cenu 402.297.

Protože tímto skončily informace od SVJ k danému majetku, tak nějak nevím, co si s tím počít dále a potřebovala bych vědět, co přesně po předsedovi SVJ požadovat.

Vymahatelná výše úhrad na správu domu

Vložil Dita (bez ověření), 29. Březen 2012 - 11:03 ::

Na nákladech spojených se správou domu se podílejí jednotliví vlastníci bytů podle spoluvlastnických podílů (§ 15 odst. 1 zákona o vlastnictví by­tů).

V jaké výši jsou úhrady na správu domu vymahatelné?

A. Ve výši odpovídající nákladům spojeným se správou domu podle shora uvedeného §, nebo

B. ve výši schválené shromážděním bez ohledu na skutečné náklady spojené se správou domu?

[V okamžiku vyúčtování za uplynulé období jsou už zřejmé skutečné náklady za dané období, takže můžeme ponechat stranou otázku, jak dopředu stanovit výši příspěvků, tj. jak sestavit plán čerpání, a můžeme, pro zjednodušení úvah, vycházet z předpokladu, že roční náklady na správu jsou známy a neměnné, mimořádné výdaje nebyly plánovány ani neplánovaně nenastaly.]

vlastnictví kouřovodů vybudovaných mimo komíny

Vložil Rudolf Kašpar, 29. Březen 2012 - 10:52 ::

V našich Smlouvách o bezpl. převodu vlastnictví jednotek (r. 1998) převádějící výslovně neuvedl, že jím dodatečně, ale před převodem jednotek ve světlících domu vybudované „kouřovody“ (pro odvod spalin z plyn. průtok. ohřívačů vody) jsou součástí osob. vlastnictví jednotek. Při tom opakovaně prohlašuje, že „kouřovody“ nejsou součástí společných částí domu, protože to vyplývá ze zákona č. 72, resp. 273 Sb. Dovozuje, že všechna zařízení, sloužící pouze k provozu zařízení v majetku vlastníka jednotky, patří do vlastnictví jednotky (např. zděný komín je součástí společ. částí domu, ale vložená komínová vložka již součástí jednotky). Žádám o odkaz, resp. citaci právního ustanovení, které jasně definuje vlastnictví dodatečně vybudovaných a vždy pouze jednomu vlastníkovi sloužícího „kouřovodu“ /spalinové cesty/.

Úrok z prodlení plateb

Vložil Markéta (bez ověření), 28. Březen 2012 - 11:23 ::

Dobrý den,

prosím Vás o názor – radu, jak a kdy je možné po vlastníkovi požadovat úrok z prodlení platby.

Jedná se mi konkrétně o situaci, kdy vlastník neplatí zálohy za teplo, vodu, … včas (cca 3 měsíční zpoždění je běžné) případně vůbec. Při změně stanov jsme přidali termín, do kdy je třeba zálohy platit (nejpozději poslední den v měsíci). Můžeme tedy od 1. dne následujícího měsíce požadovat úrok z prodlení plateb nebo na ně máme nárok až po vyúčtování?

Díky za Vaši radu!

DPP a prev.zdravotní prohlídka

Vložil Blanka 2520 (bez ověření), 28. Březen 2012 - 11:16 ::

Prosím o upřesnění- od l.4.2012 musí být u dohod o provedení práce doložena preventivní zdravotní prohlídka. Tyto DPP používáme v našem SVJ hlavně u jednorázových malých dohod, třeba na jednorázový úklid sněhu,nebo něco opravit nebo uklidit, jsou to dohody jen tak do 10 hodin. Připadá mně nesmyslné, že bych i na toto musela požadovat prev.zdravotní prohlídku. Původní význam dohod o provedení práce byl moci zaplatit bez dlouhého papírování malé jednorázové práce-jak toto nyní řešit? Dříve bylo možno tyto malé dohody uzavírat pouze ústně.Můžete mně někdo poradit jak tyto drobné práce řešit?

Bonus zhodnocení přeplatku od Pražské plynárenské

Vložil Jana (bez ověření), 28. Březen 2012 - 9:58 ::

Dobrý den, prosím o radu, jak zaúčtovat Bonus – zhodnocení přeplatku ve výši 1.1% z přeplatku na zálohách od Pražské plynárenské? Snížit o to zálohy pro vyúčtování služeb nebo příjem do fondu oprav a správy? Rozdělit tento příjem z bonusu mezi jednotlivé vlastníky a nebo se to dá považovat jako příjem úroků a na vlastníky se nemusí příjem rozdělovat a oni nemusí tento příjem danit.

děkuji Jana

Syndikovat obsah