Ostatní

Obávám se, že u našeho SVJ se dějí divné a podvodné věci!

Vložil lexova545, 4. Duben 2012 - 22:21 ::

Obávám se, toho nejhoršího Vložil lexova

Máme nově založené SVJ.Správce našich služeb k bytům je BD! Když vznikalo Naše SVJ, byly jsme pouze 2 členky SVJ, které odmítaly, aby Náš FO spravovalo BD! Ostatní-většina, byli pro, tak Nás přehlasovali.Mys­líme si, my 2 členky, že naše peníze mohou být BD snadno zneužity!Nyní jsme dostali vyúčtování, a samozřejmě, BD si nakláda s našimi penězi, dokonce si z Našeho FO bez našeho vědomí, strhli zálohu na správu, přestože jim na správu služeb pravidelně měsíčně každá rodina, platíme 190 Kč!Jsme bytovka bez ústřed.topení a na výrobu tepl.vody máme boijlery, takže ty nesložitější složky vvýpočtu v ročním vyúčtování, jako je teplo a výroba teplé vody,BD odpadají,a fakturace BD spočívá pouze ve, st.voda,společ­.energ., v domě, pojištění domu a kom.odpad!

Bytové družstvo,coby správce služeb SVJ si strhlo bez vědomí vlastníků peníze z FO!

Vložil lexova545, 4. Duben 2012 - 21:56 ::

Při vyúčtování za rok 2011 jsme byli nemile překvapení, když se na vyúčtování objevila kolonka : převod z FO na zálohu na správu služeb.Jak je možné, že si BD bez vědomí vlastníku může vzít z účtu SVJ peníze na správu služeb? Myslíme si, že náš předseda je s BD v této věci zainteresován!

Spráce – BD, rovněž při odečtu vody na patě domu neuvádí ve vyúčtování počáteční a konečný stav hlavního vodoměru, tudíž se není čemu divit, že se bytové vodoměry naprosto rozcházejí s hlavním měřičem vody na patě domu.Na faktůře je uvedená pouze spotřeba a rozdíl vodoměrů v bytech a cena k zaplacení!

vyúčtování záloh

Vložil Andrea G. (bez ověření), 3. Duben 2012 - 10:47 ::

Dobrý den, od 8.12.2009 do 1.4.2012 jsem byla v podnájmu. Za celou dobu za mnou majitel bytu nepřišel s jediným vyúčtováním, proto jsem se domnívala, že je vše v pořádku. Ve smlouvě je toto ošetřeno odstavcem, ve kterém se zálohy budou vyúčtovávat nejpozději k 31.3. daného roku a případné přeplatky či nedoplatky budou uhrazeny do 15-ti dnů od provedení vyúčtování. Vyúčtování jsem neviděla ani jedno, proto jsem se domnívala, že je vše v pořádku. Teď jsme ale ukončili výpověď z nájmu dohodou, kde mi majitelé bytu podepsali žádost o ukončení nájmu s odstavcem, ve kterém se zavazují vyplatit vratnou kauci ve výši 12.000Kč.

Rozdíl spotřeby vody na patě domu a v bytech vlastníků

Vložil lexova545, 3. Duben 2012 - 9:39 ::

Dobrý den, v našem domě máme ten problém, že na hlavním měřiči spotřeby vody máme téměř vždy, daleko větší spotřebu než je naměřena v bytech vlastníků. Podotýkám, že ze společných prostor (prádelna) není žádná voda odebírána! Při vyúčtování se rozchází spotřeba v bytech, s hlavním měřičem vody někdy i o 360 m3!

V domě máme 16 bytů. Vlastníci mají roční spotřebu vody kolem 80 – 120 m3 a samozřejmě, že se jim nelíbí,když mají doplácet na dalších 30 m3 z hl.vodoměru na patě domu!Někde jsem slyšela, že vodoměry v bytě jsou pouze poměrová měřidla a že se téměř vždy spotřeba na patě domu a spotřeba naměřená v bytech vlastníků nikdy nemůže sejít!

placení drobných oprav

Vložil aleš, 1. Duben 2012 - 18:51 ::

Trochu jsem to zde zmínil v diskuzi „Zdanění odměn členům výboru“. Ale ještě, pokud máte zkušenosti se chci zeptat: Jsme nové SVJ, 15 bytů. Předpokládáme, že občas budeme potřebovat provádět drobné opravy, myslím např.: výměna žárovek, oprava zámku, nedovírání dveří, oprava zábradlí, prostě prkotiny, bude to časově naprosto nepředvídatelné, nepravidelné. Kdybychom nesehnali údržbáře s živn. listem, myslím si že nejjednodušší by bylo proplatit toho kdo by tu práci udělal přímo s tím, že bychom vystavili vydajový doklad, který by podepsal.Částka nepřevýší 20tis./rok. Za „příležitostnou“ práci.Příležitostná činnost se nesmí pravidelně opakovat. Pokud to je z hlediska času no tak to se pravidelně určitě neopakuje. Je to možné?

Vymáhání náhrady škody

Vložil N. Klainová (bez ověření), 1. Duben 2012 - 14:23 ::

Dostala jsem dotaz, jak se účtuje vzájemné započtení pohledávky a závazku SVJ.

S účtováním problém nemám, ale nejsem si jistá, jestli je u onoho SVJ vzájemné započtení možné.

Popis situace:

Vlastník pronajal svůj byt, jeden z jeho známých poškodil vstupní dveře do domu. Svědkovi této situace, který je shodou okolností členem výboru SVJ, slíbil, že škodu nahradí. Neudělal to a zmizel.

Oprava vchodových dveří byla uhrazena z peněz SVJ. V účetnictví dotyčného SVJ je vedena pohledávka za panem xxx, který škodu způsobil. V poznámce je uveden i nájemce a vlastník jednotky.

Nepaltič , vlatník,nájemce,podnájemce,

Vložil laconga, 1. Duben 2012 - 12:08 ::

dobrý den , Máme ve SVJ takový nedořešitelný problém a to . Vlastník domu – nezvěstný Nájemce bytu – má prý smlouvu nikdy jsme ji neviděli a pronájímá byt studentům (6× v 3+1)

Podnájemníci platí nájemci. Vlastník ani nájemce ,který vybírá platby od podnájemníku nám nehradí. Dluh je 170tisic vč.úroku. Podáná soudní žaloba ze strany SVJ – na vlastníka , na vlastníka vedena exekuce a přikaz k prodeji bytu ale v jiné dlužné čáastke VZP.

Jak se můžeme dále bránit,aby nájemce dále nepronájímal byt a zamezit mu přístup do domu,tak aby konečně někdo začal platit?

Zabudování elektrických čidel na chodbách domu v SVJ

Vložil MATY (bez ověření), 1. Duben 2012 - 12:03 ::

Dobrý den,
prosím diskutující o radu ohledně zabudování elektrických čidel na chodbách domu v SVJ. Je třeba souhlas všech vlastníků ?

Podíl na nákladech

Vložil Účtařka SVJ (bez ověření), 1. Duben 2012 - 0:26 ::

V rozsudku Nejvyššího soudu 22 Cdo 242/2009 ze dne 12/08/2010 se uvádí, že na spoluvlastnický podíl 666/20576 z celkových odhlasovaných nákladů 4.200.000,– Kč (případně skutečných 4.239.720,– Kč) připadá 135.297,– Kč.

Můžete to přepočítat? Nějak mi to nevychází.

Dále soud rozhodl, že zaplacení (48070 + 41279 + 1154) Kč zbývá doplatit 72.092,– Kč. Tomu už nerozumím vůbec.

Účtařka

Daň z odměny důchodce, člena výboru SVJ

Vložil Josef 5 Filip, 31. Březen 2012 - 17:53 ::

Jsem důchodce, moje odměna za výkon funkce ve výboru SVJ činí 1.100 Kč měsíčně. Musím platit daň z příjmu a podávat daňové přiznání?

Je na mne pohlíženo jako na orgán nebo osobu fyzickou?

Prosím, kdo ví, ať mi odpoví.

Děkuji! Pepan.

Syndikovat obsah