Ostatní
zneužití osobních údajů
Je možné, aby orgán Magistrátu, který má právo provádět ověření podpisů, dal na portál Obchodního rejstříku osobní údaje a to do " Sbírka listin" bez toho, že by zabezpečil dané osobní údaje proti zneužití( rodné číslo a číslo telefonu).
Míša
Archivování dokumentů k SVJ
Poradíte, prosím, jak dlouho musí výbor SVJ archivovat dokumentaci, která se vztahuje k jednáním výboru, a shromáždění vlastníků? U účetních dokladů je to víceméně jasné. Ale ptám se na tyto dokumenty – pozvánky na shromáždění vlastníků, zápisy a usnesení ze shromáždění včetně podpisových archů (účast a hlasování), podklady k výberovým řízení k zakázkám oprav domu a podobně.Nejde o účetní doklady. Od původního výboru jsme jako noví členové výboru velkou část těchto listin vůbec nedostali s vysvětlením, že některé nebyly archivovány vůbec (pozvánky) a jiné byly již skartovány jako již zbytečné.
plynovod a odměna předsedy
jak mám prosím zaúčtovat rozvod plynu:
- první část je na pozemku, na kterém máme věcné břemeno
- druhá část je na našem pozemku, který patří k domu
- třetí část je rozvod po společných prostorech až k bytovým jednotkám
Na faktury jsme se skládali rovným dílem.
A ještě mám jeden dotaz – svj vzniklo v půlce června 2011. Do dnešního dne si předseda ani místopředseda nic nevyplatili. Kdyby to bylo možné tak ani nic nechtějí. Lze toto vyřešit jednou za rok (zaúčtované a vyplacené v roce následujícím) celkovou částkou v minimální výši? A pokud ano jaká je minimální výše
Kumulování záloh a vyúčtování
Dobrý den, prosím o názor, zda postup, který je v SVJ již od roku 2000 je v pořádku. Stanovy jmenují náklady a činnosti spojené se správou domu a také, že společenství zajišťuje plnění spojená s užíváním jednotek a společných částí. Nemůžu dohledat zápis, ale vlastníci se od počátku dohodli, že až na vodné stočné v jednotkách ( teplo a už. teplou vodu nemáme ), se všechny náklady spojené se správou údržbou a provozem ( tedy i plnění pro společné prostory ) budou hradit dle spol. podílu. K tomu účelu se již několikrát navýšil zálohová platba, která je od počátku ve značném přebytku.
Účtování a zdanění bonusů z produktu "Moje Odměny"
Dobrý den, prosím o radu jak zaúčtovat a případně zahrnout do základu daně u SVJ: SVJ má u Komerní banky založený běžný účet typu „Profi účet“ pro BD a SVJ. Měsíčně jsou bankou účtovány bankovní poplatky a současně banka následující měsíc vrátí na běžný účet 43Kč z měsíčního poplatku za vedení Profiúčtu zpět. Text na vypíse z BÚ k této položce zní: „bonus za vedení účtu/balíčku“.Jak o tomto bonusu účtovat? Jedná se o snížení poplatků na vedení BÚ, tj. lze účtovat mínusem do nákladů na vedení běžného účtu, nebo účtovat do výnosů?Pokud by se účtoválo do výnosů, je tento bonus zdanitelným příjmem SVJ (stejně jako například úroky z termínovaného vkladu), tj. je zahrnut do základu daně a následně by v tomto případě uplatnilo §20 odst.7 zákona o dani z příjmu. Děkuji za Vaše názory.
Vyúčtování - reklamace
Dobrý den, zajímali by mne vaše zkušenosti z reklamací vyúčtování.
Obdržel jsem vyúčtování za 2010 v řádném termínu a taktéž v řádném termínu podal reklamaci. Vyúčtování obsahuje chyby a to evidentní – kdy je např. zaúčtována částka za ad hoc úklid sněhu bez rozhodnutí Shromáždění – to má dle stanov v tomto konkrétním případě tuto pravomoc. Podíl daně z nemovitosti je rozpočítán ne mezi 100% podílníků, ale jen mezi cca 38% a podobné. Další oblasti jsou diskutabilní.
Výbor nekomunikuje, respektive po půl roce napsal, že je vše v pořádku a dluh mám uhradit. Někdo velmi „chytrý“ jim poradil, že reklamace nemá odkladný účinek apod. Seznámil jsem je s rozhodnutím NS ve věci správnosti vyúčtování (číslo tu už několikrát bylo zmiňováno). Nabízel sem účast na schůzi pro vyřešení problému, požadoval dokumenty, které by potvrdily správnost vyúčtování, projevil ochotu dluh uhradit, ale musí být vyúčtování správné.
Paušální odměna na telefon
Dobrý den, máte prosím někdo zkušenosti, zda je možné v rámci výkonu funkce statutára SVJ uzavřít mezi SVJ a statutárem dohodu o úhradě výdajů v paušální výši na výkon funkce (např. telefon, cestovní náhrady, kancelářské potřeby, tisk dokladů, atd.) v částce např. 200 Kč/měsíc při současné odměně za výkon statutára např. 100 Kč/měsíc? A pokud toto lze, jakým způsobem by se k přijatým peněžním prostředkům měl statutár postavit z hlediska svého zdanění příjmů – odměna je bez diskuse §6, ale jak s případným paušálním krytím výdajů? Moc děkuji
daňové přiznání
Dobrý den, mám dotaz, zda mi můžete poradit. Mám jedno SVJ, které má termínovaný účet. Tím pádem musím podat daňové přiznání. Potřebovala bych poradit, co napsat do daňového přiznání do řádku obrat. V SVJ účtuji náklady na účty „5.....“ a na konci roku zúčtuji vybranou zálohu o proti výnosům „6…“ (např. opravy, odměny členů, bankovní popl., správní poplatek ve výši Kč 432000,–-, vyúčt. zálohy 324/ 649-zúčtování skut. nákladů ve výši Kč 432000,–-). Úroky z běžného účtu Kč 400,–- a úroky z termínované účtu Kč 800,–-.
Správce nemovitosti - povinnost placení DPH
Dobrý den,
chtěl bych vás požádat o radu. Dostali jsem nabídku od správcovské společnosti na správu naší nemovitosti. Nabídka je ve stejné výši jako aktuálně. Nicméně nabízející firma argumentuje tím, že ona sama není plátcem DPH a proto budeme mít správu o DPH levnější.
Z toho jsem lehce nejistý. Nespadá pak daňová povinnost na naše SVJ a nedopadneme tedy ve finále úplně stejně s tím, že ještě přibudou administrativní úkony při předání atp?
Díky moc za radu
Filip
volební období
Dobrý den,máme zvolený tříčlenný výbor SVJ a zvolili jsme náhradníka.Volební období výboru je od 7.4.2010 do 7.4.2015.Nyní odstoupila členka výboru,protože není již majitelkou bytu a budeme nechávat zapsat zvoleného náhradníka. Ten má volební období totožné s původním výborem,tj. do 2015 nebo ode dne zapsání 5 let tj. do roku 2017?

Poslední komentáře