Ostatní

Úrok z prodlení nebo poplatek z prodlení

Vložil Hana (bez ověření), 19. Leden 2012 - 10:09 ::

V jakém případě se účtuje úrok z prodlení nebo poplatek z prodlení při neplacení nájemného? Ve stanovách BD není upřesněno, bude se tedy postupovat podle Obč. zákoníku. Děkuji

Smluvní pokuta (penále) je zdanitelný výnos?

Vložil pt (bez ověření), 18. Leden 2012 - 17:04 ::

Chtěl bych se zeptat, zda-li smluvní pokuta (penále) z nedodržení termínu díla (oprava fasády) se počítá jako výnos a musí se rozpočítat mezi spoluvlastníky podle podílu, kteří si podíl zahrnou do svého daňového přiznání?

Předem díky za odpověď.

Jak zaplatit za drobné práce

Vložil Rudaa (bez ověření), 18. Leden 2012 - 13:09 ::

Jako předseda bytového družstva bych potřeboval ořezat strom u domu. Účetní mi říká, že mám sepsat dohodu o provedení prací. Není možno sepsat pouze výdajový lístek na položku za 400.-Kč? Zdá se mi zbytečné sepisovat nacionále a smlouvu.Nebo to lze zaplatit na nějakou stvrzenku? Nejsme plátci DPH.

Dům bez výboru

Vložil krejcifin, 16. Leden 2012 - 20:56 ::

Dobrý den, prosím o radu. Mohl by mi někdo napsat co dělat když všichni členové výboru složili funkci a je jisté, že nikdo nechce do nového výboru? Jaké máme možnosti? Ve stanovách tuto variantu nemáme a nevím co to pro nás bude mít za právní důsledky. Je možné mít někoho kdo bude řídit SVJ a nebude členem SVJ? Děkuji (stačí odkaz kde to najdu)

účtování BD a vznik SVJ v průběhu roku

Vložil Slávka (bez ověření), 15. Leden 2012 - 23:33 ::

V průběhu roku 2011 vzniklo SVJ a všechny bytové jednotky BD byly převedeny do vzniklého SVJ. Nevím si rady jak správně účtovat v BD, ve kterém jsou placené faktury na vznikající SVJ – právník apod.. I po vzniku SVJ jsou dále na účet družstva placeny nájmy. Na účet SVJ budou platby chodit až od roku 2012. Mají v úmyslu v BD ukončit rok 2011, udělat vyúčtování a od roku 2012 začít v SVJ a BD vstoupí do likvidace. Prosím zkušené o radu, uvítala bych i kontakt a zaplatila konzultaci. Nechci jim zpracovat účetnictví chybně, ale nevím si s tím rady.

Odstoupení celého výboru

Vložil Jedlička, 15. Leden 2012 - 15:27 ::

Dobrý den, prosím o radu. Určitě už podobné téma zde bylo diskutováno, přesto mám pár nejasností. V našem domě odstoupil na Shromáždění SVJ celý tříčlenný výbor (já sám jsem člen). Nebudu popisovat důvody, to by bylo zdlouhavé, faktem je, že pohár trpělivosti přetekl. K zápisu ze Shromáždění byly přiloženy písemné výpovědi členů výboru a to ihned závěrem schůze. První dotaz se týká této výpovědi, zda je platná či nikoliv. Je totiž adresována Společenství. A odpůrci asi správně namítají, že má být adresována přímo Výboru neboť dle stanov člen podává výpověď orgánu, do něhož byl volen.

Je možné, aby mě správce dal k soudu ?

Vložil E (bez ověření), 15. Leden 2012 - 15:23 ::

Dobrý den, mohu mít dotaz, jestli je možné, že mě dá správce a současně i předseda našeho SVJ pro neplacení do fondu oprav k soudu? Důvodem neplacení je, že není možné se dostat k hospodaření, jak oni nazývají fond oprav. Jinak ostatní zálohy platím, jen ne ten FO.

odměny členů výboru

Vložil Josef Krupka (bez ověření), 13. Leden 2012 - 17:16 ::

Vážení,na můj zájem zjistit níže uvedenou skutečnost jsem ze nikde ve starších diskuzích nic nenašel,co by mě mělo vysvětlit můj dotaz. O co tedy jde.Členové výboru Společenství mají zájem dostávat fin.odměny.Není dosud stanoveno zda-li měsíčně či ročně či Q.Nejde mi zde o to,že bych jim tyto peníze měl závidět,o to tu nyní nejde, a jak věřím,určitě budou hlasy, ať si to jdu dělat sám a pod.Prostě chci vědět, zda-li souhlas k těmto odměnám postačuje většinou přítomných vlastníků na shromáždění,nebo zda-li musí být k souhlasu 75% všech vlastníků domu?

Ukázkové situace v účtování

Vložil Jakub (bez ověření), 13. Leden 2012 - 15:00 ::

Dobrý den, chci se zeptat zda na portále není (já to nenašel) něco podobného jako je zde http://www.uctovani.net/…dkontace.php .. hodně by to pomohlo orientaci v účtování SVJ … Kdyby někdo něco věděl / vytvořil bylo by to super :)

Díky Jakub

Jaká odborná způsobilost pro vyúčtování tepla a teplé vody

Vložil Michna (bez ověření), 13. Leden 2012 - 13:31 ::

Dobrý den, naše společenství vlastníků má vlastní kotelnu v bytovce. Vyúčtování tepla nám provádí správce. Na GJ si ale přidává velkou částku na vypracování, že nám to vychází na stejné peníze jao by jsme kupovali centrálně z teplárny. Se správcem není řeč a konkurence tu také není. Je možní si vyúčtování provádět sám (společenství vlastníků)? Jakou by jsme museli mít odbornou způsobilost, je nutné nějaké porávnění nebo osvědčení? Předem moc děkuji.

Syndikovat obsah