Ostatní

vyplatit spoluúčast a jak

Vložil Josef (bez ověření), 8. Leden 2012 - 21:37 ::

Vznikla událost, kde došlo k úniku vody z dešťového svodu z ploché střechy vedeného byty, jeden byt byl poškozen. Pojišťovna poslala plnění od kterého odečetla spoluúčast SVJ ve výši 1000,– Kč. Má se tato spoluúčast zaslat v plné výši poškozenému? Poškozený odbržel částku nad spoluúčast na svůj soukromý účet. Díky za odpověď.

Účtování - voda

Vložil Ivet (bez ověření), 6. Leden 2012 - 11:48 ::

Dobrý den,

můžete mi prosím někdo poradit s tímto účetním případem na který jsem narazila v účetnictví SVJ:

Při vyúčtování vody správcová špatně vypočítala cenu za m3 a vybrala od vlastníků více peněz než je došlá FA od vodáren. Nyní přemýšlím, jak tento případ zaúčtovat. Zda rozdíl cca 700 Kč naúčtovat na nějaký výnosový účet, nebo mínusem na nákladový 502 a na konci roku dát proti 955. Pokud na výnosový účet, nemělo SVJ podat daňové přiznání?

Děkuji za odpovědi. Ivet

Úvod do zdaňování orgánů SVJ od 2012

Vložil Pavel, 6. Leden 2012 - 2:01 ::

Od roku 2012 dochází ke změně zdaňování orgánů SVJ.

Orgán SVJ může být jednočlenný nebo kolektivní:

a)jednočlenným orgánem je zejména pověřený vlastník, revizor atd.

b)kolektivním orgánem je zejména výbor, kontrolní komise atd.

1)Sociální daň se u jednočlenného orgánu neuplatňuje, protože jednočlenné orgány nejsou vyjmenovány v § 5/a zákona č. 187/2006 Sb.

U kolektivních orgánů SVJ se sociální daň uplatní pokud v měsíci dosáhne odměna alespoň 2 500 Kč (§ 5/a/18 zákona č. 187/2006 Sb.). Sociální daň je ve výši 25% SVJ a 6,5% člen orgánu.

Úvod do zdaňování orgánů bytového družstva od 2012

Vložil Pavel, 6. Leden 2012 - 1:57 ::

Od roku 2012 dochází ke změně zdaňování orgánů bytového družstva. Orgán bytového družstva může být jednočlenný nebo kolektivní:

a)jednočlenným orgánem je zejména předseda (§ 245 ObchZ), revizor atd.

b)kolektivním orgánem je zejména představenstvo, kontrolní komise, samospráva atd.

1)Sociální daň se u jednočlenného orgánu neuplatňuje, protože jednočlenné orgány nejsou vyjmenovány v § 5/a zákona č. 187/2006 Sb.

U kolektivních orgánů se sociální daň uplatní pokud v měsíci dosáhne odměna alespoň 2 500 Kč (§ 5/a/18 zákona č. 187/2006 Sb.). Sociální daň je ve výši 25% družstvo a 6,5% člen orgánu.

započítávání ploch teras?

Vložil malinsky, 5. Leden 2012 - 8:50 ::

Dobrý den, můžete mi prosím sdělit, jakým procentem započítáváte plochy teras (tj. společné prostory ve výhradním užívání konkrétních vlastníků) do výpočtu rozdělení nákladů na opravy a na správu? Děkuji Malinský

Skluz v úhradě povinných záloh do fondu oprav - "smluvní pokuta" dle Stanov SVJ

Vložil chebanda, 4. Leden 2012 - 17:40 ::

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Má sestra dluží tři povinné zálohy do fondu oprav společenství (je vlastníkem bytové jednotky). Společenství po ní dle ročního vyúčtování požaduje jakousi „smluvní pokutu“, která je stanovena ve stanovách SVJ. Nejsem si jistá, zda společenství může zákonně tuto pokutu vymáhat, dle zákona se „smluvní pokuty“ týkají pouze spotřebitelských smluv, kde je jasně daný dodavatel a odběratel (a tento s touto smlouvou musí souhlasit a podepsat jí), zatímco „smluvní pokuta“ ve stanovách SVJ byla odhlasována 3/4 podílem hlasů společenství, čehož se sestra nezúčastnila. Je společenství v právu tuto „smluvní pokutu“ uplatňovat?

Změna vlastníků bytových jednotek

Vložil Josef (bez ověření), 4. Leden 2012 - 11:44 ::

Od vzniku SVJ v roce 2003 došlo k několika podstatným změnám.

1. V průběhu roku 2011 došlo k prodeji jednopokojové­ho bytu

vlastníku sousedního 2,5 bytu a jeho rozšíření na 3.5 poko-

jový byt. Tím se samozřejmě zvětšila původní podlahová

plocha bytu.

2. K převodu vlastnictví několika bytových jednotek na své po-

tomky.Rodiče zatím tyto byty obývají.

3. Došlo k prodeji 2,5 pokojového bytu novému vlastníku.

„Údajně“ při založení SVJ (já si to nepamatuji), byla uzavřena písemná dohoda, že odměna správci bude rozdělena rovným dílem

plíseň a chlad v bytě

Vložil Aktij (bez ověření), 3. Leden 2012 - 18:46 ::

Dobrý den, bydlíme v přízemí, v letošním roce došlo k zateplení domu a i zateplení stropů ve sklepech. Jedna vlastnice neustále otevírá okno ve sklepě a nám tím tahne chlad od podlahy a navíc se objevila i plíseň těsně pod topením – tu už řeším déle i před zateplením domu, okno je přesně pod naším topením. Když jsem chtěla, aby okno zavřela a pouze si ve sklepě větrala, odpověděla mi, že tam má brambory a ve sklepech je moc teplo a můj problém ji nezajímá. Nad tím otevřeným oknem máme dětský pokojík, podlahu jsem se snažila zateplit všemi možnostmi, bohužel to nic neřeší.

odečty tepla a vody

Vložil Zdeněk (bez ověření), 3. Leden 2012 - 10:03 ::

Je možné nahlásit odečet tepla a vodoměrů jinak než technikovi,když jsem technika nepustil do bytu, protože mu nevěřím? Odečty jsem mu chtěl předat napsané, ale ty si ode mne nepřevzal. Tak jak pokračovat. Děkuji za odpověď.Zdeněk

DPP od 2012 z hlediska daní

Vložil Pavel, 3. Leden 2012 - 1:26 ::

Od roku 2012 byl novelizován zákoník práce i v oblasti dohod o provedení práce (DPP).

Za závažnější však považuji, že na část DPP se může vztahovat sociální a zdravotní daň novelou zákona č. 187/2006 Sb. (§ 7a) a č. 48/1997 Sb. (§ 5/a/3). Tj. stát by získal dalších 25%+6,5%+9%+4,5% z hrubé odměny a samozřejmě další daň z příjmů z rozdílu superhrubé a hrubé odměny.

Zaměstnanec činný na základě DPP je účasten nemocenského pojištění v kalendářním měsíci, do něhož mu byla zúčtována odměna (započitatelný příjem) ve výši nad 10 000 Kč. Účast na nemocenském pojištění může vzniknout nejdříve v tom dnu, v němž začal vykonávat činnost na základě této dohody, a nemůže trvat v době, v níž již DPP netrvá.

Syndikovat obsah