Ostatní
Vymáhání dlužné částky vycházející z nižšího (chybného) předpisu plateb zpětně od roku 2008
Dobrý večer,
při kontrole předpisů plateb byla odhalena nižší předepsaná částka u jednoho z bytů za odvoz odpadu. Prosím o informaci, jestli je v tomto případě v souladu se zákonem chybějící nezaplacenou částku zpětně od roku 2008 požadovat k úhradě? Pokud nelze dle zákona vymáhat, prosím o uvedení zákona a paragrafu, který kroky zakazuje. Jedná se celkem zhruba o 2000,–Kč za předchozí roky. Děkuji.
svolání mimořádné schůze SVJ, změna výboru
Dobrý den, rád bych vás požádal o radu či upřesnění, jak tedy postupovat při svolání mimořádné schůze a změně výboru. Mám většinový (cca 53%) podíl SVJ a nejsem ve výboru, protože jsem se neměl čas o věci aktivně starat. Stávající výbor mě ale moc nevychází vstříc, když po něm požaduji výkaz o hospodaření a navíc navrhuje úpravy a opravy se kterými nesouhlasím. Navíc mám podezření, že se neoprávněně nakládá s prostředky na BÚ společenství, ke kterému taky nemám přístup a podle vyjádření člena výboru mi tento náhled nepřísluší.
Chyby v účetnictví
Dobrý den, asi deset let jsem byl pověřeným vlastníkem SVJ, kde jsem i vedl účetnictví. Nyní se v našem společenství vyskytla osoba, která chtěla být pověřeným vlastníkem. Proto jsem této osobě předal za účasti právníka veškeré doklady a účetnictví. Tato osoba shledala, že jsem se dopustil chyb v účetnictví, kdy jsem některé věci nesprávně účtoval. Uvádím, že se neztratila ani koruna. Tato osoba si nyní chce provést rekonstrukci účetnictví a žádá po mně následnou úhradu za tuto rekonstrukci. Rád bych se zeptal, zda tato osoba je v právu, či je její povinností, mně vyzvat k opravě (rekonstrukci) účetnictví, nebo zda se může sama rozhodnout o tom, že si rekonstrukci provede sama a poté po mně bude vyžadovat úhradu rekonstrukce.
Zmocnění při nemoci
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda stačí při nemoci pouze písemné zmocnění některého člena svj při zastupování na shromáždění nebo musí být toto zmocnění a podpis ověřen na úřadě?Podotýkám že vsichni vlastníci o zmocnění byli obeznámeni.Děkuji za pomoc a radu.
Dohoda o provedení práce - student
Zdravím, měla bych dotaz ohledně smlouvy Dohoda o provedení práce u studenta. Pokud se nemýlím, tak po předložení dokladu o studiu, by za mě, jako studenta, měl sociální a zdravotní platit stát. Je to pravda? Protože poslední dobou se setkávám s tím, že mi z platu strhávají peníze za sociální a zdravotní, přitom já bych je platit neměla. Děkuji za odpověď.
Za jakých podmínek lze v SVJ podnikat v ubytování.
Dobrý den,mám dotaz za jakých podmínek se může podnikat v ubytování ve SVJ.Sdružení má sedm bytů z toho čtyři byty podnikají v ubytování a rád bych věděl zda pro ně je nějaký předpis nebo vyhláška,která jim to povoluje a zda mají nějaké povinnosti k SVJ a ostatním spoluvlastníkům.Děkuji Daněk.
pokladna a 50 hal.
SVJ má ještě stále v pokladně zůstatek kromě Kč i 50 hal. Jak se s tím v roce 2011 elegantně vyrovnat, aby se už haléře nepřetahovaly do dalšího roku ? Děkuji.
projekt - nerealizovaná akce
Dobrý den,ráda bych se touto cestou zeptala,jak zaúčtovat zhotovení projektu a energetického poradenství (celkem cca 30 tis Kč).SVJ nechala tyto vypracovat jako podklad pro podání žádosti „Zelená úsporám“.Bohužel,dotace byla pozastavena dříve, než žádost SVJ stihlo podat.Děkuji.
Vedení účetnictví pro SVJ na smlouvu o dílo
Dobrý den, prosím o radu. Je možné vést účetnictví pro SVJ na smlouvu o dílo? SVJ nabízí tento druh smlouvy proto, že se nechce registrovat k dani z příjmu zálohové ani srážkové. Jiné daně nemá. Budou posílat peníze měsíčně cca 1500,–Kč. Já jako příjemnce této odměny musím tuto odměnu zahrnout do svého daňového přiznání? Nevztahuje se na mě osvobození od daně za příjmy do 20 000,– za rok? Omlouvám se, zda je to pro někoho zvláštní dotaz, ale ve mzdové problematice se zas tolik neorientuji, tak abych neudělala nějakou chybu. Děkuji za po
Tři funkce v jedne rodine...?
Dobrý den, prosím o radu, jestli je možné, aby pro naše SVJ v jedné rodině zastávali tři funkce: správce objektu a současně předseda výboru a jeho žena dělala účetnictví. Děkuji

Poslední komentáře