Ostatní
Roční vyúčtování záloh za plyn a vodu
Bydlíme v uzavřeném areálu 14 domů a máme založeno sdružení vlastníků, abychom se mohli společně starat o společný pozemek, kde jsou lavičky, parkoviště, trávník a pod. Naše sdružení jednou za rok opíše stavy vodoměrů a plynoměrů v našich domech a poskytne je osobě nebo firmě, která je zpracuje a každému pak pošle vyúčtování za plyn a vodu. Tudíš sečtě jednotlivé platby za zálohy, spočítá skutečnou spotřebu plynu a vody dle dodaných stavů plynoměrů a vodoměrů a napíše konečný výsledek. Za tuto jednorázovou práci si tato firma či osoba účtuje 20.000,– Kč.
Cena TE+TUV v neobydleném bytě
Pořídil jsem byt v OV jako výhodnou investici, zkrátka za pár měsíců jej zase prodám a neplánuji v něm bydlet ani jej pronajímat. *** Chápu, že i v případě neobydleného bytu musím platit např. fond oprav, splátku úvěru na revitalizaci, pojištění nebo odměnu účetní. *** Co mne však dosti překvapilo, byl požadavek na placení záloh na teplo + TUV ve výši měsíčně 800 Kč (a to prý minimálně na těch mých 56m2) – přestože jsem upozorňoval, že byt bude neobydlený. Radiátory i TUV jsou samozřejmě zavřené a spotřeba obojího tam reálně bude nulová. ***
SVJ usnášeníschopnost, sankce, promlčecí doba
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazy ohledně:
- je možné, aby shromáždění vlastníků si ve stanovách sjednalo odchylnou úpravu pro příjetí návrhu, než stanoví ust. § 11 zákona?
- Je možné, aby si shromáždění vlastníků sjednalo v domovním řádu ustanovení o uložení různých sankcí?
- Při uplatňování záručních oprav na novostavbě s více vlastníky, se počítá s tím, že promlčecí doba vyprší po uplynutí 3 leté doby od prodeje poslední bytové jednotky?
pozvánka na shromáždění vlastníků
Dobrý den, ve stanovách máme uvedeno" O svolání shromáždění musí být členové společenství písemně vyrozuměni nejméně 15 dní před konáním schůze shromáždění." Znamená to „písemně“, že stačí tuto pozvánku zaslat mailem nebo to musí být dopisem (doporučeným)? Od všech vlastníků máme k dispozici jejich e-mailové adresy pro zasílání informací ohledně SVJ. Děkuji za odpověď.
Změna účelu používání
Dobrý den,řešíme problém s pronájmy společných prostor v domě. Bývalý vlastník měl všechny společné prostory v domě jako sušárny, i když se některé používaly jinak, jako kolárna dílna atd. Po vzniku SVJ jsme v tom pokračovali a některé místnosti byly se souhlasem společenství vlastníků pronajaty za úplatu. V současné době jsme v situiaci, kdy po stížnosti jednoho vlastníka chce po nás stavební odbor doložení materiálů pro změnu v užívání prostor. To je ale zavádějící, neboť pronájem je dočasný a co pak, kdy se pronájem ukončí? V pronajatých místnostech nejsou povoleny ani provedeny jakékoliv stavebním úpravy. Místnosti nejsou používány ke komerčním účelům. Jsou používány k soukromým účelům , jako sklad a taky částečně pro údržbu domu.
změna smlouvy se správcem
Dne 30. 12. 2003 byla podepsána smlouva ve které v čl. VII.je psáno: Odměna správci je stanovena částkou 135 Kč/měsíc za kaž- dou bytovou jednotku. Správcem může být tato odměna zvýšena v každém roce následujícím po uzavření smlouvy o částku odpovídají- cí růstu indexu životních nákladů za předchozí kalendářní rok podle oficiálních statistických údajů nejméně vždy o 10 Kč. V současné době platíme již 154 Kč/měs. za každou bytovou jednotku. Smlouva byla podepsána výborem SVJ v době těsně po založení, kdy výbor neměl žádné znalosti o znění závazmých zákonů.
Rozpočítávání vody v objektu
Dobrý den, rád bych získal názor na situaci, jak rozpočítávat vodu, kdy v objektu (vlastníci jednotek)jsou umístěny kromě bytů i nebytové prostory. Veškeré jednotky (jak byty tak i nebyty) jsou bez vodoměrů. Navíc nebytové prostory, mající svého vlastníka údajně vodu nespotřebovávají. Děkuji Boban737
Komora účetních
Zdá se, že náš účetní příliš nectí zákon. Budu patrně nucen se na něho informovat na Komoře účetních. Nemůžu najít její sídlo, neporadíte mi?
kdo smí dělat předsedu svj?
Muž, který se přistěhoval k majitelce bytu,není její příbuzný, pouze partner, chce být zvolen do výboru SVJ. Kdo všechno může být právoplatně zvolen? Musí bydlet v domě? Musí být majitelem nebo nájemcem bytu? Nebo je to jedno? Máme v tom chaos. Děkuji za pomoc a radu.
Doporučený dopis pro SVJ
Předsedovi výboru SVJ jsem poslal doporučený dopis jehož obsahem je velmi závažná připomínka s přihlédnutím k zákonu 72/94 a stanov SVJ. S přdsedou SVJ ani členy výboru se nedá jednat, protože pouze jejich názor je správný. Abych měl třeba pro pozdější případ doklad o dručení, volil jsem formu doporučeného dopisu. Doporučený dopis mně pošta po měsíci vrátila protože adresát si dopis nevyzvedl i přesto, že je denně doma.

Poslední komentáře