Ostatní

Nový Občanský zákoník

Vložil Pavel, 27. Leden 2012 - 0:36 ::

Návrh nového Občanského zákoníku prošel Senátem a míří na Hrad. Předpokládám, že bude podepsán a že jeho účinnost bude k 1.1.2014.

Jednou z prvních publikací snažících se přinést základní informace o novém kodexu je Janečková, E., Horálek, V., Eliáš, K. Encyklopedie pojmů nového soukromého práva, Linde, Praha, 2012.

Protože nový ObčZ vychází z návrhu ObčZ z roku 1937 obsahuje řadu obecně nerozšířených pojmů, např.

• dovětek
  • fundace
  • náhradnictví
  • nápomoc při rozhodování
  • odkaz
  • opatrovnická rada
  • pacht
  • poukázka
  • požívací právo

účtování SVJ v účetnicví BD

Vložil Eva (bez ověření), 26. Leden 2012 - 21:55 ::

Dobrý den, prosím o radu.

Naše malé BD( 7 bytů ) vzniklo před nákupem domu od města a v minulém roce všichni členové své jednotky koupili do OV. Ze zákona vzniklo SVJ, ale právník jednomu z členů „poradil“, že registrovat SVJ není nutné, protože to nikdo nesankcionuje ( čili dle většiny – zbytečné další náklady ). Bohužel jsem BD účtovala já a chce se po mě, abych svj účtovala v družstevním účetnictví. Používá se družstevní bankovní účet, nejsou změněny smlouvy na odběr elektřiny a vody. Všichni vlastníci jsou stále ještě družstevníci ( nejsou vráceny vklady ), ale BD nemá již žádný nemovitý majetek. Chápu to tak, že by BD mělo vést pro SVJ samostané účetnictví a SVJ by mělo mít svůj účet i smluvní vztahy, ale to by SVJ muselo mít samostatnou právní subjektivitu. Neporušujeme zákon? Má mít BD smlouvy s jednotlivými vlastníky ? Může BD tuto činnost pro vlastníky – družstevníky vykonávat zdarma?

návrh dodatku ke Stanovám

Vložil Jaroslav Budil (bez ověření), 25. Leden 2012 - 13:53 ::

Dobrý den,hledal jsem na tomto portále otázku možnosti doplnění Stanov vlastníkem SVJ a nic jsem zde nenašel,proto tento dotaz pro místní znalce,kteří by mohli poradit.Je zde dotaz,zda-li zákon o SVJ připouští vlastníku SVJ podat návrhy dodatků ke Stanovám,které byly již dříve schválené,na novém jednání shromáždění SVJ? Nastala skutečnost,že vlastník předal návrh členům výboru a předsedovi,kteří odmítli tyto návrhy zařadit do programu jednání shromáždění. Jak se jeden z členů výboru vyjádřil,nenechají předložené návrhy dát ani k diskuzi a tím seznámit ostatní vlastníky,i když se jedná prakticky o vylepšení situace v domě.To už je ale vedlejší.Jde nám o skutečnost zjistit,zda-li má možnost někdo z vlastníků předložit v diskuzi konkrétní návrhy k projednání?Děkuji za pochopení.Budil J.

Zaúčtování úroku z prodlení - pozdní úhrada fa

Vložil bekla (bez ověření), 19. Leden 2012 - 13:35 ::

Prosím můžete mi poradit jak správně zaúčtovat platební výměr na úrok z prodlení z titulu pozdě zaplacené faktury za služby přijaté SVJ? Promítne se to v účetnictví jako zvýšení ceny za danou službu, nebo to má být jen v nákladech jako mimořádný výdaj? Jaký využít nákladový účet a zejména kam pak promítnout do výkazu zisku a ztráty? Děkuji moc za radu.

Úrok z prodlení nebo poplatek z prodlení

Vložil Hana (bez ověření), 19. Leden 2012 - 10:09 ::

V jakém případě se účtuje úrok z prodlení nebo poplatek z prodlení při neplacení nájemného? Ve stanovách BD není upřesněno, bude se tedy postupovat podle Obč. zákoníku. Děkuji

Smluvní pokuta (penále) je zdanitelný výnos?

Vložil pt (bez ověření), 18. Leden 2012 - 17:04 ::

Chtěl bych se zeptat, zda-li smluvní pokuta (penále) z nedodržení termínu díla (oprava fasády) se počítá jako výnos a musí se rozpočítat mezi spoluvlastníky podle podílu, kteří si podíl zahrnou do svého daňového přiznání?

Předem díky za odpověď.

Jak zaplatit za drobné práce

Vložil Rudaa (bez ověření), 18. Leden 2012 - 13:09 ::

Jako předseda bytového družstva bych potřeboval ořezat strom u domu. Účetní mi říká, že mám sepsat dohodu o provedení prací. Není možno sepsat pouze výdajový lístek na položku za 400.-Kč? Zdá se mi zbytečné sepisovat nacionále a smlouvu.Nebo to lze zaplatit na nějakou stvrzenku? Nejsme plátci DPH.

Dům bez výboru

Vložil krejcifin, 16. Leden 2012 - 20:56 ::

Dobrý den, prosím o radu. Mohl by mi někdo napsat co dělat když všichni členové výboru složili funkci a je jisté, že nikdo nechce do nového výboru? Jaké máme možnosti? Ve stanovách tuto variantu nemáme a nevím co to pro nás bude mít za právní důsledky. Je možné mít někoho kdo bude řídit SVJ a nebude členem SVJ? Děkuji (stačí odkaz kde to najdu)

účtování BD a vznik SVJ v průběhu roku

Vložil Slávka (bez ověření), 15. Leden 2012 - 23:33 ::

V průběhu roku 2011 vzniklo SVJ a všechny bytové jednotky BD byly převedeny do vzniklého SVJ. Nevím si rady jak správně účtovat v BD, ve kterém jsou placené faktury na vznikající SVJ – právník apod.. I po vzniku SVJ jsou dále na účet družstva placeny nájmy. Na účet SVJ budou platby chodit až od roku 2012. Mají v úmyslu v BD ukončit rok 2011, udělat vyúčtování a od roku 2012 začít v SVJ a BD vstoupí do likvidace. Prosím zkušené o radu, uvítala bych i kontakt a zaplatila konzultaci. Nechci jim zpracovat účetnictví chybně, ale nevím si s tím rady.

Odstoupení celého výboru

Vložil Jedlička, 15. Leden 2012 - 15:27 ::

Dobrý den, prosím o radu. Určitě už podobné téma zde bylo diskutováno, přesto mám pár nejasností. V našem domě odstoupil na Shromáždění SVJ celý tříčlenný výbor (já sám jsem člen). Nebudu popisovat důvody, to by bylo zdlouhavé, faktem je, že pohár trpělivosti přetekl. K zápisu ze Shromáždění byly přiloženy písemné výpovědi členů výboru a to ihned závěrem schůze. První dotaz se týká této výpovědi, zda je platná či nikoliv. Je totiž adresována Společenství. A odpůrci asi správně namítají, že má být adresována přímo Výboru neboť dle stanov člen podává výpověď orgánu, do něhož byl volen.

Syndikovat obsah