Ostatní
schválení účetní závěrky svj
Ddobrý den. Máme před schůzí svj. Na přelomu roku došlo k prodeji několika bytů. Není mi jasné kdo má schvalovat účetní závěrku za loňský rok. Ti kdo tam vlastnili byty ale v současné době nemají s svj nic společného nebo součastní vlastníci, kteří by schvalovali závěrku za období kdy v svj nebyli? Děkuji.
Dotaz vyúčtování
Dobrý den,
mám dotaz ohledně rozúčtování některých plateb vlastníkům. Vlastníci se dohodli, že správu domu si budou vykonávat sami, tudíž nemáme správce domu. Odhlasovali si, že se bude platit pouze DZSOÚ -„fond oprav“ a rezervní fond platit nechtějí. Takže se platí 15Kč/1m2 na každou bytovou jednotku. Objednali jsme si kontejner na vyklizení domu. Platba kontejneru by měla jít z rezervního fondu, jestli to chápu správně ( a bylo mi tak i vysvětleno ). Když ho nemáme a dohodli jsme se na schůzi, že se částka za kontejner rozpočítá mezi našich 7 bytů a 1 nebytovou jednotku, bude to nějaký problém? Může se to takto udělat? A ještě mám dotaz ohledně rozpisů. Musí každý vlastník dostat každý měsíc rozpis, co bude platit nebo stačí udělat „platební předpis“ na celý rok, že každý měsíc bude byt č.xx platit xx Kč za vodu, elektřinu .. atd. ? Moc děkuji, Bednářová
Příloha vyúčtování
Dobrý den,
chtěla bych tímto požádat o radu. Přišlo nám vyúčtování od správce bytového domu, které nemá vůbec přílohy. Je tam jen tabulka, kde je uvedena nějaká suma za teplo, SUV, TUV, ohřev vody atd. Vůbec tedy nevíme, jak k takovýmto částkám došli. Když jsme se sousedy kontrolovali vodu, tak stav SU vody (mám k dispozici kopie vyúčtování od více bytů pro rok 2011)a u některých nesouhlasí o ±5 m3 a u některých bytů se spotřeba shoduje s námi opsanými stavy – takže nemůže jít o rozúčtování úniků vody – to by se úniky počítali na všechny byty, protože všude byl v roce 2011 odběr. Cena je taktéž jiná než jakou garantuje pro rok 2011 vodárna. Navíc jsme zjistili, že u známé, které dělá také správu firma jako nám, tak účtovali zase úplně jinou částku za vodu než nám (u jednoho domu je nižší a u druhého vyšší než stanovuje vodárna pro rok 2011). Na vyúčtování jsme podali reklamaci a požadujeme, aby nám byly zaslány podklady, na základě kterých toto vyúčtování bylo vytvořeno. Má otázka zní: na základě jakého pravidla, zákona nebo vyhlášky na toto máme nárok, protože ve správcovské firmě nám řekli, že se s námi o tom nebudou bavit, že paní, která vyúčtování vytvářela má teď 14 dní dovolenou (přijde v podstatě po skončení reklamační lhůty).
audit
Dobrý den,v našem bytovém družstvu máme podle kontrolní komise velké nesrovnalosti v účetnictví.Vedení BD se nepodařilo na čl.schůzi odvolat.Můžu jako člen BD zažádat o audit na náklady BD?Děkuji.
Finanční výrovnání za vyměněná okna
Dobrý den. V našem bytovém domě, který spravuje SVJ proběhla rekonstrukce, včetně výměny oken. Vlastníci, kterí měli už okna vyměněná před rekonstrukcí požadují finanční kompenzaci. Na řešení této situace má každý vlastník jiný názor. Některí vlastníci(ti co si okna vyměnili sami) chtějí, aby jim SVJ vyplatilo částku v hodnotě nových oken, nebo aby vlastníci, kteří měli stará okna okna spláceli formou navýšení platby do fondu oprav, nebo vytvoření nové platby(splátka oken). Jiní vlastníci (kteří měli stará okna) zastávají názor, že by se nemělo kompenzovat vůbec nic s argumentem, že výměnu provedli dobrovolně, že nikdo nikoho k výměně nenutil a nic jim nesliboval. Také že za roky používání nových oken ušetřili oproti ostatním na topení. Další názor je ten, že by se měla kompenzovat poloviční hodnota oken, což by byl kompromis.
Odměna předsedy SVJ
Dobrý den,
převzala jsem účetnictví SVJ. Odměnu předsedovi / důchodci/ vypláceli
měsíčně ve výši 600.- Kč/měsíčně bez jakéhokoliv odvodu. Domnívám
se, že má být udělán odvod ZP. Daň z příjmu a SP vzhledem k nízké
částce ne. Prosím o sdělení, zda je nutné předsedu přihlásit na ZP a
provádět odvody a samozřejmě hlášení? Moc děkuji za odpovědi Marie
Platnost tzv. "Prohlášení výboru SVJ"
Dobrý večer, naše společenství na schůzi schválilo výběr firmy na revitalizaci panelového domu. Po půl roce vyšlo najevo, že výbor podepsal dokument, který je nazvaný „prohlášení výboru SVJ“, ve kterém zbavuje dodavatelskou firmu odpovědnosti za část díla (dodání nových balkonů). Důvodem byl evidentně požadavek výboru na jiné balkony, než by instalovala dodavatelská firma. Firma vybraná výborem většinu peněz převzala, ale balkony nedodala. Ze strany firmy, která měla balkony dodat, jde samozřejmě o podvod. Mě ale také zajímá, zda je vůbec možné smlouvu mezi dodavatelem a společenstvím změnit nějakým „prohlášením“, tzn., zda jde o platný dodatek smlouvy?
dotaz na souběh funkcí
Souběh funkcí. Již pár let pracuji ve funci předsedy SVJ .Rovněž jsem pracovala do jara r.2011 ve výboru BD.Dneska mě bylo sděleno ředitelem BD, že se ozývají hlasy, abych byla opět ve výboru BD.(Je svolána schůze delegátů BD)Jsem také pořád členem BD.Ředitel BD mi zároveň řekl, že bych se musela vzdát funce předsedy SVJ.To se mi moc nechce jelikož jsem na náš dům velmi hrdá.Spousta lidí mi říká že náš panelák a sousedské vztahy jsou za těch 44 let nejlepší jaké byli.Přitom vím, že mám sílu ,abych svojí prací byla prospěšná BD ,které dělá správu i ostatním SVJ ,některé však nemají takové organizační schopnosti.Je mi 60 let a jsem ve svém hodnocení docela pevně nohama na zemi.Je opravdu nutné se vzdát funkce předsedy SVJ,kdybych chtěla pomoc a pracovat v představenstvu BD ?
Co dál???
Dobrý den Všem,
měl bych dotaz a prosím o Váš názor.
Jsme menší SVJ, kde máme výbor o třech členech (předseda, místopředseda, člen výboru). Že výbor nefungoval tak jak by snad jen mohl, bylo jasné, a proto po menších neshodách jsem nabídl svou pomoc ke všem záležitostem. Tato pomoc nebyla do začátku až tak využita, později však více. Bohužel jsem začal zjišťovat, že u předsedy chybí dokumenty, jako jsou, zápisy ze schůzí atd. což mě pochopitelně dost vadilo. Ač je to jedna z věcí, kterou považuji za důležité, dá se to snad za určitých okolností ještě zachránit, ale rozhodně nesedět a nic v tom nedělat.
Může správce služeb členům SVJ, spravovat fond oprav a mít přístup na náš účet SVJ a rozhodovat o našich penězích?
Dobrý den, mám dotaz. Nedávno sme založili SVJ a předseda vybral správce kterýmu platíme zálohový platby , každý měsíc. Vybrání správce nám předseda odůvodnil, tak že je to strašně problematický to – účetnictví SVJ- a tak nám správce nejen dělá služby ale i nám vede účetnictví! Ptám se, není to v rozporu se zákonem? Někde sem četl že správa služeb SVJ je věc jedna a účetnictví věc druhá!A prý chodějí kontroly na SVJ a že prý když si nevede SVJ řádné účetnictví, mohou prý lidi přijít o byty? Je to pravda a nebo jen kachna?

Poslední komentáře