Ostatní
účetnictví v domě kde jsou pouze 4 jednotky
Dobrý den, je nutné vedení účetnictví v domě kde jsou pouze 4 jednotky (není SVJ)?
Děkuji
Vyúčtování DPZ
Každoročně obdržím pouze vyúčtování záloh za služby. Mám právo i na vyúčtování záloh na opravy, údržbu a správu, tzv. DPZ? Mohu požadovat i předložení dokladů ke kontrole? Stanoví to obecně nějaký zákon nebo předpis tyto zálohy vyúčtovat?
Pojistné plnění
Dobrý den. Mám prosbu. SVJ obdrželo pojistné plnění od pojišťovny. Plnění bylo vyplaceno na základě rozpočtu o škodách, které SVJ vznikly. Jednalo se o poničenou fasádu kroupami. SVJ, ale nebude fasádu opravovat. Mělo by být pojistné plnění v tomto případě daňový výnos nebo by se dalo rovnou na 955? Moc děkuji za radu.
Nespokojený člen SVJ
Dobrý den, Můj dotaz je ohledně rekonstrukce střechy bytového domu. Jeden problémový člen našeho SVJ odmítal odsouhlasit stanovy a díky tomu byl termín ustavující schůze SVJ posunut cca o 2 měsíce. Nakonec stejně stanovy odsouhlasil. Poté zase odmítal přijít na schůzi, kde se měla odsouhlasit půjčka pro SVJ na rekonstrukci střechy, kterou on považoval za velmi nutnou a neodkladnou. Díky tomuto zdržení byly peníze z půjčky uvolněny až v době (říjen), kdy nám dodavatel řekl, že by bylo velice riskantní (špatné počasí) pouštět se do rekonstrukce a že bude lepší počkat na jaro.
Rozúčtování služeb- elektřina výměníkové stanice
Jsme SVJ – 22 bytů – 2 vchody domu. Elektřinu společných prostor rozúčtujeme podle počtu osob v každém vchodu a spotřeby dle elektroměru. V domě je výměníková stanice. Jak rozúčtovat na jednotlivé byty spotřebu elektřiny této stanice. Podle počtu osob, nebo podle podlahové plochy jednotlivých bytů. Není nám to zcela jasné. Prosím o odpověď. Děkuji. Buzková
Povinnost uložit účetní závěrku SVJ do sbírky listin a zákonem daný termín pro uložení?
Dobrý den,
musí být v rámci Společenství vlastníků jednotek (SVJ) účetní závěrka uložena do sbírky listin (na Obchodní rejstřík resp.restřík SVJ) a pokud ano existuje zákonem daný časový termín pro její uložení? Žádám o odkaz na případný paragraf a zákon. Děkuji předem za odpověd.
časové rozlišení
Dobrý den, prosím o radu, zda SVJ musí používat účty časového rozlišení. Děkuji Odpověď správce Life: U SVj se časové rozlišení nedělá, protože se nepodává daňové přiznání. Dle § 38 odst. 7 a) není povinnost podávat daňové přiznání. Z údajů podvojného účetnictví vyplývá, že vznikl daňový základ dle § 23 odst.1.2 zákona č. 586/92 Sb. o daních z příjmu pouze ve výši z úroků z běžného účtu. Tento příjem je dle § 18 odst. 4, písmeno
- od daně osvobozen.
bankovní poplatky a jejich rozdělení na jednotky
SVJ využívá pro svoji běžnou činnost běžný účet. Zde jsou poplatky. Jaký je váš názor na nejspravedlivější rozúčtování na byty ? Podle spoluvlastnického podílu, nebo na byty ? Děkuji za názory. ( Na byty se mi zdá spravedlivější – tedy u běžného účtu, kam se platí zálohy a běžné výdaje )
Fond oprav a SVJ
Dobrý den. Jsme společenství vlastníků bytového domu kolaudovaného v roce 2000. Každý měsíc posíláme peníze do FONDU OPRAV, do FONDU ÚDRŽBY a do FONDU SPRÁVY. Na návrh nového výboru bylo v roce 2010 odhlasováno zvýšení všech fondů s tím, že nevyčerpané prostředky se budou vždy převádět do dalšího roku. Od této doby však nebylo z FONDU OPRAV nic čerpáno, neexistuje dlouhodobý ani krátkodobý plán oprav, nemáme ani finanční plán. Jak se zachovat, když nesouhlasím s tímto stavem? Je možno přestat posílat peníze do FONDU OPRAV, když nevím, na co jsou určeny? A co s penězi, které tam již jsou naspořeny?
dotaz na majitle tohoto portálu svj
Vážený majiteli tohoto „Portálu o SVJ“. Chtěl bych znát situaci,kdo a jak řídí diskuzi a jaké jsou nastavené podmínky jako je tomu u jiných veřejných portálů. Zda-li jsem vůbec oprávněn znát majitele, příp.jeho asistenty, ponechávám na rozhodnutí.Proč tento dotaz? Jak jsem zjistil po několika vyměněných názorech na prolém „poplatků za vedení a správu úvěru“ u Bank ve vuztahu k SVJ,kde jsem vznesl dotaz k odbornému právnímu výkladu ve smyslu obchodního práva, upadl jsem v nemilost jistého pána „Lake-ho“,který mi dal najevo,že mi bude znepřístupněn tento portál. Žádná hrubá slova zde nebyla použit, abych tak snižoval „důstojnost“ někoho,koho ani pravým jménem neznám. proto mě zaráží, že tu zmizeli všechny připomín ky a dotazy i těch lidí,kterých se tento problém bytostně rovněž týkal.Jde o trapnou záležitost jedince,z pozice předkládaných „svých správných názorů“,bez připuštění příp. oponentury v odkazech.

Poslední komentáře