Ostatní
zápach
Dobrý den, Soused podemnou o patro níž si stěžuje na linoucí zápach
ve stupaček který se údajně táhne od denně shora dolů, k němu. Chce,
abych to napravil. Jinak podají stížnost na Městský úřad a bude
vyžádáno řešení podle paragrafu 127 občanského zákona. Všichni
z vedení to podepsali.
Můžete mi poradit co mam dělat.
Účtování o dotaci
Jak o dotaci účtuje právnická osoba, která je vlastníkem bytu v SVJ.
Jedná so o dotaci na pořízení investičního majetku, která se promítá ve snížení vstupní ceny tohoto majetku, neboli dochází ke snížení základny pro výpočet daňových odpisů. Příjemce dotace tak uplatňuje odpisy pouze z té části hodnoty investičního majetku, kterou sám financoval. Taková dotace tedy snižuje pořizovací cenu nebo vlastní náklady.
převod do osobního vlastnictví
Dobrý den mám takový problém,chtěla jsem odkoupit družstevní byt nebo respektive odkoupit podíl na družstevním bytě a pak následně doplatit anuitu na dr.bytu a převest do osobního vlastnictví.Na SBD mi bylo řečeno,že převod není možný ,protože nynější majitelé(spoluvlastníci podílu na dr.bytu)si při zakládání SBD nepodali žádost, že v budoucnu budou mít zájem si byt převest do os.vlastnicví.Podle toho jsem pochopila,že i já nemohu o to zažádat a tudíž převést byt do os.vlast.a budu tedy muset být členem družstva bez nároku napřevod vlast.práv.Nerozumím tomu,když ti co v bytě žijí nechtěli do budoucna byt do os.vl. proč tedy já nemám právo si byt převést do os.vl.?
Úklid sněhu na pozemcích nepatřících SVJ
dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli je vůbec možné , aby Shromáždění vlastníků odhlasovalo povinnost uklízet sníh a udělat rozpis vlastníkům jednotek na pozemcích, které patří městu a nikoliv SVJ. Podle katastrální mapy patří do SVJ jen schody u schodiště, nikoliv přilehlé chodníky, které nikdo neuklízí a patří městu. V usnesení SVJ je, že se bude uklízet schodiště i přilehlé chodníky.Je to možné ?
Rocni vyuctovani SVJ
Zdravim, mohl by mi nekdo vysvetlit popr. odkazat na nejaky dokument, kde se resi mj.
- vyuctovani spotreby vody v danem roce (kazdy byt ma svuj vlastni vodomer tzv. pomerove meridlo + na budove je hl. vodomer), ja to beru tak, ze kdyz je na hlavnim vodomeru spotreba napr. 1000m3 a soucet jednotl. byt. vodomeru da dohromady 900m3, tak se rozdil 100m3 rozpocita pomerne k jednotl. bytovym vodomerum podle podilu kazdeho bytu na spotrebe tech 900m3,
- vyuctovani spotreby elektriny ve spolecnych prostorach (momentalne to u nas praktikuji tak, ze se celkova spotreba elektriny rozpocita na pocet osob hlasenych v jednotlivych bytech. Prijde mi to trochu „nefer“, protoze jsme v byte hlaseni jako 4 osoby, z toho jsou 2 deti (2 a 6 let) – proste nemyslim si, ze dite stare 2 roky „spotrebuje“ stejne jako dospely clovek,
platba stočného.
CHci se zeptat jestli musím ze zákona platit stočné když v obci není čistička . Tom .
platba z dlouhodobých záloh soukromý majetek
Výbor SVJ platí z dlouhodobých záloh 50 % úvěr na okna která jsou v Prohlášení vlastníka součástí bytů majetek ve vlastnictví.Provedl navýšení úroků z úvěru podle velikosti bytů. To znamená 32 tisíc platé úroky a 40 tisíc úvěr ze záloh. Policie s tímto souhlasí a nenaznala, zpronevěru a je to podle ní v pořádku protože úvěr svých oken hrádí se svých záloh to znamená že zůstatek po odpočtu úvěru je 53 % a u ostatncích 100 %. Porušuje se tak §13/1 podíl na správě domu podle podílu. co s tím. Podle právníků jedná Výbor porušuje zákon a pro Policii Prohlášení vlastníka je papír do koše.
Účetní závěrka
Dobrý den, mám prosbu.Musí se účetní závěrka schvalovat na shromáždění? A pak se posílá na rejst. soud? Ještě něco musíme udělat? Děkuji, Blanka
podíl na úvěru
Dobrý den
jsme Společenství vlastníků jednotek (16bytů), v roce 2007 shromáždění odsouhlasilo 100% vlastníků zateplení domu, na financování úvěr od stavební spořitelny pro SVJ s tím, že každý vlastník podepsal ručitelské prohlášení na poměrnou část úvěru podle m2, a byla mu vypočtena výše záloh na tento úvěr. Zateplení proběhlo a všichni spláceli v pořádku. Problém nastal, když jeden z vlastníků byt prodal, údajně novému vlastníkovi o tomto úvěru neřekl a ten se nechce na finacování úvěru podílet s tím, že nic nepodepsal a zálohy na správu domu včetně úvěru posílá snížené o tuto částku. Má na to právo? Nepřešla na něj tato povinnost podle ZoVB §20 ods 3 (převod jednotek)?
Výbor SVJ
Jakou zodpovědnost nese výbor SVJ za úhradu prací při rekonstrukci objektu za neprovedené práce a práce neprovedené v rozsahu požadavku,ale uvedené v nabídkovém rozpočtu.

Poslední komentáře