Ostatní

Dlouhodobá záloha na opravy (fo) při koupi bytu.

Vložil Anonymous, 22. Březen 2010 - 21:50 ::

Zdravím Vás všechny. Děkuji Vám za Vaše příspěvky,které mi již mnohokrát pomohly vyjasnit si pochybné informace. 20.3.2010 jsem sledoval na Vašem portále bohatou diskuzi o dlouhodobých zálohách (FO). Prosím poradte co s mým problémem. Nevím, jestli se budu vyjadřovat dost odborně a v tomto ohledu Vás prosím o krapet tolerance.

V roce 2008, proběhla revitalizace domu ve kterém jsem zkraje minulého roku koupil byt v os. vlastnictví.

Asi v polovině roku 2009 se začala řešit refundace oken,vyměněných před revitalizaci a to už jako nový vlastník jsem byl i zapsán do KN (okna před revit. byla vyměněna i v bytě který jsem koupil).

Výměna závěsných balkonů panelových domů

Vložil Anonymous, 20. Březen 2010 - 8:36 ::

Dobrý den. V našem panelovém domě SVJ zanechalo stáří po 33 letech na závěsných balkonech svůj podíl času. Plánujeme výměnu. V domě je 24 bytů 3+1 s balkonem a jeden malý 2+1 v přízemí bez balkonu. Výměnu balkonů budeme hradit z FO. Cena jednoho balkonu bude 22000,–Kč. Je správný názor, že majitel bytu bez balkonu má právo na výplatu nějaké částky ? Děkuji Josef. e-mail: josef.pra­zak@atlas.cz

SVJ a DPH

Vložil kama, 19. Březen 2010 - 1:55 ::

V nejbližší době se staneme SVJ. Dočetl jsem se, že SVJ nemůže být plátcem DPH. Kromě příspěvků vlastníků Nebudeme mít žádný jiný příjem. Je to pravda? Plánujeme výměnu oken a tak by se odpořet DPH hodil. Jesliže SVJ opravdu nemůže být plátcem DPH, může si založit běžnou firmu (např.s.r.o.) tak, aby si mohlo odečíst DPH

Děkuji K.Novák

Vedení samostatného účetnictví vs. středisko bytového družstva

Vložil Anonymous, 18. Březen 2010 - 9:34 ::

Dobrý den, prosím o vysvětlení tohoto problému.

Fakta říkají:

• SVJ je od svého vzniku povinno vést účetnictví
  • výbor musí předkládat shromáždění ke schválení účetní závěrku

Naše skutečnost:

• správce (bývalé bytové družstvo) mělo od vzniku SVJ (2005) smlouvu o správě pouze s jednotlivými vlastníky, nikoliv se SVJ. Tu sepsalo až po 4 letech fungování SVJ (2009)
  • po dobu smlouvy o správě s jednotlivými vlastníky nás správce účtoval pouze jako středisko; od podpisu smlouvy se SVJ už vede řádné samostatné účetnictví a my poprvé od vzniku SVJ v 2005 dostaneme letos účetní závěrku (!)

KOMUNALNI ODPAD

Vložil Anonymous, 17. Březen 2010 - 23:23 ::

Dobrý den, jsem vlastnkem bytu v Praze. Klasicky je vytvoreno spolecenstvi vlastniku jednotek. Podle zpusobu platby za komunalni odpad zvolila Praha zakon o odpadech, §17a. Toto ustanoveni rika, ze oplatnikem je kazda fyzicka osoba, ktera je puvodcem odpadu. Platcem je pak spolecenstvi. Jak nejlepe resit problem, ze prestoze bytovou jednotku uziva vice osob, oficialne je halsena pouze jedna osoba… je tady nejake ustanoveni zakona, pripadne nejaka metodika, ktera resi tento problem? Dekuji Vám za odpoved.

hlasování

Vložil Anonymous, 17. Březen 2010 - 14:46 ::

společenství je způsobilé vykonávat práva a zavazovat se ve věcech spojených se správou a provozem domu na společné části. Okna jsou součástí bytových jednotek.Výbor dá hlasovat o úvěru na okna jako by byla ve společných částech Prohlášení vlastníka.Lze hlasovat o soukromých oknech na shromáždění a hradit je z BÚ.Jedná se o mix účetnictví společné a vlastní.To jako by ministr financí obrazně při výměně oken na ministerstvu hradil okna ve svém bytě a úvěr platil z BU MF a daně platíme všichni. Výbor to nepochopí a stále uvádí fond oprav a nebere na vědomí že dáváme zálohy.Platí si vesele svá okna ve vlastnictví.

oprava - hrazená z úvěru /bytové družstvo!!!!!

Vložil Anonymous, 17. Březen 2010 - 8:46 ::

Dobrý den, prosím o radu ale nejedná se o SVJ ale o bytové družstvo: u SVJ náklady hrazené z úvěru účtuji jako pohledávku za vlastníkem na účet 315 /378/ a zůstatek je vždy shodný s výší nesplaceného úvěru a umořuje se uhrazenými splátkami. Je možné takto účtovat i u bytového družstva? Děkuji Hanka

zákon versus nařízení vlády

Vložil Anonymous, 16. Březen 2010 - 14:37 ::

Dobrý den,

mám jen tento dotaz:

• máme např. zákon 72/1994 Sb., a nařízení vlády č. 371/2004 Sb.,

Co je hlavní zákon nebo nařízení vlády? … někdo se ohání zákonem a někdo s nařízením vlády, můžete mi vysvětlit pojem nařízení vlady a jeho význam?

Děkuji

Ondra

Náklady na audit

Vložil Anonymous, 15. Březen 2010 - 11:39 ::

Může někdo uveřejnit zkušenosti s auditem na účetnictví SVJ. Jedná se mi zejména o výši nákladů na audit a o dobu potřebnou pro jeho vyhotovení pro SVJ o velikosti 142 BJ + 20 pronájmů NB.

k přijetí úvěru na okna která jsou součástí bytových jednotek

Vložil Anonymous, 10. Březen 2010 - 14:08 ::

K přijetí úvěru na společné části domu je nutný souhlas shromáždění. Kolik je potřeba ke schválení úvěru na okna která jsou součástí bytových jednotek a jestli je možné zastavit společné části domu když všichni vlastníci nesouhlasí. Jak v tomto postupovat. Okna jsou podle Prohlášení vlastníka soukromá . Když si zastaví na úvěr 85 % domu jak účetně to splácet formou dlouhodobých záloh, které jsou pro společné části domu a pozemku. děkuji pav

Syndikovat obsah