Ostatní
Příspěvky do fondu oprav
Dobrý den, prosím o radu. Jsme SVJ (3 různí vlastníci). Majoritní
vlastník vlastní 82%, zbývající dva 9%. Majoritní vlastník se rozhodl
opravit střechu a požadoval vložit 55 tisíc na fond oprav, které jsem
uhradil. Opravám v domě se samozřejmě nebráním, ale má majoritní
vlastník právo požadovat peníze i nad rámec fondu oprav? Do fondu oprav
pravidelně přispívám. Příští rok plánuje opravu fasády, další
finanční zatížení nezvládnu. Mám možnost se bránit?
Děkuji za odpověď
Zdaňování příjmů z věcného břemena
- Dne 1.4. proběhla v jiném vláknu diskuse o věcném břemenu a částečně i o jeho zdaňování. Protože bylo Apríla, nevím nakolik brát jednotlivé výroky vážně.
- ZDP v § 4/1/zc a § 19/1/zf stanovuje, že od daně z příjmů jsou osvobozeny:
„příjmy plynoucí jako náhrada za věcné břemeno
- vzniklé ze zákona
- nebo rozhodnutím státního orgánu podle zvláštního právního předpisu
- a příjmy plynoucí jako náhrada za vyvlastnění za základě zvláštního právního předpisu“
3. § 76/7 zákona č. 458/2000 Sb. zní:
(7) Provozovatel rozvodného tepelného zařízení je povinen zřídit věcné břemeno umožňující využití cizí nemovitosti nebo její části pro účely uvedené v odstavci 5 písm. a), a to smluvně s vlastníkem nemovitosti; v případě, že vlastník není znám nebo není určen nebo proto, že je prokazatelně nedosažitelný nebo nečinný nebo nedošlo k dohodě s ním a jsou-li dány podmínky pro omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě podle zvláštního právního předpisu 4e), příslušný vyvlastňovací úřad rozhodne na návrh provozovatele rozvodného tepelného zařízení o zřízení věcného břemene umožňujícího využití této nemovitosti nebo její části.
SVJ nechala se opravit střecha do které teče
Dobrý den,naše SVJ nechalo opravit střechu,do která začalo zatékat.Na dotaz,kdo mi uhradí vzniklou škodu na bytové jednotce,my odpověděli,že nikdo,že si každý hradí škody sám,barák pojištěněj není.Firmy která střechu opravovala se zastali ,s tím že tam zatýká jinudy než co se domluvili s firmou,která opravila jenom plášť rovné střechy.Navrhl jsem jim ,že si opravím byt sám,ale že nebudu přispívat do fondu oprav.Jak nejlépe postupovat.Děkuji za odpověď.
HV SVJ - ztráta
Dobrý den, prosím o názory nebo radu. Neše SVJ podepsal mandátní smlouvu se „správcem“, kterému měsíčně vyplácíme nemalou částku. Je normální, že si správce zašle pouze vyplněný příkaz k úhradě, ale žádnou fakturu za celý rok nevystavil? Ani konečné vyúčtování? Mám podezření, že vůbec není vedeno účetnictví za SVJ. Když jsem v roce 2009 obdržela daňové přiznání PO za rok 2008 bez rozvahy a výkazu zisků a ztrát, byla jsem správcem přesvědčována, že to není potřeba. Přesto jsem tyto výkazy žádala, obdržela jsem je po půl roce. V letošním roce při kontrole těchto účetních výkazů jsem s hrůzou zjistila, že rozvahový HV nesouhlasí s HV na výkazu zisku a ztrát. Jak tohlo mohlo vůbec opustit kancelář paní účetní?!!!
Právo nahlížet do účetních dokladů SVJ
Naše SVJ má 90 bytů, statutárním orgánem je pověřený vlastník, protože do výboru nikdo z navržených nechtěl. Správu nemovitosti a hlavně účetnictví dělá našemu SVJ firma, která je ve vlastnictví města. Před shromážděním SVJ žádali dva vlastníci nezávisle na sobě firmu, která nám vede účetnictví o nahlédnutí do účetních dokladů (jako faktury za provedenou práci při opravách v domě apod.), které tam dodal náš pověřený vlastník. Zástupce firmy jim odmítl dát tyto účetní doklady k nahlédnutí s odkazem na to že jim to umožní jen s písemným souhlasem pověřeného vlastníka. Ale pověřený vlastník takový souhlas odmítl oběma tazatelům, vlastníkům byt. jednotek, dát. Ve stanovách našeho SVJ je v článku práva a povinnosti člena společenství mj. psáno, že člen společenství má právo zejména: …„nahlížet do všech podkladů týkajících se činnosti společenství a na svůj náklad žádat o pořízení kopie, opisu či výpisu z těchto podkladů“
Je prográmek Klaiex využitelný ?
Prý není využitelný a já jsem byla vyzvána, abych to zveřejnila.
Plním tím přání pána, který si jej objednal a zjistil, že je k ničemu viz dále naše korespondence.
From: <Pavelek.O@seznam.cz> Date: 2010/3/30
Mám dotaz: Jak mám dostat Vámi zaslané soubory, s Podkladních Excel listů do Vašeho programu
Moje odpověď:
Ty podklady nejsou s naprogramovanými tabulkami pro vedení účetnictví nijak propojeny. Jsou spíše výukové. Pro programátora by propojení nebylo problémem. Pro mne ano, já jím nejsem.
Nezapomeňte, že jde o prográmek zdarma určený pro mini SVJ, která nemají peníze na normální účetní program.
Dědictví bytu v SVJ-a nájemník, který se podílel na úhradách vlastníka.
Pan Jiří X, vlastník bytu v os. vlastnictví /SVJ/,byl v roce 2008 hospitalizován pro zdr.potíže na LDN.Po nějakém čase, jeho byt chtěla jeho dcera prodat -požádal svého vnuka, aby se do jeho bytu nastěhoval s podmínkou, že se tam přihlásí k trvalému pobytu a ponechá věci/šatstvo, boty ap/ve vestavných skříních, ve sklepě ap.Podmínku si vymínil v písemné formě, jako nájemní smlouvu na neurčito.V listopadu 2008 se vnuk nastěhoval a začal platit :nájem pro společenství 1900.- + 1000.-/měsíčně do fondu oprav + 1100.- jako splátku úvěru /vzalo si SVJ na zateplení paneláku a okna/+ popl.za kabelovku ap.Děda počítal s tím, pokud se zdr.stav zlepší, že půjde zpět do bytu a bude tam s ním.Po čase byl děda umístěn do domova pro seniory -celodenní péče,kde byl také přihlášen k trvalému pobytu.Vnuk i dále uhrazoval veškeré platby.Bohužel, tento měsíc děda zemřel…Ze zákona jsou tři dědicové- děti dědovo.V jakém vztahu tedy bude nyní vnuk ???
Účetnictví SVJ správcem SBD
Dobrý den,v r.2009 na jaře schůze s notářkou,účet jsme tenkrát nezaložili,protože si na to nikdo netroufal a SBD dělá správce více SVJ,že je taková praxe.V létě podání na soud,na podzim v rejstříku,mandátní smlouva zatím snad ještě není podepsaná.Za rok 2009 je vedeno vše na SBD jako jiná léta,tj.měsíčně „Provozní hospodaření“-samospráva našeho domu=analytické členění nákladových účtů a zaplacených záloh a pohyb na fondu oprav včetně konečného zůstatku.Lze tohle považovat za účetnictví SVJ?Faktury zní na SBD bankovní účet svůj n
Jak napsat čestné prohlášení na FÚ?
Prosím Vás, nenajdu někde vzor čestného prohlášení na FÚ, když jsem se domluvila s pracovníkem FÚ, že nebudeme podávat daňové přiznání, ale napíšeme jen čestné prohlášení? Nevím, jak takové prohlášení by mělo vypadat! Děkuji za odpověď! Ivana Singlova .....mail: i.singlova@seznam.cz
Nekorektní argumentace
Pan Matějka uvedl:
„SVJ a úroky – 3 Vložil Matějka Jaroslav, 27. Březen 2010 – 8:58 Pane Pavle, jsem zastáncem teorie, „že peníze od členů NEJSOU v majetku SVJ“. Vycházíme tak ze skutečnosti několika výkladů:
důvodová zpráva a komentář k zákonu č.103/2000 Sb., (§15 odst.4 ZoVB)
názoru většiny daňových poradců, se kterými jsme konzultovali problém.“
1. Důvodovou zprávu k tisku 268/0 jsem našel: „K bodu 13 (§ 15 odst. 4) V odst. 4 bylo nutné upravit odkaz na § 9, který upravuje společenství vlastníků jako právnickou osobu.“

Poslední komentáře