Ostatní
Použití fondu oprav
Dobrý den. Společenství odsouhlasilo zateplení domu. Chtěla bych se zeptat, jestli musím přispívat v případě, že nesouhlasím. Znamenalo by to půjčku ve výši cca 200.000 Kč na bytovou jednotku a já si tento závazek nemohu dovolit (vloni jsme zaváděli vlatní topení – cca 65.000Kč, je nezbytně nutné opravit střechu…). Děkuji Pecinová
Návrh pro provozovatele portálu
Dobrý den!
Jelikož jsem zde poměrně nový návštěvním a zajímá mě vše, co se mohu dozvědět nového o fungování SVJ, neodpustím si napsat svůj poznatek.
Skoro v každé diskuzi několik jedinců neustále nevhodně a bez jakékoliv konkrétní rady komentuje příspěvky druhých. Při pročítání diskuze to zdržuje, odvádí to pozornost od problému a než se doberu konce, jsem ze všeho tak znechucená, že už ani nevím, zda je diskuze o původním dotazu nebo o jednotlivých diskutérech.
Prosím tedy provozovatele tohoto portálu, aby komentáře k příspěvkům, které se netýkají dotazu, průběžně odmazávali, nebo pokud to nejde alespoň znevýraznili.
Diskuze k opětovné opravě střešního pláště
Dobrý den. Chci znát i jiný názor k opětovné opravě střeštního pláště?
a- Tepelný odpor konstrukce dle výpočtu- R = 3,068 m2.K.W-1, splní podmínky ČSN 73 05 40 k ochrana budov. b – záruka byla platná do 6/2010 c – životnost ještě minimálně dalších 10.let ( nezatíkalo) d- celková cena díla 422.150 Kč
Nyní nový výbor Společenství provadí novou opravu střešního pláště. A z toho důvodu chci znát Váš názor, zda výbor jedná co by dobrý HOSPODÁŘ ?
Předem děkuji Všem za Váš názor.
Míša
Odpojeni clena SVJ od elektricke energie
Dobry den,
SVJ v dome, kde jsem se stal vlastnikem idealni 1/2 dvojgaraze, se na shromazdeni (kam „garazniky“ nezvou), rozhodlo, ze provede odpojeni garazi od elektricke energie. S oduvodnenim, ze neumerne stoupla spotreba ve spolecnych prostorach. A pokud budou „garaznici“ chtit elektrickou energii, maji si na sve naklady poridit elektromer.
Je to legalni postup? Podotykam, ze prispevky na spolecnou elektrickou energii jsme platili, v garazich je pouze stropni osvetleni. A prispivame castkou 80 korun mesice, coz mi prijde premrstene.
Dekuji za Vase nazory.
Nebytovy prostor a podil na Fondu oprav
Dobry den,
stal jsem se vlastnikem garaze (idealni 1/2 dvojgaraze) v bytovem dome. V nedavne dobe se provedlo na dome zatepleni a celkova oprava fasady. Byl navysen fond oprav, ktery pro zminovanou 1/2 dvogaraze cini cca 750 korun mesicne. Pisu cca, protoze vyse prispevku do fondu oprav je kazdy mesic jina(!), coz me velmi prekvapuje.
Otazka do fora je, zda je normalni, aby se garaz pocitala pro potreby vypoctu prispevku do fondu oprav stejnym dilem, jako by se jednalo o byt.
Dekuji za pripadne odpovedi, omlouvam se, pokud zde uz nekdo stejne tema resil.
vhodný učet pro spolecenstvi - transparentni ucet
Dobrý den, nase spolecenstvi vlastniku ma beznu ucet u KB. Libí se mi transparentni ucet
http://www.mesec.cz/…ez-poplatku/
Jake ucty vase spolecenstvi pouzivaji? Doporucujete transparentni ucet ? Dekuji
Program Nový Panel pozastaven
Podle tiskové zprávy z pátku 13.8.2010:
„V roce 2010 bylo podáno již více než 700 žádostí o podporu rekonstrukcí bytových domů v programu Nový Panel poskytovanou formou úrokových dotací. Další žádosti by již nebylo možné uspokojit z prostředků vyčleněných pro tuto formu podpory ve schváleném rozpočtu na rok 2010. Z toho důvodu je s účinností od 13. srpna 2010 pozastaven příjem žádostí.“
Situace je horší než v Zelená úsporám, protože se chystá pro rok 2011 snížení přídělu do SFRB resp. zrušení SFRB.
Hezký den!
Majetek pořízený SVJ ke správě domu
Včera se tu vyskytl názor:
„Vážení, majetek pořízený z prostředků jednotlivých vlastníků není nikdy majetkem SVJ; jedná se zásadně o majetek v podílovém spoluvlastnictví jednotlivých vlastníků jednotek.“
Takto široce formulovaný názor je chybný.
Výše uvedené platí ve sdružení bez právní subjektivity podle § 829 ObčZ, ale nikoliv v SVJ.
Pokud SVJ uzavře kupní smlouvu vlastním jménem stává se vlastníkem věci a je irelevantní z jakého zdroje dojde k úhradě závazku z kupní smlouvy.
Je to obdobné jako u peněz na účtu SVJ. Tyto peníze patří SVJ a jsou kryté většinou ze zálohy od vlastníků nebo z úvěru. Peníze totiž nemají mašličku a v celkové sumě na účtu se nepozná z jakého jsou zdroje (SVJ a úroky).
roční vyúčtování fondu oprav
Dobrý den, našemu SVJ dělá správu místní RK. Na začátku roku s vyúčtováním energii dojde nové vyměření ( předpisy ) záloh. To obsahuje položky 01-Voda-stud=x, 03-Teplo=x,04-Voda TUV=x, 06 Spol.pr.=17,–Kč, 11-Správa=222,–Kč, Vodoměry os.vl.=36,–Kč, Fond oprav 1=911,–Kč to celé pak suma měsíčních záloh. Ale roční vyúčtování od 01/2009 do 12/2009 obsahuje pouze položky voda, teplo, spol.pr.,vodoměry. Poslední položky Správa a fond oprav nedostáváme cca 10let vyúčtované ani za celé SVJ ani za byt. Na mou žádost o vyúčtování jsem nikdy nedostal odpověď. Chtěl bych vědět jak se z vyúčtováním těchto položek má postupovat. Je možné požadovat vyúčtování od do a částku na byt?
odměny výboru SVJ
Dobrý den, jak je to s odvody zdravotní pojišťovně a s daněním odměny, pokud je člen výboru, kterému je přiznána odměna 600,– Kč měsíčně, nezaměstnaný a je vedený v evidenci Úřadu práce?
Děkuji
Tereza

Poslední komentáře