Ostatní
Revizní komise nebo revizor
Hledal jsem a hledal… Revizní komise je definována pouze vzorovými stanovami a tedy její definici (např. počet členů, její funkci, pravomoce,…) si můžete upravit ve vlastních stanovách.
Ani ve vzorových stanovách není zvolení komise povinné – tedy nemusíte ji mít. A také podle vzorových stanov existuje revizor (= něco jako kontrolní komise s počtem členů rovné jedné). Toho také není nutné podle vzorových stanov volit.
Mohu se opřít o nějaký § v ZoVB? Tomáš
"fond oprav" a úvěr
Dobrý den,
Mám dotaz. Jsem nový vlastník bytu v osobním vlastnictví. Nic o chodu SVJ nevím. Proto bych poprosil o upřesnění termínů. SVJ si vzalo úvěr na zateplení. Úvěr se splácí z „fondu oprav“. Nicméně příspěvky nestačí. Chystá se zvýšení „fondu oprav“. Příspěvek do fondu oprav platí každý byt stejný. Já mam velice malý byt.
Otázky:
- „Fond oprav“ asi není správný název. Ale takto to je v obstarávacím listu. Kde to vlastně platím moje příspěvky na splácení úvěru – do jakého fondu ?
- Stanovuje nějaký zákon, jak se mají počítat příspěvky do „fondu oprav“ ?
PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ
Děkuji moc za odpověď.I když máme 4bytové jednotky,tak po odkoupení bytů nás automaticky zapsali do rejstříků společenství a bylo nám přiděleno IČO!Nevím tedy kudy kam.Jedna paní účetní tvrdí,že musíme vést „podvojné“účetnictví,druhá zase že ne.Nevím,na koho se mám obrátit s touto problematikou.A zda bychom mohli SVJ zrušit.Se sousedy máme dobré vztahy,takže u nás není problém se domluvit na různých opravách apod.Pochopí mě někdo?Děkuji strašně moc.Hana
Úroky z prodlení nebo poplatky z prodlení
Dobrý den. Prosím,mohl by mi někdo poradit.Pokud majitelé bytů uhradí veškeré platby(t.j.zálohu za topení,na správu domu,na spol.elektř.) později,než jsme si schválili na schůzi shromáždění,budou se počítat poplatky z prodlení nebo úroky z prodlení?Nebo to záleží výhradně na nás,co si schválíme?Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Alta.
Pro Janu 1
Paní Jano, prosím diskutujte pouze k věci a nereagujte nevkusně na každý příspěvek, který se Vám nelíbí. Já si vždy myslela, že toto je diskusní forum o problémech SVJ a ne hádkách, kdo co řekl.Ono je velký rozdíl spravovat SVJ s více než 100 byty a nebo SVJ jenon třeba s deseti. To se potom odráží i ve výhodě nebo nevýhodě odpojení od centrálního vytápění a i řešení dalších problémů. Já dělám předsedu již 10 let, každý rok se zůčastňuji školení a stále je mnoho věcí, se kterými si mnohdy nevím rady. Vy si ve Vašem SVJ můžete v
Neoprávněné jednání člena výboru - prosba o právní radu
Dobrý den,
jsem předsedou výboru společenství. Svolali jsme řádně schůzi shromáždění (koná se příští týden) a následně jsme člena výboru pověřili vedením schůze (já jsem na funkci předsedy rezignoval, a proto jsem již schůzi nechctěl vést, ačkoliv jsem stále ve funkci a další člen výboru se schůze nemůže zůčastnit).
Člen výboru pověřený vedením schůze však dnes změnil místo konání a program jednání schůze (vypustil body, které se ho týkají a nechce je probírat) a o změně informoval vlastníky + vyvěsil jím podepsanou upravenou pozvánku. S dalšími členy výboru toto nekonzultoval a nebylo tedy schváleno.
Pozastavené dotace pro panelové domy - Nový panel a Zelená úsporám
Vážení přátelé,
v minulém měsíci došlo k zastavení příjmu žádostí ve dvou klíčových dotačních titulech – programu Nový panel a následně i programu Zelená úsporám (pro panelové domy).
Dle dostupných informací byla pro program Nový Panel na rok 2011 pro SFRB vyčleněna v rozpočtu nulová částka. V programu Zelená úsporám je sice slibováno opětovné otevření programu pro panelové domy, ale opak může být pravdou.
Pokud Vám tento stav není lhostejný, prosím připojte se s výzvě která je iniciována sdružením CERPAD.
K vyjádření Vašeho stanoviska postačí, pokud se na adrese http://www.sospanelovedomy.cz/ připojíte k výzvě.
Zřízení účtu,smlouva o správě
Dobrý den,jsme SVJ od r.2008,vlastní účet nemáme,kdy je během roku nejvhodnější založení účtu,pokud se má vzít v úvahu"plynulý přechod"z účtu správce na náš vlastní účet?O zřízení účtu je usilováno od počátku roku!Za jakou dobu se to zvládne,pokud jej zřídíme v září? Je to běžné,abychom neprojednali smlouvu o správě,aby byla podepsaná bez vyrozumění výboru a aby ani na vyžádání nebyla předložena?Předseda pouze udává,co podepsal,tím oznamuje výboru skutečnost,ale nedoloží ji?Převážné většině výboru to stačí,ale menšině
podvojné účetnictví
Jsme společenství,které tvoří 4bytové jednotky(4rodiny).Zajímalo by mě,zda máme vést podvojné účetnictví.Děkuji moc za včasnou odpověď.Hana
Dohoda o provedení práce u studenta
Dobrý den, dcera která studuje střední školu o prázdninách pracovala u firmy na Dohodu o provedení práce, kde vydělala za každý měsíc přibližně 11 000,– Kč. Tyto dohody měla dvě a každou u jiného zaměstnavatele. Chtěla jsem se zeptat zda musí podávat daňové přiznání a co to znamená pro mně jako pro matku, když uplatňuji odpočet na dítě. Velice děkuji Andrea

Poslední komentáře