Ostatní

Revizní komise nebo revizor

Vložil Anonymous, 20. Září 2010 - 15:00 ::

Hledal jsem a hledal… Revizní komise je definována pouze vzorovými stanovami a tedy její definici (např. počet členů, její funkci, pravomoce,…) si můžete upravit ve vlastních stanovách.

Ani ve vzorových stanovách není zvolení komise povinné – tedy nemusíte ji mít. A také podle vzorových stanov existuje revizor (= něco jako kontrolní komise s počtem členů rovné jedné). Toho také není nutné podle vzorových stanov volit.

Mohu se opřít o nějaký § v ZoVB? Tomáš

"fond oprav" a úvěr

Vložil LidskyZdroj, 20. Září 2010 - 14:53 ::

Dobrý den,

Mám dotaz. Jsem nový vlastník bytu v osobním vlastnictví. Nic o chodu SVJ nevím. Proto bych poprosil o upřesnění termínů. SVJ si vzalo úvěr na zateplení. Úvěr se splácí z „fondu oprav“. Nicméně příspěvky nestačí. Chystá se zvýšení „fondu oprav“. Příspěvek do fondu oprav platí každý byt stejný. Já mam velice malý byt.

Otázky:

1. „Fond oprav“ asi není správný název. Ale takto to je v obstarávacím listu. Kde to vlastně platím moje příspěvky na splácení úvěru – do jakého fondu ?
  2. Stanovuje nějaký zákon, jak se mají počítat příspěvky do „fondu oprav“ ?

PODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ

Vložil Anonymous, 19. Září 2010 - 18:44 ::

Děkuji moc za odpověď.I když máme 4bytové jednotky,tak po odkoupení bytů nás automaticky zapsali do rejstříků společenství a bylo nám přiděleno IČO!Nevím tedy kudy kam.Jedna paní účetní tvrdí,že musíme vést „podvojné“účet­nictví,druhá zase že ne.Nevím,na koho se mám obrátit s touto problematikou.A zda bychom mohli SVJ zrušit.Se sousedy máme dobré vztahy,takže u nás není problém se domluvit na různých opravách apod.Pochopí mě někdo?Děkuji strašně moc.Hana

Úroky z prodlení nebo poplatky z prodlení

Vložil Anonymous, 19. Září 2010 - 10:25 ::

Dobrý den. Prosím,mohl by mi někdo poradit.Pokud majitelé bytů uhradí veškeré platby(t.j.zálohu za topení,na správu domu,na spol.elektř.) později,než jsme si schválili na schůzi shromáždění,budou se počítat poplatky z prodlení nebo úroky z prodlení?Nebo to záleží výhradně na nás,co si schválíme?Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Alta.

Pro Janu 1

Vložil Anonymous, 18. Září 2010 - 21:16 ::

Paní Jano, prosím diskutujte pouze k věci a nereagujte nevkusně na každý příspěvek, který se Vám nelíbí. Já si vždy myslela, že toto je diskusní forum o problémech SVJ a ne hádkách, kdo co řekl.Ono je velký rozdíl spravovat SVJ s více než 100 byty a nebo SVJ jenon třeba s deseti. To se potom odráží i ve výhodě nebo nevýhodě odpojení od centrálního vytápění a i řešení dalších problémů. Já dělám předsedu již 10 let, každý rok se zůčastňuji školení a stále je mnoho věcí, se kterými si mnohdy nevím rady. Vy si ve Vašem SVJ můžete v

Neoprávněné jednání člena výboru - prosba o právní radu

Vložil Anonymous, 18. Září 2010 - 19:06 ::

Dobrý den,

jsem předsedou výboru společenství. Svolali jsme řádně schůzi shromáždění (koná se příští týden) a následně jsme člena výboru pověřili vedením schůze (já jsem na funkci předsedy rezignoval, a proto jsem již schůzi nechctěl vést, ačkoliv jsem stále ve funkci a další člen výboru se schůze nemůže zůčastnit).

Člen výboru pověřený vedením schůze však dnes změnil místo konání a program jednání schůze (vypustil body, které se ho týkají a nechce je probírat) a o změně informoval vlastníky + vyvěsil jím podepsanou upravenou pozvánku. S dalšími členy výboru toto nekonzultoval a nebylo tedy schváleno.

Pozastavené dotace pro panelové domy - Nový panel a Zelená úsporám

Vložil Anonymous, 18. Září 2010 - 17:02 ::

Vážení přátelé,

v minulém měsíci došlo k zastavení příjmu žádostí ve dvou klíčových dotačních titulech – programu Nový panel a následně i programu Zelená úsporám (pro panelové domy).

Dle dostupných informací byla pro program Nový Panel na rok 2011 pro SFRB vyčleněna v rozpočtu nulová částka. V programu Zelená úsporám je sice slibováno opětovné otevření programu pro panelové domy, ale opak může být pravdou.

Pokud Vám tento stav není lhostejný, prosím připojte se s výzvě která je iniciována sdružením CERPAD.

K vyjádření Vašeho stanoviska postačí, pokud se na adrese http://www.sospanelovedomy.cz/ připojíte k výzvě.

Zřízení účtu,smlouva o správě

Vložil Anonymous, 17. Září 2010 - 21:31 ::

Dobrý den,jsme SVJ od r.2008,vlastní účet nemáme,kdy je během roku nejvhodnější založení účtu,pokud se má vzít v úvahu"plynulý přechod"z účtu správce na náš vlastní účet?O zřízení účtu je usilováno od počátku roku!Za jakou dobu se to zvládne,pokud jej zřídíme v září? Je to běžné,abychom neprojednali smlouvu o správě,aby byla podepsaná bez vyrozumění výboru a aby ani na vyžádání nebyla předložena?Předseda pouze udává,co podepsal,tím oznamuje výboru skutečnost,ale nedoloží ji?Převážné většině výboru to stačí,ale menšině

podvojné účetnictví

Vložil Anonymous, 17. Září 2010 - 20:05 ::

Jsme společenství,které tvoří 4bytové jednotky(4rodi­ny).Zajímalo by mě,zda máme vést podvojné účetnictví.Děkuji moc za včasnou odpověď.Hana

Dohoda o provedení práce u studenta

Vložil Andrea Lacková, 17. Září 2010 - 9:33 ::

Dobrý den, dcera která studuje střední školu o prázdninách pracovala u firmy na Dohodu o provedení práce, kde vydělala za každý měsíc přibližně 11 000,– Kč. Tyto dohody měla dvě a každou u jiného zaměstnavatele. Chtěla jsem se zeptat zda musí podávat daňové přiznání a co to znamená pro mně jako pro matku, když uplatňuji odpočet na dítě. Velice děkuji Andrea

Syndikovat obsah