Ostatní
Jaká je povinnost člena výboru
Je povinností člena výboru oznámit písemně, že končí ve výboru – z jakéhokoliv důvodu /stěhování, pronájem bytu a nebo se mu již nechce pracovat/ pokud ano tak komu a jaký je další postup. Nová volba atd. děkuji. Eliška
úvěr - bankovní záruka
ČMZRB jsme zaplatili částku za poskytnutí bankovní záruky za úvěr . Jak mám o této částce účtovat ? Máte s tím prosím někdo zkušenosti ? Helena
Používání správných pojmů
Používání správných pojmů je v dnešní složité době postavené na právních předpisech velmi vhodné až nezbytné.
Uvedu další z příkladů, s ohledem na autorku věřím že neúmyslného, uvedení nesprávného pojmu:
„Správa SVJ – 30 Vložil PeDuPles (bez ověření), 14. Říjen 2010 – 10:34
Hele, asi jsem přišla na to, jak vylepšit státní rozpočet o několik miliard až desítek miliard, dostanu za to nějakou odměnu?
Jestli totiž je předseda SVJ veřejným funkcionářem podle § 2 odstavec 2 písmeno c) Zákona o střetu zájmů člen statutárního orgánu, člen řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu právnické osoby vzniklé ze zákona, pak nám v registru každý rok chybí asi 40.000 krát počet členů orgánů Oznámení o činnostech, o majetku a příjmech, darech a závazcích. Pokuta je 30.000 Kč, určitě to můžou napálit několik let dozadu… Kdo z vás ho podává? :-)“
Navýšení do fondu na oprav a údržbu domu
Dobrý den. Je právně možné aby si výbor Společenství a Správce nemovitostí bez vědomí vlastníků navýšil platbu a to formou SIPA ?
Předem děkuji za jakýkoliv názor názor.
Míša
Nabytí nemovitosti SVJ
Může SVJ nabýt nebytovou jednotku ve „vlastním“ domě? Tzn. od jednoho ze svých členů tuto jednotku zakoupit např. ke zřízení kanceláře pro výkon správy… Není mi totiž jasné, z čeho a jak bude SVJ jako člen sebe sama platit příspěvky do fondu oprav, jak bude vykonávat hlasovací práva apod. V okamžiku koupě by se pak prodávající podílel na úhradě kupní ceny ještě jako člen SVJ, což je rovněž schizofrenní. Co vy na to?
Neplatiči v SVJ
Prosím o Vaše názory. Naše SVJ má 9 členů z toho 3 členové-přízeň mající většinový vlatnický podíl.Přestávají platit rež.náklady i do FO. Jejich dluhy jsou vysoké.Přestávají chodit na schůzky,dalo by se říct,že vše bojkotují.Za čas může dojít k tomu, že budeme platit za ně aby nedošlo k odpojení energií.V našem případě má vůbec smysl SVJ? Schůzky jsou právně taktéž neplatné,na rozúčtování nákladů za přísl.rok nereagují a dluh jim narůstá. Děkuji za Vaše názory a rady. Marie
jaký bankovní produkt , účet
Dobrý den, naše společenství vlastníků má BĚŽNÝ BANKOVNÍ ÚČET U KB. Veškeré transakce jsou dělány přímo na pobočce. Zajímal jsem se o další bankovní produkty např. transparentní účty. KB tento produkt nemá, ale nabídli mi internetové bankovnictví MOJE BANKA. Kde je možnost běžných bankovních operací po internetu, ale i možnost nahlížení na účet. Neboli, že každý vlastník bytu by měl právo nahlížet na společný účet, ale ne s ním disponovat. Vlastně něco jako transparentní účet. Má někdo z Vás zkušenosti s tímto bankovní produktem ?
Hlasování v SVJ
Prosím o sdělení, naše SVJ má 9 členů a máme neustále problém v prosazení jakékoliv změny. Tři členové-přízeň,se dají dohromady a mají většinový podíl a nás vždy přehlasují, protože podíl dalších 6 členů je menší.Je nutné při hlasování se držet podílem vlastnictví? Moc děkuji. Marie
zpětné vymazání výboru z OR
Do roku 2010 výbor SVJ normálně pracoval. Shromáždění si zvolilo nový výbor/což je v naprostém pořádku/, ale starý výbor byl vymazán z OR zpětně 6 let tzn.že od roku 2004 by neměl již pracovat?nebo co z toho plyne? Děkuji za názor. Eliška
platby SVJ na účet spráce -
Dobrý den,
potřeboval bych zodpovědět možná stupidní dotaz. V domě vznikne SVJ s IČO. Dosavadním správcem bylo BD. Toto družstvo bude s největší pravděpodobností správcem i nadále. BD však vyžaduje posílat platby na jeho účet, tak jak tomu bylo doposud. FÚ nám sdělil, že to zákon nezakazuje, což vím. Vím také, že nemít vlastní účet SVJ není rozumné, bohužel nebydlím v domě sám :-/.
Dotaz:
Může správce domu z takto poskytnutých záloh na služby a správu strhávat sám nějaké částky, tj. bez odsouhlasení shromážděním SVJ, resp. bez podpisu statutárů SVJ? Můžeme se nějak bránit, pokud nám bude stržena nějaké platba, ke které nebude mít správce např. objednávku ze strany výboru (nějaká oprava)? Nebo je to prostě jejich účet, tak si s penězi na něm může dělat co chtějí?

Poslední komentáře